Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε την Τρίτη (21/02) ότι η απόφαση της Ρωσίας να αναστείλει τη συμμετοχή της στην διμερή συνθήκη NEW START για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων καθιστά τον κόσμο πιο επικίνδυνο και κάλεσε τη Μόσχα να το ξανασκεφτεί.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Reuters, ο Γενς Στόλτενμπεργκ παραχώρησε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, αφού ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, προειδοποίησε τη Δύση για τον πόλεμο στην Ουκρανία και ανακοίνωσε την απόφασή του σχετικά με τη Συνθήκη NEW START.

Η Συνθήκη μεταξύ της Μόσχας και της Ουάσινγκτον, που υπογράφηκε το 2010, περιορίζει τον αριθμό των ατομικών κεφαλών που μπορούν να αναπτύξουν οι δύο μεγαλύτερες πυρηνικές δυνάμεις του κόσμου και πρόκειται να λήξει το 2026.

Γενς Στόλτενμπεργκ: «Ο Πούτιν δεν πρέπει να νικήσει»

«Περισσότερα πυρηνικά όπλα και λιγότερος έλεγχος των εξοπλισμών κάνουν τον κόσμο πιο επικίνδυνο», δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος στεκόταν δίπλα στον υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, και τον επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε., Ζοζέπ Μπορέλ.

Απαντώντας στις κατηγορίες του Βλαντίμιρ Πούτιν ότι η Δύση προσπαθεί να καταστρέψει τη Ρωσία, ο Γενς Στόλτενμπεργκ είπε ότι η Μόσχα είναι αυτή που επιτίθεται στην Ουκρανία, πριν από σχεδόν έναν χρόνο.

«Είναι ο Πρόεδρος Πούτιν που άρχισε αυτόν τον αυτοκρατορικό πόλεμο κατάκτησης. Όπως ξεκαθάρισε σήμερα ο Πούτιν, προετοιμάζεται για περισσότερο πόλεμο. Ο Πούτιν δεν πρέπει να νικήσει. Θα ήταν επικίνδυνο για τη δική μας ασφάλεια, αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο», πρόσθεσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ, τονίζοντας: «Λυπάμαι για την απόφαση της Ρωσίας να αναστείλει τη συμμετοχή της στη Συνθήκη NEW START».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, που βρίσκεται στην Αθήνα και συναντήθηκε με τον Νίκο Δένδια, δήλωσε ότι η απόφαση της Ρωσίας είναι ανεύθυνη και ότι η Ουάσινγκτον παρακολουθούν προσεκτικά για να δουν τι πραγματικά κάνει η Μόσχα.

Φωτογραφία κειμένου: Shutterstock