Κατόπιν εντολής του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, η Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ως Εθνικό Σημείο Επαφής, ενεργοποίησε την Υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service – Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σκοπός της ενεργοποίησης είναι η παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων για τις περιοχές Ανατολικής Αττικής, Δυτικής Αττικής-Βοιωτίας και Κορινθίας (Λουτράκι), οι οποίες επλήγησαν από δασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν την Δευτέρα 17 Ιουλίου 2023, προς υποβοήθηση του έργου των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών του φαινομένου.
Τα αιτήματα έγιναν αποδεκτά από την Ευρωπαϊκή Ένωση (κωδικοί ενεργοποίησης EMSR672, EMSR673 και EMSR674) και αναμένεται άμεσα η διάθεση σειράς χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων, που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων.
Τα δεδομένα και οι χάρτες της Υπηρεσίας Copernicus Emergency Management Service/Mapping θα διατεθούν άμεσα από τη Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς δωρεάν για την διαχείριση του έργου τους.
«Βαρύτατες ποινικές ευθύνες για όποιον καίει δάσος»
Για την ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού αλλά και τις ποινικές ευθύνες και τα πρόστιμα σε περιπτώσεις εμπρησμών μίλησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη του στο ΣΚΑΪ.
Επισήμανε: «Δεν γνωρίζουμε ακόμη τι οδήγησε στις πυρκαγιές. Η διερεύνηση είναι στα χέρια των αρμόδιων αρχών. Ως προς τις ποινικές ευθύνες των δραστών σε περιπτώσεις εμπρησμού -είτε από αμέλεια, είτε εκ δόλου-, η κυβέρνηση Μητσοτάκη αυστηροποίησε το νομικό πλαίσιο, τον Ποινικό Κώδικα και στις δύο περιπτώσεις. Όταν κάψει κάποιος ένα δάσος, δεν είναι μόνο το πρόστιμο. Και δεν είναι μόνο οι διοικητικές κυρώσεις. Είναι βαρύτατες ποινικές ευθύνες. Και, μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις τα μέγιστα των ποινών».