Ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε «Παρών» στη δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», για την κατασκευή Παιδιατρικού Νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη. Το κόμμα, εξέφρασε την αντίθεση του στην ψήφιση της δωρεάς στη Βουλή, επειδή προβλέπεται η λειτουργία του νοσοκομείου ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και όχι Δημοσίου. Κατά τη διάρκεια της συζήτηση του επίμαχου νομοσχεδίου στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή, η αξιωματική αντιπολίτευση δήλωσε «παρών», παρά τη σημασία του έργου για τη δημόσια υγεία.

Στον αντίποδα, υπέρ της επικύρωσης της σύμβασης μεταξύ του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» και του Ελληνικού Δημοσίου, ψήφισαν η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ.

Την αντίθεση τους εξέφρασαν ο ΣΥΡΙΖΑ, και το ΚΚΕ, ενώ επιφυλάχθηκαν Ελληνική Λύση, για την κατασκευή του «Πανεπιστημιακού Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης Ίδρυμα Σταύρος Σ. Νιάρχος».

Πολάκης: Παραπέμπεται στην Επιτροπή Δεοντολογίας – Του καταθέτει αγωγή ο Γεωργιάδης

Ο Ανδρέας Ξανθός δήλωσε για τη στάση του κόμματος του πως «η αλλαγή του νομικού χαρακτήρα, το Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, δεν είναι καθόλου αθώα και, φυσικά, δεν είναι κάποια ιδεολογική εμμονή δική μας. Θεωρώ ότι ακριβώς έχει μια στρατηγική ευελιξίας των νέων αυτών δομών, εκκινώντας από το Νοσοκομείο Κομοτηνής -τώρα και με το Παιδιατρικό της Θεσσαλονίκης».

Επί του θέματος πρόσθεσε ότι είχε γίνει μια συζήτηση ακόμα και για τριτοβάθμια νοσοκομεία του ΕΣΥ, όπως το Νοσοκομείο της Λάρισας, παλαιότερα. Ο κος. Ξανθός, θεωρεί πως δημιουργείται ένα πιο ευέλικτο διοικητικό πλαίσιο, για να μπορέσουν οι υποδομές “φιλέτα” του συστήματος υγείας να δώσουν ζωτικό χώρο σε ιδιώτες επενδυτές, οι οποίοι θα επιδιώξουν σε κάποια φάση να έχουν κερδοφορία από τον σκληρό πυρήνα της λειτουργίας του συστήματος υγείας.

»Θεωρώ, λοιπόν, ότι είμαστε -και φαίνεται τώρα με τη νέα πολιτική ηγεσία- σε μια ορατή αναπροσαρμογή γραμμής. Μέχρι τώρα είχαμε τη γραμμή της παθητικής ιδιωτικοποίησης του συστήματος. Δηλαδή, απαξιώνεται το ΕΣΥ, αναστέλλεται η τακτική του λειτουργία, δεν εξυπηρετεί με το πρόσχημα της πανδημίας όλο το φάσμα των αναγκών και των περιστατικών και των χρονίως πασχόντων στη χώρα. Ο κόσμος αυτός αναγκάζεται να αναζητεί υπηρεσίες από τον ιδιωτικό τομέα, να επιβαρύνεται οικονομικά. Άρα είναι μια έμμεση ιδιωτικοποίηση».

Τέλος, πρόσθεσε: «Έχει αισθανθεί κανείς, ότι το Παπαγεωργίου δεν κάνει τη δουλειά που κάνει το Παπανικολάου ή τη δουλειά που κάνει το ΑΧΕΠΑ; Είναι εκτός ΕΣΥ, επειδή είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου; Αντιθέτως. Αυτή είναι μια γενικότερη φιλοσοφία, που θέλουμε να αναπτυχθεί. Υπάρχει σαν φιλοσοφία, είναι επιλογή της κυβέρνησης αυτά τα νοσοκομεία να γίνουν με αυτόν τον τρόπο και είναι επιλογή της κυβέρνησης, με μια ολόκληρη διαδικασία και εργασία που θα γίνει και από το χάρτη υγείας, να πάμε σε μοντέλα που θα λειτουργούν καλύτερα τα νοσοκομεία».

Ο κος. Πλεύρης επέπληξε τον ΣΥΡΙΖΑ για τη στάση του, λέγοντας πως πρόκειται για «ιδεοληπτικού τύπου» αντιμετώπιση της δωρεάς, κάνοντας λόγο για «κεντρικής φύσεως επιλογή» καταψήφισης.