Λίγο πριν τις 9, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έφτασε μαζί με τον Γερμανό καγκελάριο, Όλαφ Σολτς -ο οποίος πραγματοποιεί στην Ελλάδα επίσκεψη εργασίας- στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης. Σημειώνεται πως αυτή είναι και η πρώτη του επίσημη επίσκεψη μετά την ανάληψη των καθηκόντων του και ταυτόχρονα την πρώτη Γερμανού Καγκελάριου στην Ελλάδα μετά την έξοδό της από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα υποδεχτεί εν συνεχεία τον Γερμανό καγκελάριο στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ στις 12:00 οι δύο ηγέτες θα κάνουν δηλώσεις προς τον Τύπο και θα απαντήσουν σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Διαβάστε ακόμη: Rishi Sunak: Είναι ο πλουσιότερος πρωθυπουργός στον δυτικό κόσμο; Η μυθική περιουσία του προκαλεί τους Βρετανούς

Η ατζέντα των συνομιλιών

Στις συζητήσεις τους αναμένεται να κυριαρχήσει η ενεργειακή κρίση στον απόηχο της απόφασης του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για μία πιο δραστική παρέμβαση της Ευρώπης για τη μείωση των τιμών της ενέργειας. Μητσοτάκης και Σολτς θα κάνουν μια συζητήσει με αντιθέσεις Αθήνας και Βερολίνου.

Βέβαια, λίγες ημέρες πριν, οι δύο ηγέτες είχαν εκτενή ανταλλαγή απόψεων στην πολύωρη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Εκεί παρατηρήθηκε πως οι απόψεις γεφυρωθήκαν και υπήρξαν συγκλίσεις στις προτάσεις της Κομισιόν για όλες τις πτυχές της ενεργειακής κρίσης, συμπεριλαμβανομένης της ανάγκης να συγκρατηθούν οι τιμές της ενέργειας, κάτι που επέτρεψε στους 27 της Ε.Ε. να καταλήξουν σε συμφωνία.

Από την άλλη, οι Γερμανοί ακόμα δεν έχουν υπερβεί πλήρως τις επιφυλάξεις τους ότι μια παρέμβαση στις τιμές με ένα ανώτατο όριο δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα στην ασφάλεια εφοδιασμού της Ε.Ε. και, κατά συνέπεια, της χώρας τους. Επομένως, θα έχει ενδιαφέρον η τοποθέτηση Σολτς για τα ενεργειακά, με δεδομένο ότι οι Ευρωπαίοι δεν πρόκειται να πάρουν απόφαση πριν τις 24 Νοεμβρίου και το έκτακτο Συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας.

Συζήτηση θα γίνει και για την τουρκική προκλητικότητα, με την πλευρά του Βερολίνου να έχει αλλάξει, με καθαρές θέσεις και για την αμφισβήτηση των ελληνικών νησιών, αλλά και για το Τουρκολιβυκό Μνημόνιο. Η αλλαγή αυτή, άλλωστε, έχει χτυπήσει καμπανάκια και στην Άγκυρα, ενώ με ενδιαφέρον θα πρέπει να αναμένεται και τι θα επιλέξει να πει ο Σολτς στις κοινές δηλώσεις μετά τη συνάντηση επί του θέματος.

Παράλληλα, μένει να φανεί αν οι Μητσοτάκης και Σολτς θα συζητήσουν και την πιθανότητα σύσφιγξης των ελληνογερμανικών σχέσεων και στον αμυντικό τομέα και ειδικά με έμφαση τον Στρατό Ξηράς. Σκέψεις υπάρχουν στο τραπέζι, αλλά και συζητήσεις, όπως το ενδεχόμενο για μια επένδυση στη Βόρεια Ελλάδα για την κατασκευή και συντήρηση αρμάτων μάχης και λοιπών τεθωρακισμένων.