Την 1η Απριλίου, ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την εξέγερση των πολιτών στη Σρι Λάνκα. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, αντιμετωπίζει την πιο σοβαρή πολιτικοοικονομική κρίση από το 1948, όταν και έγινε ανεξάρτητη. Υπάρχει διάχυτη οργή και αγανάκτηση, ακόμα και μετά την παραίτηση του προέδρου Γκοταμπάγια Ρατζαπάξα. Ο ίδιος μπορεί να παραιτήθηκε, να κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης να και φυγαδεύτηκε στις Μαλδίβες, ωστόσο πρώτα παραχώρησε υπερεξουσίες στα σώματα ασφαλείας της χώρας, προκειμένου να διαλύσει τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας εναντίον του.

Δημιουργήθηκε ένα τρομοκρατικό κλίμα από εκείνη τη στιγμή και έπειτα, αφού ο κάθε πολίτης μπορούσε να θεωρηθεί ύποπτος για συνωμοσία εναντίον του κράτους και να βρεθεί πίσω από της φυλακής τα σίδερα. Ωστόσο, στις 10 Απριλίου, η χώρα είχε ήδη εισχωρήσει σε μια βαθιά κρίση, αφού η Ιατρική Ένωση ανακοίνωσε πως τα φάρμακα για σοβαρές ασθένειες τελειώνουν. Οι γιατροί προειδοποίησαν πως η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι κρίσιμη και πως η έλλειψη φαρμάκων πιθανότατα θα σκοτώσει περισσότερους πολίτες απ’ ότι η νόσος Covid.

Αυτή τη στιγμή, πρωθυπουργός της Σρι Λάνκα ορίστηκε ως προσωρινός πρόεδρος, σύμφωνα με ανακοίνωση του πρόεδρου της Βουλής. «Λόγω της απουσίας του από τη χώρα, ο πρόεδρος Ρατζαπάξα μου είπε ότι έδωσε εντολή στον πρωθυπουργό Ρανίλ Βικρεμεσίνγκε να ενεργεί ως πρόεδρος, όπως προβλέπει το Σύνταγμα», δήλωσε σε σύντομο τηλεοπτικό διάγγελμα ο Μαχίντα Γιάπα Αμπεϊουαρντένα.

Οι πολίτες ξεσηκώθηκαν κατά του νεοποτισμού – Στερούνται βασικών αγαθών

Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, τα πράγματα στη νησιωτική χώρα των 22 εκατ. πολιτών, είναι πολύ χειρότερα ακόμα και από την περίοδο του εμφυλίου με τους αυτονομιστές Τίγρεις των Ταμίλ, που συνέτριψε ο στρατός υπό την ηγεσία του Γκοταμπάγια Ρατζαπάξα, άλλοτε στρατιωτικού, την εποχή που ήταν υπουργός Άμυνας, το 2009. Ο λαός της Σρι Λάνκα αποκήρυξε τον νεποτισμό της πολιτικής δυναστείας Ρατζαπάξα, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ένας διαδηλωτής.

Μετά την «κατάληψη» στο προεδρικό μέγαρο, η αστυνομία ανακοίνωσε την επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας επ’ αόριστον στη δυτική επαρχία, αυτή που περιλαμβάνει και την πρωτεύουσα Κολόμπο, με στόχο να περιοριστούν οι διαδηλώσεις.

Παρ΄όλα αυτά, είναι χιλιάδες εκείνοι που παραμένουν συγκεντρωμένοι μπροστά από το γραφείο του πρωθυπουργού, με τις δυνάμεις της τάξης να κάνουν χρήση δακρυγόνων σε μια προσπάθεια να τους εμποδίσουν να εισβάλουν σε αυτό. «Γίνονται διαδηλώσεις μπροστά από το γραφείο του πρωθυπουργού στο Κολόμπο και χρειαζόμαστε την επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας για να ελέγξουμε την κατάσταση», ανέφερε αξιωματούχος της αστυνομίας.

Η φυγή του προέδρου της χώρας είναι το αποτέλεσμα της οργής των κατοίκων για τους πολιτικούς και θεσμικούς παράγοντες της χώρας, θεωρώντας τους απολύτως υπαίτιους για την εξαθλίωσή του, όπως σχολιάζει η γαλλική εφημερίδα «Le Parisien». Κι αυτή η εξαθλίωση είναι αποτέλεσμα πολλών χρόνων. Οι πολίτες δεν έχουν πρόσβαση στο ηλεκτρικό ρεύμα και τα καύσιμα, μέχρι τα βασικά τρόφιμα για να συντηρήσουν τις οικογένειες τους. Το κερασάκι στην τούρτα έφερε ο πληθωρισμός που επισφράγισε την πιο οδυνηρή ύφεση τα τελευταία πέντε χρόνια.

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ, σχεδόν εννέα στις δέκα οικογένειες παραλείπουν γεύματα ή κάνουν άλλες περικοπές για να τους φτάσει το φαγητό, ενώ 3 εκατομμύρια πολίτες λαμβάνουν επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια. Οι γιατροί έχουν καταφύγει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να καταφέρουν να αποκτήσουν κρίσιμες προμήθειες εξοπλισμού και φαρμάκων. Όλο και περισσότεροι κάτοικοι της Σρι Λάνκα αναζητούν διαβατήρια για να φύγουν στο εξωτερικό σε αναζήτηση εργασίας.

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

Uber: Το σκάνδαλο και οι σεξουαλικές επιθέσεις από οδηγούς της – 550 γυναίκες μήνυσαν την εταιρεία στις ΗΠΑ

Twitter εναντίον Elon Musk: Ο πόλεμος που έχει ξεσπάσει μεταξύ τους πάει και επίσημα στα δικαστήρια

Δημήτρης Λιγνάδης: Αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους παρότι κρίθηκε ένοχος για βιασμό