O Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε ακόμα μια δήλωση κατά της Ελλάδας στη συνέντευξη Τύπου που διαδέχτηκε τη σύσκεψη του υπουργικού συμβουλίου, εντείνοντας το ήδη τεταμένο κλίμα. «Η Ελλάδα δεν είναι στο επίπεδό μας, καθώς δεν είναι ισότιμή μας πολιτικά, οικονομικά ή στρατιωτικά» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος.
Προηγουμένως είχε προειδοποιήσει την χώρα μας να μην το παρακάνει γιατί «η Τουρκία θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο όταν έρθει η ώρα». «Ελλάδα, κοίτα την ιστορία, πήγαινε πίσω στο χρόνο. Αν το παρακάνεις, το τίμημα θα είναι βαρύ. Έχουμε ένα πράγμα να πούμε στην Ελλάδα: Θυμήσου τη Σμύρνη» είπε αναφερόμενος στην Μικρασιατική Καταστροφή.
«Η Ελλάδα θα αποφασίσει τι είδους σχέση θα έχει με την Τουρκία σκεπτόμενη καλύτερα. Πάντα λέω ότι μπορεί ξαφνικά να έρθουμε ένα βράδυ» είπε επίσης ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σύμφωνα με το Anadolu, ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε στο «κλείδωμα» των τουρκικών αεροσκαφών από ελληνικά.
Η Ελλάδα απάντησε με επιστολές στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, καθώς και τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, μετά τις συνεχιζόμενες απειλές της Άγκυρας. Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα στείλει επιστολές σε όλα τα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, καθώς και τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, όπου θα παραθέτει τις προκλητικές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων σε βάρος της Ελλάδας.
#BREAKING Greece is not Türkiye’s equal politically, economically, or militarily, says President Erdogan pic.twitter.com/KFrw3zfQtI
— ANADOLU AGENCY (@anadoluagency) September 5, 2022
«Η Ελληνική πλευρά θεωρεί ότι το κείμενο των δηλώσεων αυτών είναι τόσο εξωφρενικό που παρέλκει οποιοσδήποτε σχολιασμός», αναφέρουν πηγές της κυβέρνησης. Οι ευρωπαίοι εταίροι έχουν ενημερωθεί ήδη για τις απειλές από πλευράς της τουρκικής ηγεσίας, συμπεριλαμβανομένου του Ύπατου Εκπροσώπου, Josep Morell, και των ΗΠΑ.
Ακόμα, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Peter Stano, ανέφερε ότι οι δηλώσει προκαλούν ανησυχία και «πάνε κόντρα στις πολύ αναγκαίες προσπάθειες αποκλιμάκωσης στην Ανατολική Μεσόγειo».
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επανειλημμένα τονίσει ότι οι διαφορές πρέπει να διευθετούνται ειρηνικά, με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των ζωτικών και θεμιτών συμφερόντων των χωρών. Οι απειλές και η επιθετική ρητορική είναι απαράδεκτες και πρέπει να σταματήσουν. Η δέσμευση σε έναν ουσιαστικό και ειλικρινή διάλογο είναι απαραίτητη για την εκτόνωση των εντάσεων, την προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης και την ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας» πρόσθεσε.