Εδώ και κάμποσο καιρό οι φήμες γίνονται όλο και πιο έντονες σχετικά με την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα από το βρετανικό Μουσείο. Μιλώντας στους Sunday Times, Έλληνας αξιωματούχος υποστηρίζει πως όχι μόνο θα γίνει πραγματικότητα, αλλά η συμφωνία θα προκύψει εντός του χρόνου.
Αναφορικά με το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας, η Ελλάδα βρίσκεται πολύ κοντά στη συμφωνία με το βρετανικό Μουσείο, ωστόσο σαφέστατα και υπάρχουν κόκκινες γραμμές. Ειδικότερα, ο Έλληνας αξιωματούχος δήλωσε πως η ιδιοκτησία των αρχαιοτήτων είναι αμετακίνητες και πρότεινε ένα νέο «παράρτημα του Βρετανικού Μουσείου» στο Μουσείο της Ακρόπολης, ως μία από τις πολλές πιθανές λύσεις.
Τόνισε, δε, πως τόσο το βρετανικό Μουσείο όσο και η ελληνική κυβέρνηση έχουν αποκλείσει την περίπτωση δανείου ή ανταλλαγής, μιας και οποιαδήποτε τέτοια συμφωνία θα πρέπει να περιλαμβάνει αναφορά στο επίμαχο ζήτημα της ιδιοκτησίας, μια κόκκινη γραμμή και για τις δύο πλευρές.
Πάντως, αναγνώρισε πως υπάρχουν εμπόδια, ακόμα και πριν πραγματοποιηθεί ο επόμενος γύρος συνομιλιών, «αλλά είμαστε αισιόδοξοι ότι θα επιτευχθεί μια συμφωνία μέχρι το τέλος του έτους και το πρώτο τμήμα των Γλυπτών θα μεταφερθεί στην Αθήνα την ίδια περίοδο».
Επιπλέον, η βρετανική εφημερίδα υπογραμμίζει πως η επιστροφή των Γλυπτών παραμένει ένα ευαίσθητο θέμα για την Ελλάδα, η οποία βρίσκεται και ενόψει εκλογών. Την περασμένη εβδομάδα, η τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, απέκλεισε οποιαδήποτε συμφωνία που δεν καθιστά σαφές ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα ανήκουν στην Ελλάδα. Η Σία Αναγνωστοπούλου είπε στους New York Times ότι είναι «θέμα αξιοπρέπειας για όλους τους Έλληνες, όπως θα ήταν και για τους Βρετανούς αν τους ζητούσαν να “δανειστούν” προσωρινά κλεμμένα κομμάτια του Στόουνχεντζ».
Πάντως, η κοινή γνώμη στη Βρετανία φαίνεται να ευθυγραμμίζεται με αυτήν στην Ελλάδα. Μια δημοσκόπηση του YouGov, πέρυσι, διαπίστωσε ότι σχεδόν το 60% των Βρετανών πίστευε ότι τα Γλυπτά ανήκαν στην Ελλάδα.
Ελληνική κυβερνητική πηγή είπε χθες ότι Μητσοτάκης και Όσμπορν συμφώνησαν να αποκλιμακώσουν τη ρητορική. «Εργαζόμαστε για μια ευρεία και μακρά πολιτιστική συμφωνία, που θα περιλαμβάνει ανταλλαγή και εναλλαγή ιστορικών αντικειμένων μεταξύ της Ελλάδας και του Βρετανικού Μουσείου. Αυτό εννοούμε με τη λύση win-win» είπε ο αξιωματούχος, και κατέληξε: «Επιστρέφουν σπίτι».