Την ώρα που σχεδόν ολόκληρος ο πλανήτης έχει στρέψει την προσοχή του στην γεωπολιτική κρίση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, μια ακόμη περιοχή φαίνεται να απασχολεί συγκεκριμένες κυβερνήσεις. Πρόκειται για την αυτόνομη Ταϊβάν. Ο λόγος; Τόσο η Ταϊβάν, όσο και η Ουκρανία, είναι δημοκρατίες, φιλικές προς τη Δύση, οι οποίες κινδυνεύουν να ανατραπούν από ισχυρές αυτοκρατορίες.
Στην περίπτωση της Ταϊβάν, το κινεζικό κομμουνιστικό κόμμα, αναζητεί τρόπους επανένωσης με το νησί, ισχυριζόμενο πως αποτελεί κομμάτι των συνόρων της Κίνας, παρά το γεγονός ότι η περιοχή δεν έχει κυβερνηθεί ποτέ στο παρελθόν από Κινέζους, ενώ δεν έχει αποκλείσει το γεγονός, να προχωρήσει στη διαδικασία με το ζόρι.
Για την Ουκρανία, η απειλή εισβολής μοιάζει πιο αληθινή από ποτέ: ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin, δήλωσε πως θεωρεί τους Ρώσους και τους Ουκρανούς, «τον ίδιο λαό», ενώ ακόμη παραμένει άγνωστο πόσο μακριά είναι ικανός να φτάσει για να αποδείξει αυτή του την πεποίθηση.
Ουκρανία: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 30 ημέρες θα κηρυχθεί η χώρα
Παγκόσμιοι ηγέτες, υπονοούν πως υπάρχουν αρκετές ομοιότητες μεταξύ της Ουκρανίας και της Ταϊβάν, τις τελευταίες εβδομάδες. Μάλιστα, ο πρόεδρος της Ταϊβάν, Tsai Ing-wen, δήλωσε πως συμπάσχει με τους Ουκρανούς, έχοντας ζήσει στο παρελθόν την εμπειρία των στρατιωτικών απειλών και των εκφοβισμών από την Κίνα.
Ερχόμενοι στη Δύση, ο βρετανός πρωθυπουργός Boris Johnson, ανέφερε σε δηλώσεις του το Σάββατο, πως τα γεγονότα στην Ουκρανία, θα αντηχήσουν στην Ταϊβάν, ενώ ο Γ.Γ των ΗΠΑ, Antony Blinken, σε επίσκεψη του στην Αυστραλία, είπε πως «και άλλοι παρακολουθούν» την απάντηση της Δύσης στη Ρωσία, «ακόμη κι αν βρίσκονται μισό πλανήτη μακριά από την Ευρώπη».
Ανησυχίες έχουν προκληθεί τα τελευταία χρόνια, πως μια ισχυρή Κίνα, υπό την ηγεσία του Xi Jinping, ενδεχομένως να προβεί σε μια θαρραλέα κίνηση ελέγχου της Ταϊβάν, με το Πεκίνο πολύ πιθανώς να παρακολουθεί την κατάσταση στην Ουκρανία για τυχόν σημάδια του πώς αποκρίνονται σε αυτό οι δυτικές δυνάμεις και, φυσικά, πόσο ισχυρή είναι αυτή η απόκριση.
«Το πώς θα αντιδράσει η Αμερική σε πιθανή ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, δεν μπορεί να συγκριθεί με την περίπτωση της Ταϊβάν, γιατί ο τρόπος με τον οποίο έχει δημιουργήσει δεσμούς με το αυτόνομο κρατίδιο η Αμερική στο πέρασμα των δεκαετιών, διαφέρει κατά πολύ από τις ευθύνες που φέρει απέναντι στην Ουκρανία, την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Lev Nachman, διδακτορικός ερευνητής του Πανεπιστημίου Harvard, στο τμήμα Κινεζικής Επιστήμης.
Συνέχισε λέγοντας πως «αν και το Πεκίνο θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά το πως ο κόσμος αντιδρά στην εισβολή και την πιθανή απόσυρση των συνόρων, για τους γεωπολιτικούς υπολογισμούς του, είναι σχεδόν απίθανο, η κινεζική πρωτεύουσα να αλλάξει δραστικά την μέχρι τώρα στρατηγική του, απέναντι στην Ταϊβάν».
Παρομοίως, οι ειδικοί αποκλείουν το γεγονός πως η προσοχή των Αμερικανών προς την Ευρώπη, θα μπορούσε να αποτελέσει ένα πιθανό άνοιγμα, ώστε η Κίνα να προβεί σε ανάλογες κινήσεις προς το αυτόνομο κρατίδιο. Οι φόβοι ενισχύονται, από το γεγονός πως η Μόσχα, έχει εξαιρετικά στενούς δεσμούς με το Πεκίνο.
Ο μοναδικός σύνδεσμος μεταξύ ΗΠΑ – Κίνας, περιπλέκει περαιτέρω οποιαδήποτε προσπάθεια σύγκρισης μεταξύ της Ουκρανίας και της Ταϊβάν. Η Κίνα, αποτελεί τον μεγαλύτερο και πιο μακροχρόνιο εχθρό της Αμερικής και η μόνη χώρα που μπορεί να προκαλέσει τα συμφέροντα των ΗΠΑ, σε παγκόσμιο επίπεδο, αναφέρει ο David Sacks, ερευνητής στο Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων στη Νέα Υόρκη.
Ο Αμερικανός ερευνητής, ανέφερε πως «αν η Κίνα κερδίσει τον έλεγχο της Ταϊβάν, το γεγονός αυτό από μόνο του, θα βοηθήσει στην εγκαθίδρυση της τοπικής ηγεμονίας. Οι Κινέζοι ηγέτες, κατανοούν πως τα όσα διακινδυνεύουν οι ΗΠΑ, είναι πολύ διαφορετικά από εκείνους, συνεπώς, η απάντηση τους σε πιθανή κινεζική εισβολή, θα ήταν τελείως διαφορετική».
Οι «Δημοκρατίες των Ανθρώπων»
Η Κίνα, βρίσκεται σε εξαιρετικά άβολη θέση, έπειτα από αναγνώριση της Ρωσίας, δύο ουκρανικών περιοχών που προστατεύονται από τη Μόσχα, ως ανεξάρτητων κρατιδίων, την αυτοαποκαλούμενη «Δημοκρατία των Ανθρώπων του Donetsk» και την «Δημοκρατία των Ανθρώπων του Luhansk».
Η συγκεκριμένη κίνηση, επικρίθηκε ομόφωνα από τα Ηνωμένα Έθνη και τους παγκόσμιους ηγέτες, ως παράβαση της ουκρανικής εθνικής κυριαρχίας, με τον Putin να αντιτίθεται των αντιδράσεων, εξηγώντας πως η κατάσταση είναι διαφορετική από άλλα πρώην σοβιετικά κράτη, από τότε που η Ουκρανία χρησιμοποιήθηκε από ξένα κράτη, ως αφορμή για απειλές προς τη Ρωσία.
Η Κίνα, έχει δηλώσει ξεκάθαρα την συμπαράσταση της προς τις ανησυχίες της Ρωσίας, για απειλές κατά της ασφαλείας της από το ΝΑΤΟ – αφού στο παρελθόν και οι δύο χώρες έχουν ενωθεί ενάντια στην δυτική παρέμβαση στις εγχώριες υποθέσεις τους.
Στο μεταξύ, το Πεκίνο κάλεσε σε διάλογο τη Ρωσία, ως απόκριση στις εξελίξεις στην Ουκρανία. Με την δική της ατζέντα και τις διακρατικές τους σχέσεις με την κυβέρνηση Putin, είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς τις αντιδράσεις της Κίνας απέναντι στην Ουκρανία.
Οι ενδοχώρες της Κίνας και της Ταϊβάν, λειτουργούν υπό ξεχωριστές κυβερνήσεις, από το τέλος του κινεζικού εμφυλίου πολέμου, περίπου 70 χρόνια πριν, όταν οι ηττημένοι Κινέζοι Εθνικιστές απομακρύνθηκαν από το νησί – πλέον αυτόνομο κρατίδιο.
Πηγή: CNN