Απαντήσεις σε όλα τα θέματα της πολιτικής επικαιρότητας δίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την καθιερωμένη συνέντευξη τύπου στο πλαίσιο της ΔΕΘ, που ξεκίνησε στις 13:00. Σε ένα σύντομο σχόλιο για τα μέτρα που εξήγγειλε, ύψους 5,5 δισ. ευρώ, είπε ότι η κυβέρνηση μπορεί να στηρίζει την οικονομία και την κοινωνία, χάρη στους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Τα μέτρα αυτά, όπως είπε, θα εξειδικευθούν αύριο από τους αρμόδιους υπουργούς.

Ο πρωθυπουργός έκλεισε και τα σενάρια περί αλλαγής του εκλογικού νόμου, λέγοντας πως: «Δεν είμαι κωλοτούμπας. Θα πορευτούμε με τον υπάρχοντα εκλογικό νόμο», εξηγώντας ότι θα ήταν θεσμικά ανεύθυνο, λίγους μήνες πριν τις εκλογές, να αλλάξει τον εκλογικό νόμο,. επειδή χαμηλώνει τον πήχη της αυτοδυναμίας. «Η μόνη περίπτωση ν’ αλλάξει» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός, «είναι να έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ και να συμφωνήσουμε από κοινού ν’ αλλάξουμε τον εκλογικό νόμο, για ν’ αποφύγουμε την αχρείαστη κάλπη της απλής αναλογικής».

«Πολιτική τερατογένεση» μια κυβέρνηση χωρίς το πρώτο κόμμα

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Μητσοτάκης στάθηκε στη σημασία της πρώτης κάλπης, λέγοντας ότι θα είναι «πολιτική τερατογένεση» εάν σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας χωρίς το πρώτο κόμμα -από Τσίπρα, Ανδρουλάκη και Βαρουφάκη, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Ζήτησε, μάλιστα, ουσιαστικά, η πρώτη κάλπη να στείλει μήνυμα, ώστε στις δεύτερες εκλογές η ΝΔ να κερδίσει την αυτοδυναμία. Χαρακτήρισε «καταστροφική» την απλή αναλογική και συμπλήρωσε πως η εκτίμησή του ότι θα οδηγηθούμε σε δεύτερες εκλογές προκύπτει από τα απλά μαθηματικά.

Βασίλισσα Ελισάβετ: Ξεκίνησε το τελευταίο της ταξίδι – Πρώτη στάση Εδιμβούργο, την Τρίτη στο Μπάκιγχαμ

Για μεταναστευτικό και εκ νέου για Τουρκία

«Δεν μπορώ να διανοηθώ μία σύρραξη Ελλάδας – Τουρκίας, ότι η Τουρκία θα επιτεθεί» ξεκαθάρισε εκ νέου. «Αν γίνει» συνέχισε, «η Τουρκία θα πάρει καταλυτική απάντηση. Η επάρκεια του στρατού είναι δεδομένη. Η στάση μας στην Ουκρανία δεν αποσκοπεί μόνο στη στήριξή μας, είναι στάση που θέτει διαχωριστική γραμμη μεταξύ των χωρών που σέβονται τα σύνορα και σ’ αυτές που βάζουν μπροστά το νόμο του ισχυρού. Εχει μεγάλη σημασία για την Ελλάδα η στήριξη. Ο βήχας, άρα, πρέπει να κοπεί σε όσους έχουν τέτοια σχέδια».

«Η Ελλάδα είναι έτοιμη για να αντιμετωπίσει κάθε πρόκληση» τόνισε για το μεταναστευτικό. «Εχουμε αποδείξει ότι φυλάμε τα σύνορα με αποτελεσματικότητα και σεβασμό. Ευχαριστώ το λιμενικό, την αστυνομία και τον στρατό που βοηθούν. Οι πρόσφυγες πέφτουν θύματα εργαλειοποίησης από χώρες και διακινητές. Συνεχίζουμε την πολιτική μας, όπως την ξέρετε. Θα εξακολουθούμε να στέλνουμε το μήνυμα της ενεργητικής αποτροπής. Εκτιμώ τον ρόλο των περισσότερων ΜΚΟ, δεν είναι όμως όλες αξιόπιστες. Υπάρχουν κάποιες που κάνουν μπίζνα με το μεταναστευτικό. Ξέρουμε ποιες είναι οι προβληματικές. Ενισχύουμε και τις δομές προσφύγων».

«Καλούμε τους πολίτες να χρησιμοποιήσουν πετρέλαιο»

Σε ερώτηση για την απολιγνιτοποίηση και για τον δύσκολο χειμώνα, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως καλεί τους πολίτες να χρησιμοποιήσουν πετρέλαιο, αν μπορούν. «Η παραγωγή λιγνίτη μειώνεται εδώ και μία δεκαετία. Η απολιγνιτοποίηση ως μακροχρόνια πολιτική είναι μονόδρομος για τη χώρα και έχουμε σχεδιάσει πρόγραμμα μετάβασης. Η καταφυγή στον λιγνίτη είναι ένα προσωρινό μέτρο. Εχουμε τη δυνατότητα να το κάνουμε, για όσο χρειάζεται».