Ο Χρήστος Σπίρτζης πρότεινε σήμερα στενή συνεργασία όχι μόνο με το ΠΑΣΟΚ, αλλά και με άλλους χώρους, προσωπικότητες και συλλογικότητες ενόψει των ευρωεκλογών, αλλά και των εθνικών εκλογών.
«Αναμενόμενο το αποτέλεσμα των εκλογών, είναι πολύ κοντά σε αυτό των εθνικών εκλογών», δήλωσε στα «Παραπολιτικά 90,1» και την εκπομπή «Γιατί με ξύπνησες νωρίς;», ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Σπίρτζης.
Ανέφερε πως δεν έχει σημασία εάν ενόψει των ευρωεκλογών θα είναι δεύτερο το ΠΑΣΟΚ ή ο ΣΥΡΙΖΑ και πρότεινε στενή συνεργασία όχι μόνο με το ΠΑΣΟΚ, αλλά και με άλλους χώρους, προσωπικότητες και συλλογικότητες, σημειώνοντας πως θα μπορούσαν να ενοποιηθούν σαν ένα κόμμα στις ευρωεκλογές και στις εθνικές εκλογές.
Οι δηλώσεις Σπίρτζη
Κληθείς να σχολιάσει το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών -περιφερειακών εκλογών: Αναμενόμενο, είναι ένα αποτέλεσμα πολύ κοντά στις εθνικές εκλογές, που σημαίνει ότι δεν έχει προλάβει να γίνει από τη δική μας την πλευρά οτιδήποτε.
ΔΗΜ.: Οπότε βγαίνει καινούργιος αρχηγός, αυτό δίνει ώθηση στο κόμμα.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Ναι, αλλά νομίζω ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές δεν σχετίζονται τόσο με την ώθηση στο κόμμα και σίγουρα δεν έχει συνοδευτεί από μια πολιτική πλατφόρμα η εκλογή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Μια άλλη διαδικασία που είχαμε προτείνει κάποιοι για να γίνουν τα βασικά ζητούμενα για να αποφασίσουμε και να συζητήσουμε στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ με τις κοινωνικές δυνάμεις.
ΔΗΜ.: Λέτε ότι ο κ. Κασσελάκης δεν έχει πλατφόρμα.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Κανένας υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν προϊόν πολιτικής διαδικασίας και σε αυτό ο μόνος που δεν φταίει είναι ο κ. Κασσελάκης, γιατί όταν αποφασίστηκε η διαδικασία, δεν ήταν καν υποψήφιος. Επομένως, όσοι επέλεξαν αυτή τη διαδικασία πρέπει να απολογηθούν γιατί το κόμμα δεν έχει μπει σε μια λογική αμφίπλευρης διαδικασίας με την κοινωνία για να διαμορφώσει…
ΔΗΜ.: Εννοείτε από την πλευρά της κ. Αχτσιόγλου, ίσως και τον κ. Τσίπρα.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Ο κ. Τσίπρας δεν είχε συμμετοχή στα όργανα λήψεων αποφάσεων, αλλά και η κ. Αχτσιόγλου και όλοι οι υποψήφιοι πρόεδροι, πλην του κ. Κασσελάκη, που τότε δεν είχε εκφράσει τη διάθεσή του για υποψηφιότητα, στην Πολιτική Γραμματεία και στη συνέχεια κάποιοι από αυτούς και στην Κεντρική Επιτροπή ψήφισαν να πάμε απευθείας χωρίς συνέδριο στη διαδικασία εκλογής.
Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι υπάρχει ενδεχόμενο το ΠΑΣΟΚ να περάσει τον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές: Νομίζω ότι είναι αδιάφορο, αυτό αφορά μόνο τους ηγετικούς πυρήνες των δύο κομμάτων και δεν νοιάζει κανέναν άλλο, ούτε καν τους ψηφοφόρους των δύο κομμάτων. Δηλαδή δεν έχει καμία σημασία αν θα είναι δεύτερο το ΠΑΣΟΚ ή ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε ο δημοκρατικός και προοδευτικός κόσμος της χώρας θα περιμένει πότε θα ωριμάσουν οι συνθήκες μετά από τριάντα χρόνια για να ενηλικιωθούν πολιτικά είτε στο ΠΑΣΟΚ είτε στον ΣΥΡΙΖΑ. Άλλα πράγματα πρέπει να γίνουν, να είναι πάρα πολύ τολμηρά. Πρέπει να δούμε ποια είναι τα σύγχρονα δεδομένα, τι έχει γίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη και νομίζω ότι έχουμε όλοι το βάρος των ευθυνών να μην αφήσουμε ο δεύτερος πόλος του πολιτικού συστήματος της χώρας μας να είναι στη δεξιά παράταξη. Αυτό που προτείνω, πολύ στενή συνεργασία όχι μόνο με το ΠΑΣΟΚ, αλλά και με άλλους χώρους, συλλογικότητες, προσωπικότητες που έχουν πάει απογοητευμένοι και ιδιωτεύουν.
Νομίζω ότι αξίζει τον κόπο το κόμμα της Αριστεράς και το κόμμα της Σοσιαλδημοκρατίας να μπουν σε άλλες διαδικασίες προκειμένου ακόμα και να ενοποιηθούν, ακόμα και να έχουν κοινή κάθοδο στις εκλογές σαν ένα κόμμα. Αυτό το λέω και για τις ευρωεκλογές και για τις εκλογές. Το ποιο πρόσωπο μπορεί να ηγηθεί, αυτό προκύπτει από μια πολιτική διαδικασία και από μια εκλογική διαδικασία στη συνέχεια. Νομίζω ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος από το να έχουμε έναν μεγάλο προοδευτικό χώρο που θα διεκδικεί με πολύ μεγάλες αξιώσεις και θα δημιουργεί και κοινωνική πλειοψηφία αλλά και πολιτική πλειοψηφία. Διαφορετική περίπτωση είναι αυτό που ζούμε τώρα ή αυτό που ζούμε χρόνια, δηλαδή μια προσπάθεια να απορροφήσει το ένα κόμμα το άλλο. Αυτό δεν γίνεται και τελικά αυτό που εχει διαμορφωθεί είναι δυο κόμματα στον χώρο της Κεντροδεξιάς, το ένα θα έχει γύρω στο 17%-15%, το άλλο θα έχει γύρω στο 10%-12%, είναι αδιάφορο όμως.
Ερωτηθείς αν έχει θέσει την πρότασή του αυτή στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΣΟΚ: Προφανώς το έχω συζητήσει και στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΣΟΚ, αλλά το θέμα δεν είναι οι συζητήσεις που γίνονται σε στενούς κύκλους, το θέμα είναι ότι πρέπει να γίνουν πολιτικές διαδικασίες στα υπάρχοντα κόμματα θεσμικά, για να μπορέσουμε συντεταγμένα ο ευρύτερος χώρος του δημοκρατικού και προοδευτικού κόσμου να κάνει μεγάλα βήματα. Θεωρώ ότι είναι μια πρόταση που τόσο η βάση του ΠΑΣΟΚ όσο και η βάση του ΣΥΡΙΖΑ δεν την ακούει άσχημα, δεν είναι φάλτσα η πρόταση. Η πρόταση αυτή μάλλον δημιουργεί εκείνες τις συνθήκες για να μην απογοητεύουμε τον δημοκρατικό, προοδευτικό κόσμο της χώρας και νομίζω ότι αρκετά τον έχουμε απογοητεύσει όλα αυτά τα χρόνια με την πορεία που έχουν τα δύο κόμματα.