Ύστερα από τρεις εβδομάδες συμπόρευσης με την μετάλλαξη Όμικρον, οι υγειονομικές αρχές μιλούν για σταθερή αποκλιμάκωση. Παρόλα αυτά, ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Tedros Adhanom Ghebreyesus, ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι η πανδημία δεν έχει φτάσει στο τέλος της. Επιπλέον η μεγάλη διασπορά του ιού αυτή την περίοδο δίνει ευκαιρία στον ιό να αναπτύξει και νέες παραλλαγές.

Μια από τις υποπαραλλαγές της Όμικρον που έχουν προκαλέσει ήδη των προβληματισμό των επιστημόνων είναι η «Stealth Omicron», η οποία ενδέχεται να είναι ακόμη πιο μεταδοτική από την υπάρχουσα.

Όμικρον: Καθησυχαστικές οι δηλώσεις του ΕΟΔΥ σχετικά με την υποπαραλλαγή – Τα υποχρεωτικά μέτρα παραμένουν σε ισχύ

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο, επισκιάζει την αισιοδοξία των επιστημόνων, οι οποίοι ανέμεναν αποκλιμάκωση των μέτρων έως τον Μάρτιο. Η συγκεκριμένη υποομάδα της Όμικρον, με την κωδική ονομασία ΒΑ.2 (ή 21L), είναι ο νούμερο ένα πιθανός παράγοντας της έξαρσης που παρατηρείται αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη.

Μέχρι στιγμής, στην Ελλάδα, έχουν ταυτοποιηθεί δύο περιστατικά της ΒΑ.2, σε δύο ταξιδιώτες από το εξωτερικό, που έχουν ιχνηλατηθεί και έχουν τεθεί ήδη σε απομόνωση.

Οι επιστήμονες δεν εκπλήσσονται με την συγκεκριμένη εξέλιξη, αφού τους τελευταίους μήνες έχουν επισημάνει επανειλημμένως ότι ο κορονοϊός είναι απρόβλεπτος. Ωστόσο παραμένουν προβληματισμένοι με την ικανότητα του ιού να μεταλλάσσεται σε πιο μολυσματικές εκδόσεις και μάλιστα με τόσο ταχείς ρυθμούς.

Η «Stealth Omicron», πήρε αυτή την ονομασία επειδή φαίνεται πως περνά κάτω από τα ραντάρ ανίχνευσης των διαγνωστικών εργαλείων, όπως γίνεται με τα αεροσκάφη Stealth. Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα να πρόκειται για μια πιο μεταδοτική έκδοση της Όμικρον, που θα προκαλέσει μεγαλύτερα πανδημικά κύματα της COVID-19 παγκοσμίως.