Αλλάζει η λειτουργία στους υπαίθριους και στους κλειστούς χώρους διασκέδασης, δηλαδή και στα μπουζούκια και στα κλαμπ, σύμφωνα με τα όσα περιλαμβάνει η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που δημοσιεύτηκε το πρωί της Παρασκευής 16 Ιουλίου. Αυτό σημαίνει ότι όσοι θα θέλουν να απολαύσουν τον Νίκο Βέρτη, θα πρέπει να είναι εμβολιασμένοι και με τις 2 δόσεις ή να έχουν νοσήσει μέσα στο εξάμηνο.

Συγκεκριμένα στα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, ακόμα και αν είναι υπαίθρια, θα επιτρέπεται η είσοδος μόνο σε εμβολιασμένους και σε νοσήσαντες, με 65% χωρητικότητα, και μόνο για καθήμενους. Κατά την είσοδό τους στο κέντρο οι πελάτες οφείλουν να επιδεικνύουν είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού είτε πιστοποιητικό νόσησης (εκδίδεται 30 ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως 6 μήνες μετά απ’ αυτόν) σε έγχαρτη μορφή ή ηλεκτρονικά, μέσω του κινητού τηλεφώνου, προκειμένου εκπρόσωπος της επιχείρησης να το ελέγχει ηλεκτρονικά μέσω της ειδικής εφαρμογής Covid Free GR καθώς και πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας (αστυνομική ταυτότητα, διαβατήριο, δίπλωμα οδήγησης).

Πιο συγκεκριμένα:

  • 75% Πληρότητα για χώρους μέχρι 1.000 καθήμενους
  • 70% Πληρότητα για χώρους μέχρι 5.000 καθήμενους
  • 65% Πληρότητα για χώρους μέχρι 15.000 καθήμενους

Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους χώρους και οι κλειστοί χώροι εκτός από τα εστιατόρια, καφέ, τους κινηματογράφους, τα θέατρα θα απευθύνονται μόνο σε εμβολιασμένους και νοσήσαντες με 85% πληρότητα. Η Οι ανήλικοι θα προσέρχονται με δήλωση self test γονέων.

Για τα ανοιχτά και κλειστά γήπεδα ορίζεται 80% πληρότητα, με ανώτατο όριο 25.000 (ανοιχτά) και 8.000 (κλειστά), υποχρεωτική χρήση μάσκας υποχρεωτική και δήλωση self test για τους ανήλικους.

Κάποια μαγαζιά επέλεξαν να μην ανοίξουν τους κλειστούς χώρους, ώστε να μην διαχωρίσουν τον κόσμο σε δύο αντίπαλες πλευρές (εμβολιασμένους – ανεμβολίαστους). Μερικά από αυτά είναι το «Τρεις Λαλούν» στο Γκάζι, το «Μακαρονάδικο» στο Περιστέρι.