Η αυξημένη ευαισθησία στα θέματα οδικής ασφάλειας, μετά το τρομακτικό δυστύχημα της IC62, έχει προκαλέσει συγκρούσεις γονέων με την Τροχαία. Άπαντες κινούνται στον «πυρετό» των Τεμπών, με την κοινωνία να τελεί σε καθεστώς αναστάτωσης σε όλα τα επίπεδα.

Σειρά ανακοινώσεων ανταλλάσσουν δημοσίως, από τη μία οι γονείς, από την άλλη η Αστυνομία, αναφορικά με το ζήτημα του ελέγχου των πούλμαν και των λεωφορείων, πριν τη διεξαγωγή εκπαιδευτικών ή εκδρομών αναψυχής των μαθητών.

Η κινητοποίηση της Ένωσης Γονέων Μαθητών του Δήμου Ιωαννιτών πυροδότησε μία σειρά από ρεπορτάζ που αφορούν τον ρόλο των παραρτημάτων της Τροχαίας, στον έλεγχο των οχημάτων πριν την αναχώρησή τους. Όλα αυτά βεβαίως μέσα στον «πυρετό» των Τεμπών και τον απόηχο του μοιραίου δυστυχήματος.

Το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε στην έκδοση ανακοίνωσης με την οποία γνωστοποιεί αφ’ ενός το πλαίσιο στο οποίο κινείται η δικαιοδοσία της Τροχαίας, αφ’ ετέρου στις καθυστερήσεις που σημειώνονται στους ελέγχους, λόγω των ταυτόχρονων αιτήσεων ανά περιφέρεια.

Τι απαντά η ΕΛ.ΑΣ. στα ερωτήματα μέσα στον «πυρετό» Τεμπών

«Αναφορικά με δημοσιεύματα και ρεπορτάζ, τα οποία αναφέρονται σε ακύρωση σχολικών εκδρομών λόγω του ότι δεν διενεργήθηκε ο προβλεπόμενος τροχονομικός έλεγχος στα λεωφορεία ή ότι αυτός έγινε με καθυστέρηση, από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας διευκρινίζονται τα ακόλουθα:

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (άρθρο 14 παρ. 4 εδ. β της υπ’ αρίθμ. Φ.14/89494/ΓΔ4 από 9-7-2020 Απόφασης Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων) ο Διευθυντής/ντρια του σχολείου, εφόσον η μετακίνηση γίνεται με τουριστικά λεωφορεία, απευθύνεται εγγράφως στη Διεύθυνση Τροχαίας της Ελληνικής Αστυνομίας, ώστε να διενεργηθεί έλεγχος των οχημάτων, λίγο πριν την αναχώρηση των συμμετεχόντων εκπαιδευτικών και μαθητών/τριών.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ελληνική Αστυνομία ανταποκρίνεται στα εν λόγω αιτήματα και μέσω των Υπηρεσιών Τροχαίας διενεργούνται κατά προτεραιότητα οι προβλεπόμενοι έλεγχοι.

Ωστόσο, σε αρκετές περιπτώσεις, προκύπτουν παραβάσεις με αποτέλεσμα οχήματα να καθίστανται ακατάλληλα για την πραγματοποίηση δρομολογίου και εφόσον αυτά δεν αντικατασταθούν, οι αστυνομικοί προβαίνουν στις απαραίτητες ενέργειες, πάντα με γνώμονα την ασφάλεια των μαθητών και των συνοδών τους εκπαιδευτικών.

Σημειώνεται ότι, ολιγόλεπτες καθυστερήσεις στη διενέργεια των ελέγχων δύναται να υπάρξουν λόγω πολλαπλών παράλληλων αιτημάτων διαφορετικών σχολικών μονάδων στην ίδια περιοχή με την ίδια ώρα αναχώρησης, λαμβάνοντας υπόψη και το γεγονός ότι κάθε τροχονομικός έλεγχος απαιτεί –κατά περίπτωση- ανάλογο χρόνο για να ολοκληρωθεί, χωρίς ωστόσο αυτό να αποτελεί λόγο ακύρωσης εκδρομής.

Συνεπώς, προκύπτει ξεκάθαρα ότι, οι αιτιάσεις που προβάλλονται ως λόγοι ακύρωσης των εκδρομών δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Η Ελληνική Αστυνομία θα συνεχίσει να πραγματοποιεί εντατικούς ελέγχους σε σχολικά και εκδρομικά οχήματα, με πρώτιστο και αποκλειστικό μέλημα την ασφάλεια των μαθητών. Παράλληλα, σε όλη τη χώρα πραγματοποιούνται  συνεχείς και επαναλαμβανόμενες ενημερώσεις αποσκοπώντας στην ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης με απώτερο στόχο την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων».

Οι καταγγελίες της Ένωσης Γονέων

Από την πλευρά της η Ένωση Γονέων Μαθητών Δ. Ιωαννιτών αρκετές φορές έχει τοποθετηθεί για το θέμα των Σχολικών Εκδρομών (ημερήσιων και πολυήμερων).

Μέσα στον «πυρετό» των Τεμπών, το θέμα έχει έρθει ξανά στην επικαιρότητα με δραματικό τρόπο. Εκτός από το συγκλονιστικό δυστύχημα όμως, αφορμή αποτέλεσε ένα επεισόδιο στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ένωσης Γονέων συνεχίζουν να φτάνουν καταγγελίες από γονείς και εκπαιδευτικούς, σύμφωνα με τις οποίες λεωφορεία εκδρομών δεν ελέγχθηκαν ποτέ επειδή δεν στάλθηκε αρμόδιος αστυνομικός από την Τροχαία για να ελέγξει όχημα και οδηγό.

Συγκεκριμένα, την Πέμπτη 9/3 σε Δημοτικό Σχολείο της πόλης των Ιωαννίνων ακυρώθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη μαθητών της Δ’ τάξης, επειδή ο έλεγχος της Τροχαίας που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη καθυστέρηση (στις 10 π.μ.), έκρινε ότι το λεωφορείο είναι ακατάλληλο.

Η ανακοίνωση αναφέρει: «Δεν θέλουμε να φανταστούμε τι θα συμβεί σε περίπτωση δυστυχήματος και ποιοι θα είναι οι “σταθμάρχες” στους οποίους θα καταλογιστούν οι ευθύνες για τις ελλείψεις και τις ανεπάρκειες του κρατικού μηχανισμού. Το πιο πιθανό να είναι οι εκπαιδευτικοί -συνοδοί, οι οποίοι συνεκτιμώντας την απόλυτα δικαιολογημένη στεναχώρια των μικρών μαθητών και την  ακύρωση των εκπαιδευτικών – παιδαγωγικών οφελών από τις εκπαιδευτικές εκδρομές-επισκέψεις,  αναλαμβάνουν την ευθύνη να τις πραγματοποιήσουν τελικά, με τη λογική… “πάμε κι όπου βγει”. Άλλωστε τον τελευταίο – τουλάχιστον – χρόνο, μετράμε πολλές τέτοιες περιπτώσεις και βέβαια από τη μεριά μας δεν  καταλογίζουμε ευθύνες που δεν αναλογούν στους εκπαιδευτικούς. Όλοι υπήρξαμε μαθητές και ξέρουμε τι θα πει ακύρωση εκδρομής.

Στις 7/3, στάλθηκε στις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης έγγραφο του Διοικητή της Τροχαίας Ιωαννίνων με την οποία καλούνται να ενημερώσουν τους Διευθυντές των σχολικών μονάδων της αρμοδιότητάς τους, να εξετάσουν τη δυνατότητα οι εκδρομές να αναχωρούν από τις 7 (!!!) έως τις 10 (!!!) το πρωί».

Όχι στα ΜΑΤ, ναι στην Τροχαία

Οι γονείς συνεχίζουν την ανακοίνωσή τους, μέσα στον «πυρετό» των Τεμπών στιλιτεύοντας ουσιαστικά την πολιτική ηγεσία των αστυνομικών Αρχών για την τάση της να επενδύει στις ομάδες Καταστολής και όχι σε αυτές της Πρόληψης.

«Δηλαδή, ούτε λίγο ούτε πολύ, η Τροχαία προτείνει, ένα νήπιο, ή ένα πρωτάκι, να σηκωθεί από τα άγρια χαράματα για να πάει εκπαιδευτική επίσκεψη σε ένα Μουσείο (το οποίο φυσικά εκείνη την ώρα δεν θα είναι ανοιχτό), επειδή αδυνατεί να πραγματοποιήσει ελέγχους.  Ή αντίθετα, μια τάξη Δημοτικού – Γυμνασίου – Λυκείου να αναχωρήσει πχ στις 10πμ  για το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Πραμάντων (4 ώρες διαδρομή μετ’ επιστροφής) ή Κόνιτσας (3 ώρες διαδρομή μετ’ επιστροφής). Αλήθεια, πότε θα πραγματοποιήσουν τις εκπαιδευτικές δράσεις και πότε επιστρέψουν οι συγκεκριμένοι μαθητές, όταν τέτοιου είδους επισκέψεις σύμφωνα με τον νόμο γίνονται εντός διδακτικού ωραρίου και η επιστροφή πρέπει να γίνει τουλάχιστον μέχρι τις 2μμ για να προλάβουν τις απογευματινές τους δραστηριότητες (φροντιστήρια, αθλητισμός κλπ);

Τελικά – σύμφωνα και με το πνεύμα του εγγράφου – τα μουσεία, οι πολιτιστικοί οργανισμοί, οι αρχαιολογικοί χώροι, τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης μήπως θα πρέπει και αυτά να προσαρμόσουν το πρόγραμμά τους σύμφωνα με την εκάστοτε στελέχωση των αρμόδιων για ελέγχους αστυνομικών υπηρεσιών και τη βούληση των προϊσταμένων τους;

Είναι πράγματι απορίας άξιο: Στη χώρα που είναι δεύτερη σε πανευρωπαϊκό επίπεδο στην αναλογία αστυνομικού προς πολίτες (στοιχεία Eurostat) πώς είναι δυνατό να μην φτάνουν οι αστυνομικοί για να ελεγχθούν σε μια πόλη 10-15 σχολικές εκδρομές ημερησίως;

Στη χώρα που οι δυνάμεις καταστολής (ΜΑΤ) είναι οι πολυπληθέστερες συγκριτικά με πολλές χώρες της Ευρώπης (και ενίοτε κινούνται με “αξιοζήλευτη” ταχύτητα και “αποτελεσματικότητα”), γιατί να μην μπορεί να κινηθεί ένα άλλο κομμάτι της αστυνομίας, η Τροχαία, με την ίδια ταχύτητα, για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα όπως οι μεταφορές μαθητών, με στόχο την ποιοτική τους εκπαίδευση;

Η χώρα που κατέχει την παγκόσμια πρωτοτυπία να έχει ακόμη και ειδικό σώμα Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, γιατί αδυνατεί να διασφαλίσει την ασφάλεια των μαθητών  κατά τη σχολική τους εκδρομή;

Δεν μπορούμε να ανεχτούμε τη λογική “πάμε κι όπου βγει”, ειδικότερα όταν πρόκειται για τις  ζωές των παιδιών μας», τονίζει η ανακοίνωση.