Οι στρατιώτες της Ρωσίας συνεχίζουν να βρίσκονται στα σύνορα της Ουκρανίας, υπό την απειλή επίθεσης που να θυμίζει εκείνη της Κριμαίας. Για την ώρα, το Κρεμλίνο, πάντως, υποστηρίζει πως η παρουσία τους εκεί είναι καθαρά αμυντική, ωστόσο πολλοί δηλώνουν ανήσυχοι για μια ενδεχόμενη επίθεση.

Όπως γράφει το CBS News, o επικεφαλής της επιτροπής Πληροφοριών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Adam Schiff, δήλωσε πως αν κάτι μπορεί να αποτρέψει τη Ρωσία από το να εισβάλλει στην Ουκρανία, είναι οι «τεράστιες κυρώσεις».

Μια ενδεχόμενη εισβολή μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ στη Μόσχα, προσελκύοντας περισσότερες χώρες στο ΝΑΤΟ, υπογράμμισε ο Αμερικανός βουλευτής και πρόσθεσε: «Επίσης πιστεύω ότι ένας ισχυρός αποτρεπτικός παράγοντας είναι η αντίληψη ότι αν εισβάλουν, αυτό θα φέρει το ΝΑΤΟ πιο κοντά στη Ρωσία, αντί να το ωθήσει πιο μακριά».

Στο μεταξύ, έγινε γνωστό πως ο Joe Biden συνομίλησε με τον Ουκρανό ομολόγό του, Volodymyr Zelensky, σε ένα δεύτερο επί της ουσίας τηλεφώνημα, αφού είχε προηγηθεί κι εκείνο με τον Vladimir Putin. Όταν ρωτήθηκε τι θα έκανε τον Putin να μην δώσει εντολή για εισβολή, ο Adam Schiff απάντησε στο CBS:

«Πιστεύω ότι αυτό θα απαιτήσει τεράστιες κυρώσεις στη Ρωσία, για να αποτραπεί αυτό που φαίνεται μια πολύ πιθανή ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ξανά. Και πιστεύω ότι οι σύμμαχοί μας πρέπει να είναι ισχυρά σύμφωνοι σε αυτό. Η Ρωσία πρέπει να καταλάβει ότι είμαστε ενωμένοι σε αυτό».

Με τη σειρά της, η Jen Psaki, εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, δήλωσε πως «ο Πρόεδρος Biden έκανε ξεκάθαρο πως οι ΗΠΑ, οι σύμμαχοι και οι εταίροι, θα απαντήσουν αποφασιστικά αν η Ρωσία εισβάλλει στην Ουκρανία».

Η Ρωσία έχει συγκεντρώσει περίπου 170.000 στρατιώτες κοντά στα σύνορά της με την Ουκρανία, ενώ έχει προσθέσει και βαρύ πυροβολικό.

Στον αντίποδα, οι Ουκρανοί δεν δείχνουν τόσο ανήσυχοι από την παρουσία των ρωσικών στρατευμάτων, με την κατάσταση στο Κίεβο να είναι απροσδόκητα ήρεμη. Όπως έγραφε η Guardian, το χριστουγεννιάτικο κλίμα επικρατούσε σε κάθε γειτονιά, χωρίς υποψία πολέμου. Αντί για ανακοινώσεις καταφυγίων δηλαδή, οργανώθηκαν συναυλίες ολούθε.

https://www.intronews.gr/10689-2-epithesi-tis-rosias-oi-oukranoi-apolamvanoun-ta-christougenna/news/