Μια έκθεση για το «σύνδρομο της Αβάνας» από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες μαζί με μια ομάδα ειδικών επιστημόνων κατονόμασε την παλμική ηλεκτρομαγνητική ενέργεια και τους υπερήχους ως αιτίες για τα μυστήρια συμπτώματα του συνδρόμου, που υπέστησαν Αμερικανοί διπλωμάτες και κατάσκοποι τα τελευταία χρόνια.

Η έκθεση διαπίστωσε ότι μια ομάδα περιπτώσεων δεν μπορούσε να εξηγηθεί από προβλήματα υγείας ή περιβάλλοντος ή από ψυχοσωματική ασθένεια. Ο ακριβής αριθμός αυτών των προσώπων δεν αποκαλύπτεται στην σύνοψη των συμπερασμάτων. Αποκάλυψαν ότι υπάρχουν συσκευές με «μέτριες ενεργειακές απαιτήσεις» οι οποίες ήταν κρυφές και θα μπορούσαν να προκαλέσουν τα παρατηρούμενα συμπτώματα και να επηρεάσουν σε απόσταση εκατοντάδων μέτρων ή μέσα από τοίχους.

«Οι παλμοί ηλεκτρομαγνητικής ενέργειας, ιδίως στο εύρος των ραδιοσυχνοτήτων, εξηγούν ευλόγως» την ωταλγία, τους ιλίγγους και άλλα συμπτώματα ορισμένων από εκείνους που εμφάνισαν την πάθηση, την οποία ανέφεραν πρώτοι Αμερικανοί διπλωμάτες στην Αβάνα το 2016. Την έκθεση αυτή συνέταξαν ειδικοί εντός και εκτός της κυβέρνησης, κατόπιν αιτήματος της διευθύντριας Εθνικών Πληροφοριών, Avril Haines, και του διευθυντή της CIA, William Burns.

Στην σύνοψη της έκθεσής που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, η ομάδα των ειδικών είπε ότι τα σημεία και τα συμπτώματα του συνδρόμου ήταν διαφορετικά και μπορεί να προκαλούνται από πολλούς παράγοντες. Αυτό που τραβάει το ενδιαφέρον είναι ότι ένα υποσύνολο δεν σχετίζεται με το περιβάλλον και την υγεία των ατόμων.

Τα τέσσερα βασικά συμπτώματα

Η έκθεση της ομάδας εμπειρογνωμόνων αντιτάσσεται με μια ενημέρωση που δόθηκε από τη CIA τον περασμένο μήνα, η οποία έλεγε ότι στην πλειονότητα των περιπτώσεων, δεν υπήρχε κανένα σημάδι κακοήθους εκστρατείας από ξένο παράγοντα. Αυτή η ενημέρωση έγινε πιθανώς με στόχο τον περιορισμό της περαιτέρω εξάπλωσης της ψυχοκοινωνικής ασθένειας μεταξύ των αξιωματούχων των ΗΠΑ, και προειδοποίησε ότι σε περίπου δώδεκα περιπτώσεις τα συμπτώματα δεν μπορούσαν να εξηγηθούν τόσο εύκολα.

Η τελευταία ομάδα γνωστοποίησε τέσσερα «βασικά χαρακτηριστικά» για το Σύνδρομο της Αβάνας. Αυτά περιλαμβάνουν την ξαφνική έναρξη ήχου ή πίεσης στο ένα αυτί ή στη μία πλευρά του κεφαλιού, σχεδόν ταυτόχρονα συμπτώματα όπως ίλιγγος, απώλεια ισορροπίας και πόνος στο αυτί, μια  αίσθηση ότι σου επιτίθενται από μια συγκεκριμένη κατεύθυνση και την απουσία γνωστών περιβαλλοντικών ή ιατρικών καταστάσεων που θα μπορούσαν διαφορετικά να εξηγήσουν τα συμπτώματα.

Η περιγραφή των συμπτωμάτων ταίριαζε με τα πρώτα κρούσματα του 2016 που αναφέρθηκαν μεταξύ Αμερικανών και Καναδών διπλωματών που περνούσαν στην Αβάνα.

Τι προκαλεί το Σύνδρομο της Αβάνας

Το φαινόμενο έχει παρατηρηθεί επίσης στη Ρωσία, την Κίνα, το Τατζικιστάν και σε ορισμένες αφρικανικές χώρες. Τα ευρήματα σχετίζονται με εκείνα που βρήκε το 2020 μια μελέτη της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών. Στις 20 Ιανουαρίου μια ενδιάμεση έκθεση της CIA συμπέρανε ότι είναι απίθανο η Ρωσία ή κάποια άλλη ξένη δύναμη να κρύβεται πίσω από αυτά τα «αφύσικα υγειονομικά συμβάντα». Η CIA σημείωσε ότι περίπου 24 από τις 1.000 περιπτώσεις παραμένουν μέχρι τώρα ανεξήγητες.

Οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι τα συμπτώματα «είναι αδιάσειστα», βασισμένοι στις ιατρικές αναφορές και τις συνεντεύξεις που πήραν από γιατρούς και ασθενείς. Ωστόσο, δεν έχει προσδιοριστεί πλήρως η πηγή αυτών των «ηλεκτρομαγνητικών παλμών». Άτομα που έχουν εκτεθεί κατά λάθος σε ηλεκτρομαγνητική ενέργεια, όπως ραδιοκύματα, φούρνους μικροκυμάτων κ.α, έχουν αναφέρει μια «αίσθηση» παρόμοια με τα συμπτώματα που ανέφεραν οι ασθενείς.

Η έκθεση διαπίστωσε ότι: «Η παλμική ηλεκτρομαγνητική ενέργεια, ιδιαίτερα στο εύρος ραδιοσυχνοτήτων, εξηγεί εύλογα τα βασικά χαρακτηριστικά, αν και υπάρχουν κενά στις πληροφορίες. Υπάρχουν πηγές που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν το απαιτούμενο ερέθισμα, είναι κρυφές και έχουν μέτριες απαιτήσεις ισχύος».

Η ηλεκτρομαγνητική παλμική ενέργεια θα μπορούσε να κατευθυνθεί από μη «τυπικές κεραίες» σε έναν στόχο «μέσω αέρα για δεκάδες έως εκατοντάδες μέτρα με μερική απώλεια, μέσω των περισσότερων δομικών υλικών». Ακόμα, μηχανικοί που εργάζονταν πάνω σε ένα πιθανό όπλο για τους πεζοναύτες των ΗΠΑ πριν από δύο δεκαετίες, γνωστό ως Medusa, είπαν ότι ένας από τους λόγους που δεν προχώρησε, ήταν ότι ήταν ηθικά αδύνατο να γίνουν δοκιμές σε ανθρώπους.

Τέλος, ανέφερε ότι η ενέργεια των υπερήχων ήταν επίσης μια πιθανή εξήγηση για τα συμπτώματα, αλλά μόνο σε περιπτώσεις όπου η πηγή ήταν κοντά στον στόχο. Η έκθεση ανέφερε ότι οι ψυχοκοινωνικοί παράγοντες δεν μπορούσαν να εξηγήσουν τα τέσσερα βασικά χαρακτηριστικά του συνδρόμου της Αβάνας, αλλά θα μπορούσαν να τις επιδεινώσουν.