Συνεχίζεται το θρίλερ στο QatarGate, το σκάνδαλο διαφθοράς που πλήττει το Ευρωκοινοβούλιο και στο οποίο εμπλέκεται και η Εύα Καϊλή. Για την ακρίβεια είναι ανάμεσα στα τέσσερα άτομα που συνελήφθησαν και είναι αντιμέτωπα με βαρύτατες κατηγορίες για εγκληματική οργάνωση, διαφθορά και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, όπως αναφέρουν οι βέλγικες εφημερίδες L’ Echo και Le Soir.

Για να φτάσουν σε αυτά τα πέντε πρόσωπα οι Βελγικές αρχές, πραγματοποίησαν έφοδο σε 16 πρόσωπα. Οι έρευνες έβγαλαν και 600.000 που υπήρχαν σε μετρητά, ενώ κατασχέθηκαν κινητά και υπολογιστές. Σημειώνεται πως δύο από τα έξι άτομα που προσήχθησαν για ανάκριση την Κυριακή αφέθησαν ελεύθερα.

Πάντως, το QatarGate είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο των τελευταίων δεκαετιών στις Βρυξέλλες. Οι έρευνες ξεκίνησαν όταν το Κατάρ δωροδόκησε αξιωματούχους είτε με χρήματα, είτε με σημαντικά δώρα, προκειμένου να επηρεάσουν τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Και μπορεί το σκάνδαλο να μην αφορά «μεγάλα ονόματα» του Ευρωκοινοβουλίου, ωστόσο στο Politico τονίζουν ότι οι «συναλλαγές» με το Κατάρ, αποδεικνύεται πως ήταν μία έξυπνη «επένδυση» της χώρας του Κόλπου.

Στο μεταξύ, το Κατάρ δεν είναι η πρώτη φορά που απασχολεί με σκανδαλώδεις υποθέσεις λόγω του Μουντιάλ. Από τη μία η καταπάτηση των δικαιωμάτων των εργαζόμενων (για τα οποία η Καϊλή είχε αναφέρει πρόσφατα στο Κοινοβούλιο ότι η χώρα αποτελεί πρότυπο για τα εργατικά δικαιώματα, ενώ είχαν σκοτωθεί εκατοντάδες εργαζόμενοι στα γήπεδα του Μουντιάλ), από την άλλη οι κατηγορίες για δωροδοκίες ώστε να πάρουν τη διοργάνωση, ήρθαν γρήγορα στη δημοσιότητα.

Διαβάστε ακόμη: Antonio Panzeri: Ποιος είναι ο «μαέστρος της ορχήστρας» στην υπόθεση διαφθοράς με το Κατάρ

Την ίδια στιγμή η καταπάτηση των ίσων δικαιωμάτων της LGBTQ+ κοινότητας έχει απασχολήσει σημαντικά την κοινή γνώμη. Για το Κατάρ είναι «βασικό προτέρημα» να διατηρήσει την καλή του φήμη και γι’ αυτό κάνει «συμφωνίες με μέλη της ΕΕ» για το φυσικό αέριο, ζητώντας την ίδια ώρα, ελεύθερη βίζα για να κινούνται εντός των χωρών της ζώνης Σένγκεν. Το θέμα αυτό μάλιστα ήταν να ψηφιστεί εντός τις εβδομάδας, αλλά μετά τις τελευταίες εξελίξεις, θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να συμβεί αυτό.

Οπως αναφέρει το δημοσίευμα, η Καϊλή τον περασμένο μήνα ανέβηκε στο βήμα του Ευρωκοινοβουλίου για να «αποθεώσει» το Κατάρ για την «ιστορική μεταμόρφωσή» του τονίζοντας ότι θα ψηφήσει υπέρ της απελευθέρωσης των μετακινήσεων εντός Σένγκεν. Τόσο για το Κατάρ, όσο και για το Κουβέιτ.