Στον απόηχο των δηλώσεων του Emmanuel Macron, οι Παριζιάνοι βγήκαν στους δρόμους για να διαδηλώσουν, σε μια ιδιαίτερα αυξημένη συμμετοχή. Συγκεκριμένα, ο ίδιος αναφέρθηκε στους αμεμβολίαστους με μια γλώσσα που δεν είναι άξια προέδρου, λέγοντας «Θέλω πραγματικά να τους τσαντίσω και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε αυτό μέχρι τέλους».

Οι αντιεμβολιαστές θέλοντας να απαντήσουν, διαδήλωσαν στο Παρίσι καθώς και σε άλλες πόλεις της Γαλλίας, σε πολύ ήρεμους τόνους, με το σύνθημα: «Macron εμείς θα σε τσαντίστουμε». Η διαδήλωση στο Παρίσι διοργανώθηκε από ένα πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της Marine Le Pen, τον ακροδεξιό Florian Philippot, ο οποίος λαμβάνοντας το λόγο κατηγόρησε τον Macron για «προδοσία».

«Είμαστε μάρτυρες της μεγαλύτερης καταπάτησης των ανθρώπινων δικαιωμάτων, τα μέτρα είναι παράλογα. Η κυβέρνηση λειτουργεί με το φόβο και οι άνθρωποι εμβολιάζονται με φόβο», δηλώνει ένας διαδηλωτής στη Le Monde. «Υπάρχει πολύ πίεση για το εμβόλιο. Κι εμένα δεν μου αρέσει να με αναγκάζουν».

Ένας άλλος διαδηλωτής, πρώην ψηφοφόρος του Emmanuel Macron, υποστηρίζει πως είναι δύσκολο για εκείνον να συμμετέχει σε κινητοποίηση του ακροδεξιού Florian Philippot, αλλά προσθέτει ότι «πρόκειται για ένα κίνημα πολιτών και όχι για πολιτική κίνηση. Η κυβέρνηση αποφάσισε ότι ο λαός θα υποδουλωθεί. Όλες οι δημοκρατικές αρχές έχουν καταπατηθεί εξαιτίας μιας αρρώστειας , η οποία κατά τη γνώμη μου δεν είναι τόσο επικίνδυνη», δηλώνει.

Τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού στην Ευρώπη

Στο μεταξύ, η Γαλλία έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού στην ΕΕ, με περισσότερο από το 90% του ενήλικου πληθυσμού να έχει κάνει και τις δύο δόσεις.

Για μήνες η Γαλλία ζητούσε από τους ανθρώπους να επιδείξουν είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού είτε αρνητικό τεστ για πρόσβαση σε πολλούς δημόσιους χώρους. Ωστόσο, η γαλλική κυβέρνηση θέλει να καταργήσει την επιλογή εμφάνισης αρνητικού τεστ, μετά την αύξηση κρουσμάτων της μετάλλαξης Όμικρον.

Την Τρίτη, η χώρα ανέφερε 271.686 νέα καθημερινά κρούσματα Covid – τον υψηλότερο αριθμό ημερήσιων κρουσμάτων που καταγράφηκε στη Γαλλία από την έναρξη της πανδημίας.

https://www.intronews.gr/macron-xekatharisma-logariasmon-narkotika-opla/news/