Η παρουσία του Joe Biden στις Βρυξέλλες, προκειμένου σήμερα να δώσει το παρών στις Συνόδους Κορυφής του ΝΑΤΟ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της G7 φέρνει νέες εξελίξεις και αλλάζει τα δεδομένα αναφορικά με τη στρατηγική της Δύσης προς τη Ρωσία. Ο Αμερικανός πρόεδρος Αμερικανός, με φόντο την ρώσικη εισβολή στην Ουκρανία αλλά και την παράταση της, με έναν Vladimir Putin να έχει πλέον βγει εκτός ελέγχου, θέλει να ενισχύσει τις συμμαχίες αλλά και να επιβάλλει σκληρότερες κυρώσεις.
Στο τραπέζι της συζήτησης των Ευρωπαίων ηγετών θα βρεθούν τα μέτρα για την ενεργειακή ακρίβεια, με τις τιμές του αερίου να αυξάνονται ξανά, μετά την ανακοίνωση του Putin ότι οι χώρες της Δύσης θα πρέπει να πληρώνουν το αντίτιμο για το αέριο που προμηθεύονται σε ρούβλια και όχι σε ξένο συνάλλαγμα.
Νέες κυρώσεις από τη Δύση
Νέο πακέτο κυρώσεων θα ανακοινώσουν οι ΗΠΑ, καθώς και την αυστηροποίηση των ήδη υπαρχουσών. Θα αφορά Ρώσους πολιτικούς και ολιγάρχες, ενώ τα δυτικά έθνη προειδοποίησαν πως η Ρωσία θα πληρώσει «καταστροφικό» κόστος για την εισβολή στην Ουκρανία. Όπως ανακοίνωσε ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Jake Sullivan, οι ηγέτες της G7 αναμένεται να συμφωνήσουν να εφαρμόσουν μια πρωτοβουλία ώστε να διασφαλίσουν ότι η Ρωσία δεν θα μπορέσει να παρακάμψει τις κυρώσεις που της έχουν ήδη επιβληθεί.
Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ αναμένεται να εγκρίνουν και νέα μέσα στήριξης στην Ουκρανία, τόσο απέναντι σε κυβερνοεπιθέσεις όσο απέναντι και σε βιολογικές απειλές, ενώ θα θέσουν και την Κίνα προ των ευθυνών της, προκειμένου να μην στηρίξει στρατιωτικά τη Ρωσία. Επιπλέον, ανακοίνωσε ότι θα διπλασιάσει τα στρατεύματά του κατά μήκος της ανατολικής πλευράς της συμμαχίας. «Το πρώτο βήμα είναι η ανάπτυξη τεσσάρων νέων ομάδων μάχης του ΝΑΤΟ στη Βουλγαρία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία, μαζί με τις υπάρχουσες δυνάμεις μας στις χώρες της Βαλτικής και την Πολωνία», δήλωσε ο γενικός γραμματέας της συμμαχίας, Jens Stoltenberg.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επαναλάβει την έμπρακτη στήριξη της Ελλάδας στην Ουκρανία, η οποία εκφράστηκε από την πρώτη στιγμή με την ελληνική συνδρομή σε ανθρωπιστικό και αμυντικό υλικό και την στήριξη, χωρίς αστερίσκους, των πακέτων κυρώσεων έναντι της Ρωσίας. Η στήριξη, παράλληλα, συνεχίζεται και σε ανθρωπιστικό επίπεδο, με την υποδοχή τουλάχιστον 13.000 Ουκρανών στη χώρα μας, ως σήμερα.
Ο Volodymyr Zelensky ελπίζει με τη σειρά του σε σημαντικά βήματα από τη σύνοδο κορυφής, σημειώνοντας ότι έτσι θα αποκαλυφθεί «ποιος είναι φίλος, ποιος έταιρος και ποιος μας πρόδωσε για τα χρήματα».
Συνεχίζεται η ρώσικη εισβολή
Σε μερικές ώρες συμπληρώνεται ένας μήνας από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε τον πόλεμο στην Ουκρανία. Τα δεδομένα στο πεδίο της μάχης δείχνουν να διαφοροποιούνται, αφού οι ρωσικές δυνάμεις δέχονται πλέον μεγάλη πίεση από τις ουκρανικές. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα πως παρά το γεγονός ότι σε πολλές στρατηγικής σημασίας περιοχές της Ουκρανίας, όπως η πρωτεύουσα Κίεβο.
Συγκεκριμένα, η Ουκρανία αυξάνει την πίεση στις ρωσικές δυνάμεις βορειοανατολικά του Κιέβου, ενώ πραγματοποιεί επιτυχείς αντεπιθέσεις εναντίον ρωσικών θέσεων σε πόλεις στα περίχωρα της πρωτεύουσας, δήλωσε το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου.
Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν κατηγορηθεί για ομήρους στη πολιορκημένη ουκρανικής πόλη Τσερνιχίβ, καθώς οι τοπικοί αξιωματούχοι επέβαλαν δελτίο για το πόσιμο νερό στους παγιδευμένους αμάχους. Περίπου 150.000 άνθρωποι έχουν εγκλωβιστεί στη βόρεια πόλη με ελάχιστες ελπίδες βοήθειας, αφού η Ρωσία τους απέκοψε από την πρωτεύουσα, Κίεβο, όταν βομβαρδίστηκε μια βασική γέφυρα την Τετάρτη.
Διαβάστε επίσης στο intronews.gr
Πόλεμος στο Metaverse: Θα γίνει ο Γ΄ Παγκόσμιος στον ψηφιακό κόσμο;
Το πράσινο T-shirt του Zelensky: Ένα σύμβολο του ουκρανικού αγώνα
Με πληροφορίες από Guardian