Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden, φορώντας γραβάτα με την ελληνική σημαία υποδέχθηκε θερμά τον Κυριάκο Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο, ενώ τόνισε πως οι ελληνοαμερικάνικες σχέσεις «βρίσκονται στο καλύτερο σημείο από ποτέ». «Θα γιορτάσουμε τα 201 έτη από την ανεξαρτησία σας», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος στις πρώτες του δηλώσεις μπροστά στις κάμερες κατά τη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Αναφερόμενος στην φιλία του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και στα δημοκρατικά ιδεώδη είπε: «Ενέπνευσαν τους δικούς μας προπάτορες και για αιώνες ενδυναμώθηκαν», συνέχισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Στη συνέχεια είπε πως η ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία αποτελεί απειλή για τη δημοκρατία και βάλλει κατά της καθεστηκυίας τάξης. «Ευχαριστώ για την ηγεσία σας. Έχουμε πολλά να συζητήσουμε σήμερα. Για την εμβάθυνση των εμπορικών και αμυντικών σχέσεών μας, για την ενέργεια, την ασφάλεια, την κλιματική αλλαγή», συμπλήρωσε ο Biden.

«Ευχαριστώ θερμά για τα καλά σας λόγια. Είναι ιδιαίτερο προνόμιο να γιορτάσουμε μαζί τα 201 χρόνια από την απαρχή της παλιγγενεσίας μας», είπε με τη σειρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η συνάντηση ήταν προγραμματισμένη να γίνει πέρυσι αλλά αναβλήθηκε λόγω της πανδημίας.

«Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, στις δυνάμεις του Άξονα του φασισμού που σάρωναν την Ευρώπη η Ελλάδα είπε “όχι”, εμπνέοντας τον κόσμο με την αντίστασή της. Σήμερα, ο πόλεμος και η παραπληροφόρηση έχουν επιστρέψει στην Ευρώπη με τη βάναυση και απρόκλητη επίθεση της Ρωσίας στη γείτονά της, την Ουκρανία. Βλέπουμε φρικαλεότητες και εγκλήματα πολέμου, παιδιά να θάβονται σε ομαδικούς τάφους, εκατομμύρια πρόσφυγες να επιχειρούν να γλιτώσουν από τον πόλεμο του Πούτιν, και την Ελλάδα και τις Ηνωμένες Πολιτείες να στέκονται σαν μια γροθιά για να υποστηρίξουν τον λαό της Ουκρανίας και να επιβάλουν σοβαρό οικονομικό πλήγμα στη Ρωσία, για να καταστήσουν τον Putin υπόλογο.

Και θέλω να σας ευχαριστήσω, κύριε πρωθυπουργέ, για το θάρρος και την ξεκάθαρη στάση που δείξατε από την αρχή αυτής της κρίσης. Υψώσατε τη φωνή σας αμέσως καταδικάζοντας την επιθετικότητα της Ρωσίας, καλωσορίσατε Ουκρανούς πρόσφυγες, αποτελώντας προπύργιο ασφάλειας του ΝΑΤΟ στη νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μεσόγειο. Μαζί, επιδεικνύουμε τη δύναμη και την ικανότητα των δημοκρατιών να μπορούν να ενεργούν από κοινού. Και βοηθάμε τους Ουκρανούς να πουν “όχι” στη ρωσική επιθετικότητα. Και λέμε “όχι” στην τυραννία και στην ιδέα ότι οι απολυταρχίες θα ξεπεράσουν τις δημοκρατίες κατά τον 21ο αιώνα, γιατί αυτό είναι που διακυβεύεται εδώ, κατά την άποψή μου» τόνισε ο Biden.

«Με αλληλεγγύη αντιμετωπίζουμε την πρόκληση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία», είπε στην συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συγκεκριμένα σημειώνοντας πως «είναι ευκαιρία να επιβεβαιώσουμε το επίπεδο των σχέσεών μας οι οποίες βρίσκονται στο καλύτερο σημείo.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Kyriakos Mitsotakis (@kyriakos_)

Ο ρόλος της Ελλάδας ως αξιόπιστος εταίρος

Όχι μόνο αμυντικά αλλά και στο εμπόριο, στις επενδύσεις, στο ρόλο της Ελλάδας ως αξιόπιστος εταίρος στην ανατολική Μεσόγειο, στην ακμάζουσα πλέον οικονομία. Είμαστε πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή». Ο πρωθυπουργός ανέφερε ακόμη πως η Ελλάδα είναι έτοιμη να δεχθεί και άλλες αμερικανικές επενδύσεις.

Στην συνέχεια έστειλαν ένα ηχηρό μήνυμα τόσο στην Τουρκία, όσο και στην Ρωσία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την επιθυμία του για την απόκτηση F-35, που θα ενταχθούν στην Πολεμική Αεροπορία. Η ένταξη στο συγκεκριμένο πρόγραμμα επιδιώκουν να γίνει πριν από το τέλος της τρέχουσας 10ετίας, και συγκεκριμένα μετά το 2028, όταν θα υπάρχει ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος για μία τέτοια κίνηση.

«Θα συνεχίσουμε τη μακροχρόνια συνεργασία μας μεταξύ των αμυντικών μας βιομηχανιών. Θα ξεκινήσουμε τη διαδικασία για την απόκτηση μιας μοίρας αεροσκαφών F-35. Και ελπίζουμε να είμαστε σε θέση να προσθέσουμε αυτό το φανταστικό αεροπλάνο στην δύναμη της Ελληνικής Αεροπορίας πριν από το τέλος αυτής της δεκαετίας. Και είμαι χαρούμενος που την Παρασκευή, η Lockheed Martin εξέφρασε επίσημα το ενδιαφέρον της για επένδυση στην ΕΑΒ. Οι δεσμοί που μας συνδέουν, οι δεσμοί μεταξύ Αμερικής και Ελλάδας φτάνουν πολύ πέρα από την κοινή μας ιστορία, την ασφάλεια και την άμυνα. Εκτείνονται σε πολλά πεδία, από το εμπόριο ως τον τουρισμό και από την τεχνολογία ως τις πολιτιστικές ανταλλαγές. Υπάρχουν τόσα πολλά, κυρίες και κύριοι, που μπορούμε να κερδίσουμε και οι δύο πλευρές» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το ελληνικό παρατσούκλι του Joe Biden και τα σχέδια απεξάρτησης από την ρωσική ενέργεια

Στην συνέχεια συζήτησαν το πώς οι ΗΠΑ θα συμβάλουν εμπράκτως ώστε να απεξαρτηθεί η Ευρώπη από το ρωσικό φυσικό αέριο. Ακόμα, μίλησαν για τη μετατροπή της Αλεξανδρούπολης σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο, αλλά και για τις αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα. Από ελληνικής πλευράς εκφράστηκε η επιθυμία η διμερής συνεργασία να επεκταθεί σε όλους τους δυνατούς τομείς.

Όσον αφορά το Κυπριακό, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για την εφαρμογή των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, ενώ τόνισε ότι όποια παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας θα απαντηθεί με ομόφωνο και παραδειγματικό τρόπο, κάνοντας νύξη στις τουρκικές παραβιάσεις του εναέριου χώρου.

Το κλίμα ήταν σε γενικές γραμμές φιλικό με τον Biden να αναφέρει αστειευόμενος ότι του έχουν δώσει το παρατσούκλι «Μπαϊντενόπουλος», γιατί κερδίζει το 92% των ψήφων της ελληνικής ομογένειας, από την εποχή που ήταν βουλευτής του Ντελάγουεαρ. H Jill Biden, επίσης, μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τον ελληνικό λαό, λέγοντας πως «είναι εκπληκτικό που βλέπω τόσους φίλους γύρω μας. Μια κοινωνία γίνεται ισχυρή όταν οι γηραιότεροι φυτεύουν δένδρα που ποτέ δεν θα σβήσει η σκιά τους. Η κληρονομιά της Ελλάδας, οι επιστήμες και οι τέχνες της αγγίζουν κάθε σημείο του πολιτισμού μας και χαιρόμαστε τη σκιά αυτού του δένδρου».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αφού κάλεσε τον Joe Biden στην χώρα μας, ευχαρίστησε για τα καλά λόγια, τονίζοντας πως η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Διαβάστε επίσης στο intronews.gr:

Γιατί η Ευρώπη φοβάται μια νίκη της Ουκρανίας στον πόλεμο;

Γεωργία Μπίκα: Η ανάρτησή της μετά την απαλλαγή του 27χρονου – «Υπάρχει κάτι που παλεύω να πάρω πίσω»

Ιστορικές στιγμές για Φινλανδία και Σουηδία: Επιβεβαιώνουν πως θέλουν την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ