Έντονη ανησυχία και προβληματισμό έχουν προκαλέσει τα επιδημιολογικά δεδομένα σε ορισμένα νησιά, με τους επιστήμονες να κρούουν τον κώδωνα. Ο δείκτης θετικότητας σε αρκετές περιοχές έχει ξεπεράσει το 4%, ακόμα και 5%, πράγμα που σημαίνει ότι ένα ενδεχόμενο τοπικό lockdown δεν φαντάζει απίθανο.

Μάλιστα, ο συνωστισμός που θα προκύψει τον Αύγουστο, και δη των 15αυγουστο, είναι ένα μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδίσουν τα νησιά, μιας και μπορούν πολύ εύκολα να μετατραπούν σε υγειονομικές βόμβες.

Αναφορικά με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ την Τετάρτη, για την εβδομάδα 19 Ιουλίου-25 Ιουλίου, το ποσοστό θετικότητας ήταν 3.26% σε σύνολο 540.283 εργαστηριακών ελέγχων και 0.79% σε σύνολο 894.838 αυτοδιαγνωστικών ελέγχων. Στο σύνολο των ελέγχων, το ποσοστό θετικότητας ήταν 1.46%.

Συγκεκριμένα, το ποσοστό θετικότητας (Rt) υπερέβη κατά πολύ το 4% σε τρία νησιά, στην Πάρο (5,51%), στη Μύκονο (4,27%) και στη Τήνο (4,20%).

Λίγο πιο χαμηλό είναι το ποσοστό θετικότητας σε Ρέθυμνο και Θήρα, όπου το Rt αγγίζει το 3,76% και 3,40%, αντίστοιχα. Tην ίδια ώρα, στο… κόκκινο βρίσκεται η περιφερειακή ενότητα Νήσων (τα νησιά του Αργοσαρωνικού και τα Κύθηρα), με σύνολο θετικότητας 2,64%, αλλά και η Νάξος με 2,48%.

Στο μικροσκόπιο και η Ιος: Ανοικτό το ενδεχόμενο μίνι lockdown

Παράλληλα, στο μικροσκόπιο των αρχών βρίσκεται η Ιος, στην οποία παρατηρείται έξαρση του κορωνοϊού. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, τόνισε ότι είναι ορατός ο κίνδυνος το νησί να «κλείσει», γιατί οι επιχειρηματίες δεν λαμβάνουν μέτρα.

Σήμερα θα μεταβούν στην Ιο περισσότεροι από 30 αστυνομικοί από την Αττική για τον καλύτερο έλεγχο της κατάστασης, ενώ κλιμάκιο 15 αστυνομικών από την Αθήνα αναμένεται και στην Πάρο για τον ίδιο λόγο.

Από την άλλη, 180 αστυνομικοί έχουν σπεύσει και στη Μύκονο, η οποία βγήκε από το μίνι lockdown τη Δευτέρα, και, όπως είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης, γίνεται μια σοβαρή δουλειά, η οποία θα συνεχιστεί.

Ο υπουργός στις δηλώσεις του διαχώρισε τα κορωνοπάρτι στο νησί σε ιδιωτικά και πληρωμένα, προσθέτοντας ότι όλα αυτά είναι εγκληματικές πράξεις και τις έχει αναλάβει η αστυνομία.

Στη Μύκονο μέσα σε 10 ημέρες διοργανώθηκαν 15 κορωνοπάρτι, ωστόσο χθες ήταν μοναδική ημέρα που, όπως φαίνεται, δεν έγινε κάποιο. Οι αστυνομικές αρχές δεν εντόπισαν ούτε κλειστά φορτηγάκια με τουρίστες, ούτε άκουσαν μουσική, ενώ δεν τους κάλεσαν για διατάραξη κοινής ησυχίας.

https://www.intronews.gr/mykonos-parti-se-vila-me-250-evro-eisodo-tsiliadoroi-odigoi-stinoun-bloko-stin-astynomia

Αστυνομικοί σαρώνουν τα social media προκειμένου να συλλέξουν υλικό από κορωνοπάρτι μέσα από αναρτήσεις και βίντεο. Αρχικά ερευνούν πού και πότε έγιναν και στη συνέχεια εντοπίζουν ιδιοκτήτες, ενοικιαστές και διοργανωτές των πάρτι, στους οποίους βεβαιώνουν τα πρόστιμα των 50.000 ευρώ.

Τα νησιά με χαμηλό δείκτη θετικότητας

Εξαίρεση αποτελούν και ορισμένα νησιά που παρουσιάζουν καλύτερη εικόνα. Αυτά είναι τα εξής:

Θάσος: 0,09%

Κέα-Κύθνος: 0,17%

Σάμος: 0,44%

Ιθάκη: 0,46%

Ικαρία: 0,73%

Κεφαλονιά: 0,74%

Σποράδες: 0,88%

Σύρος: 0,92%

«Πράσινες» αναφορικά με τον δείκτη θετικότητας είναι και άλλες περιοχές, όπως η Χαλκιδική με 0,76% αλλά και η Πρέβεζα με 0,60%.

Φωτογραφία: Unsplash