Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο πρώην επικεφαλής της CIA, David Petraeus, για την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, εξέφρασε τη δυσπιστία του για το κατά πόσο οι Ρώσοι έχουν επαρκείς δυνάμεις για να καταλάβουν το Κίεβο και προσθέτοντας πως οι συνεχιζόμενες επιθέσεις στις πόλεις, θα ευνοήσουν τους Ουκρανούς. Ωστόσο, ανέφερε πως οι Ρώσοι έχουν μνημειώδη ικανότητα – και ιστορικό παρελθόν – να καταστρέφουν πόλεις, πολιτικές υπηρεσίες και σημαντικές υποδομές, και θα «γκρεμίσουν» περιοχές σε μια προσπάθεια να αναλάβουν τη διαχείριση.

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου για το πώς πιστεύει ότι θα τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο Petraeus απάντησε πως υπάρχουν τέσσερα σενάρια. Συγκεκριμένα είπε πως για την ώρα δεν δείχνει να τελειώνει και πως ενδέχεται να είναι χειρότερος από τη σοβιετική σύγκρουστη στο Αφγανιστάν, τη δεκαετία του 1980.

Αυτό θα προκαλέσει απώλεια ζώων, εκτοπισμό, ερημωμένες πόλεις και μια τεράστια ανθρωπιστική καταστροφή γενικότητα. Φρικτές απώλειες θα έχει και η Ρωσία, οι οποίες θα φανούν τους επόμενους 12 μήνες. Μπορεί να υπάρξει μια διευθέτηση κατόπιν διαπραγματεύσεων, καθώς ο Putin και ο Zelensky παρατηρούν ότι κανένας από τους δύο δεν μπορεί να αποκτήσει απολύτως αυτό που χρειάζεται και ότι κάθε πλευρά παλεύει για μνημειακή καταστροφή.

Υπάρχει μια άλλη πιθανότητα, όπου ο Putin φεύγει και ένας νέος αρχηγός αναγνωρίζει την ανοησία αυτού που έκανε και αποχωρεί από την Ουκρανία. Ίσως ακόμα να προσπαθήσει για κάποια διευθέτηση.

Υπάρχει μια τέταρτη πιθανότητα που η Ουκρανία μπορεί και να κερδίσει. Να νικήσει στο πεδίο μάχης και να ανακτήσει ακόμη και το Ντονμπάς.

Υπάρχουν τουλάχιστον αυτές οι 4 προοπτικές. Αυτό που είναι σχεδόν σίγουρα στην παρούσα φάση είναι η συνέχεια της αιματοχυσίας, με ορισμένες ρωσικές επιτυχίες και αποτυχίες, και όλο και μεγαλύτερη οικονομική στέρηση, πληθωρισμό και ανεργία για τον λαό της Ρωσίας.

Διαβάστε περισσότερα στο intronews.gr

Ρωσία: Τα 10 μειονεκτήματα του στρατού της απέναντι στην Ουκρανία

Ουκρανία: Οι λόγοι που το προτεινόμενο ειρηνευτικό σχέδιο θα αποτύχει – Τόσο κοντά και τόσο μακριά από το τέλος του πολέμου

Με πληροφορίες από CNN