Η απάντηση που έδωσαν Ουκρανοί στρατιώτες που φρουρούσαν το Φιδονήσι στη Μαύρη Θάλασσα σε Ρωσικό πολεμικό πλοίο, που τους απείλησε με βομβαρδισμό, έχει κάνει τον γύρο του διαδικτύου. Στο ηχητικό απόσπασμα ακούγεται Ρώσος αξιωματικός να λέει: «Αυτό είναι πολεμικό σκάφος. Είναι ένα ρωσικό πολεμικό πλοίο. Σας προτείνω να καταθέσετε τα όπλα και να παραδοθείτε για να αποφευχθεί η αιματοχυσία και άσκοπες απώλειες. Ειδάλλως θα βομβαρδιστείτε».

Τότε ένας Ουκρανός στρατιώτης ακούγεται να απαντά: «Ρωσικό πολεμικό πλοίο, άντε και γαμ****». Σύμφωνα με το CNN, αυτές ήταν οι τελευταίες λέξεις που ακούστηκαν στο νησί, που βομβαρδίστηκε, καθώς οι στρατιώτες αρνήθηκαν να παραδοθούν. Οι 13 Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν μετά από τον βομβαρδισμό την Πέμπτη, δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος, Volodymyr Zelensky. «Όλοι οι συνοριοφύλακες πέθαναν ηρωικά, αλλά δεν τα παράτησαν. Θα τους απονεμηθεί ο τίτλος του Ήρωα της Ουκρανίας μετά θάνατον», είπε χαρακτηριστικά.

Το σχεδόν ακατοίκητο «Φιδονήσι», γνωστό και ως «Λευκή» βρίσκεται απέναντι από τη Μολδαβία και κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας με τη Ρουμανία. Το νησί πήρε το όνομά του από τους αρχαίους Έλληνες που το ονόμαζαν Λευκή, κι αργότερα ονομάστηκε, από τους Ρωμαίους, «Άλμπα», πιθανώς λόγω των σχηματισμών λευκού μαρμάρου που υπάρχουν στο νησί. Αργότερα ονομάστηκε «Νησί του Αχιλλέα» και κτίστηκε ιερό του ήρωα. Στο νησί βρέθηκαν ερείπια ναού του θεού Απόλλωνα ενώ υπάρχουν και βυθισμένα ερείπια κτιρίων.

Είναι περίπου 300 χιλιόμετρα δυτικά της Κριμαίας, την οποία προσάρτησε η Ρωσία το 2014. Μπορεί να είναι μόλις 46 στρέμματα σε μέγεθος, μια έκθεση πέρυσι από το think tank Atlantic Council το αποκάλεσε «κλειδί για τις θαλάσσιες εδαφικές διεκδικήσεις της Ουκρανίας» στη Μαύρη Θάλασσα.

Η στρατηγική του σημασία επιβεβαιώθηκε όταν ο Zelensky για μια συνέντευξη, πριν από σύνοδο κορυφής για την αποτροπή της προσάρτησης της Κριμαίας.