Όσο κι αν θέλουμε να πιστεύουμε πως ο παραδοσιακός ελληνικός καφές είναι ένα θαύμα που έχουμε ανακαλύψει εμείς, η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική. Το «ταξίδι» του έχει ξεκινήσει από την Τουρκία, η οποία δεν χάνει ευκαιρία να βάζει τα πράγματα στη θέση τους σε όποιον πιστεύει το αντίθετο.
Αυτή την ευκαιρία βρήκε και σήμερα, που γιορτάζει την «Παγκόσμια Ημέρα Τούρκικου Καφέ» και ακριβώς επειδή η σχέση με την Ελλάδα είναι ψυχρή, δεν θα μπορούσε να μην την πικάρει. Η ανάρτηση μάλιστα ήταν στα ελληνικά, κάτι που η Διεύθυνση Επικοινωνίας της Τουρκικής Δημοκρατίας δεν κάνει συχνά.
Επιπλέον, το βίντεο που αναφέρεται η γιορτή του τούρκικου καφέ είναι «ντυμένο» εξίσου στα ελληνικά. «Απολαμβάνουμε τον Τουρκικό Καφέ που ο πανάρχαιος πολιτισμός μας προσφέρει σε όλο τον κόσμο, ανακατεύοντας τον με τη σοφία της Ανατολίας και ψήνοντάς τον στο μπρίκι της καρδιάς, ξέροντας ότι θα τον θυμόμαστε μια ζωή. Σήμερα 5 Δεκεμβρίου τιμούμε την Παγκόσμια Ημέρα Τουρκικού Καφέ», αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανάρτηση της που συνοδεύεται από ένα βίντεο διάρκειας σχεδόν δύο λεπτών που παρουσιάζει την ιστορία του.
Απολαμβάνουμε τον Τουρκικό Καφέ που ο πανάρχαιος πολιτισμός μας προσφέρει σε όλο τον κόσμο, ανακατεύοντας τον με τη σοφία της Ανατολίας και ψήνοντας τον στο μπρίκι της καρδιάς, ξέροντας ότι θα τον θυμόμαστε μια ζωή. Σήμερα 5 Δεκεμβρίου τιμούμε την Παγκόσμια Ημέρα Τουρκικού Καφέ. pic.twitter.com/9DEqDY6FW8
— Republic of Türkiye Directorate of Communications (@Communications) December 5, 2022
Διαβάστε ακόμη: Αυτά είναι τα προϊόντα που «κλειδώνουν» στο εορταστικό Καλάθι του Νοικοκυριού – Εκτός οι κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα
Ο εκφωνητής υποστηρίζει στο βίντεο ότι το 1543 (ενώ στους υπότιτλους αναγράφεται 1453), ο Οζντεμίρ πασάς «Έφερε τον καφέ από την Υεμένη στην Ίστανμπουλ» κι ότι από τότε διαδόθηκε σε όλη την Ευρώπη ως τουρκικό ρόφημα.
Σύμφωνα με την UNESCO, ο τούρκικος καφές είναι Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Τουρκίας και η ιστορία του στην Ελλάδα ξεκίνησε τα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Οι πρώτοι που γνώρισαν τον καφέ που έφεραν μαζί τους οι Τούρκοι ήταν οι Έλληνες της Κωνσταντινούπολης, της Θεσσαλονίκης και γενικότερα της Βόρειας Ελλάδας.