Θολό παραμένει το τοπίο για τις σημερινές συνομιλίες, οι οποίες ήταν να διεξαχθούν κανονικά χθες, ωστόσο αναβλήθηκαν για σήμερα. Ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας και ο Volodymyr Zelensky έχουν προχωρήσει σε νέες δηλώσεις.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Sergei Lavrov, επέρριψε ευθύνες στη Δύση και υποστήριξε πως οι ΗΠΑ θέλουν να κυριαρχήσουν στην Ευρώπη, όπως άλλοτε ο Ναπολέοντας και ο Χίτλερ. Τόνισε πως ο πυρηνικός πόλεμος, ο οποίος συζητιέται έντονα, «είναι στα μυαλά της Δύσης όχι των Ρώσων».

Στόχος της Ρωσίας είναι η «αποστρατιωτικοποίηση και η αποναζικοποίηση» της Ουκρανίας κι ότι «ο ουκρανικός λαός έχει το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης», όπως συμπλήρωσε στη συνέντευξη Τύπου.

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου του ABC, George Stefanopoulos, πώς μπορεί να υπερασπιστεί τα «ψέμματα της Ρωσίας» αναφορικά με τους αμάχους που σκοτώνονται από τις ρωσικές επιθέσεις στην Ουκρανία, ο Lavrov ισχυρίστηκε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις στις ανατολικές περιοχές της χώρας είναι «πλιατσικολόγοι» και ότι «οι νεοναζί» στην Ουκρανία είναι «οι πραγματικοί δολοφόνοι».

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι ο Εβραίος πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelesnky είναι νεοναζί, ο Lavrov είπε ότι ο Zelensky υπέγραψε νόμο που δεν αναγνωρίζει τους Ρωσόφωνους ως «γηγενείς» στην Ουκρανία, πράγμα που τους απαγορεύει να χρησιμοποιούν τη γλώσσα τους. «Αφιερώστε μισή ώρα για να διαβάσετε τις επίσημες πληροφορίες του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών», είπε.

Η Ουκρανία βρίσκει συνεχώς δικαιολογίες

Ο Sergei Lavrov υπογράμμισε πως «η Ουκρανία βρίσκει συνεχώς δικαιολογίες για να μην προχωρούν οι διαπραγματεύσεις, παίρνοντας εντολές από τους Αμερικανούς», τονίζοντας πάντως πως «είμαι σίγουρος ότι θα βρεθεί λύση σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία» και κάνοντας παράλληλα επίθεση στις ΗΠΑ, λέγοντας ότι αυτές είναι που «επιβάλλουν τις απόψεις τους για το μέλλον της περιοχής».

Η κατάσταση «μού θυμίζει το Χόλιγουντ. Το απόλυτο κακό είναι εναντίον του απόλυτου καλού, και το καλό είναι με τα χρώματα της αμερικανικής σημαίας», πρόσθεσε ο Ρώσος ΥΠΕΞ.

«Δεν έχουμε τίποτα να χάσουμε»

Στο μεταξύ, την ώρα που ο Lavrov μιλούσε στη Μόσχα, ο Zelensky δημοσίευσε νέο βίντεο. Ισχυρίζεται ότι οι αμυντικές γραμμές της Ουκρανίας αντέχουν, αλλά λέει ότι δεν έχει σταματήσει ο βομβαρδισμός πόλεων από τη Ρωσία από τα μεσάνυχτα.

«Δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα εκτός από την ελευθερία μας», δήλωσε ο Ζελένσκι, προσθέτοντας ότι η Ουκρανία προμηθεύεται καθημερινά όπλα από τους διεθνείς συμμάχους της. Ο Zelensky αναφέρθηκε ευθέως στον Putin λέγοντας στον Ρώσο πρόεδρο: «Πήγαινε στο σπίτι σου!» και ότι πρέπει να υπερασπιστεί τους ρωσόφωνους όχι σε όλο τον κόσμο «αλλά στο σπίτι σου». «Υπάρχουν αρκετοί εκεί. Περίπου 150 εκατομμύρια» είπε.

Μετά από μέρες βομβαρδισμών στις πόλεις της Ουκρανίας, ο Ζελένσκι διαβεβαίωσε ότι η χώρα θα ανοικοδομηθεί και ότι η Ρωσία θα μάθει για τις «αποζημιώσεις».

Ουκρανοί εμποδίζουν τον ρωσικό στρατό

Ο Dmytro Kuleba, υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, μοιράστηκε μια φωτό στο Twitter, που, όπως λέει, δείχνει Ουκρανούς να εμποδίζουν τη ρωσική πρόσβαση στην πόλη Enerhodar, στη νότια Ουκρανία, χθες και σημειώνει ότι πρόκειται για «έναν πραγματικό λαϊκό πόλεμο για την Ουκρανία».