Πολύ δύσκολη εξακολουθεί να είναι η κατάσταση στις πληγείσες από την κακοκαιρία Daniel περιοχές στη Θεσσαλία την ίδια στιγμή που συνεχίζονται οι έρευνες και η προσπάθεια να προσεγγιστούν άτομα που είναι εγκλωβισμένα.

Ο αριθμός των νεκρών έχει φτάσει τους 15 και σε πολλά χωριά ο κόσμος παραμένει χωρίς τροφή και νερό, ενώ γύρω του επικρατεί το χάος, με το οδικό δίκτυο να έχει υποστεί τόσο σοβαρές ζημιές, που υπάρχει μεγάλη δυσκολία για να φτάσει βοήθεια.

Πέρα από τις ανθρώπινες απώλειες, τον θάνατο χιλιάδων ζώων και τις ανυπολόγιστες καταστροφές, υπάρχει πλέον και κίνδυνος για τη δημόσια υγεία. Η παρουσία λιμναζόντων νερών και νεκρών ζώων αυξάνει σε μεγάλο βαθμό την πιθανότητα εξάπλωσης μολυσματικών ασθενειών και αυτός είναι και ο λόγος που γίνονται συνεχώς εκκλήσεις στους πλημμυροπαθείς να καταναλώνουν μόνο εμφιαλωμένο νερό ακόμα και για την ατομική τους υγιεινή καθώς και μόνο συσκευασμένα τρόφιμα.

Πέφτει η στάθμη του νερού στον Πηνειό

Αν υπάρχει κάτι ευχάριστο μέσα σε μια τόσο δύσκολη κατάσταση, είναι ότι πέφτει με σταθερό ρυθμό η στάθμη του Πηνειού. Σύμφωνα με όσα μετέδωσε η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ Λάρισας Κωνσταντίνα Θεοχαρούλη, αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα 8 μέτρα, με όριο τα 7 και συνεχίζει να κατεβαίνει. Υπενθυμίζεται ότι είχε φτάσει σε σημείο να ξεπεράσει τα 10 μέτρα, απειλώντας ολόκληρη την πόλη της Λάρισας.

Άνοιξε σήμερα η πλατφόρμα πρώτης αρωγής

Άνοιξε σήμερα, Δευτέρα (11/09), η πλατφόρμα της πρώτης αρωγής στη διεύθυνση arogi.gov.gr για τους πληγέντες από την κακοκαιρία Daniel και τις καταστροφικές πλημμύρες.

Εξειδικεύοντας τα μέτρα μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού από τη Λάρισα για τους πληγέντες, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος είπε:

-Η επιδότηση έναντι της στεγαστικής συνδρομής είναι ως 10.000

-για στήριξη επιχειρήσεων ως 4.0000 και για κάλυψη πρώτων επισκευαστικών εργασιών και οικοσκευών ως 6.000

-Ενεργοποιείται με κάλυψη ως 80% το πλαίσιο στεγαστικής συνδρομής

-στήριξη ως 70% σε πληγείσες επιχειρήσεις και κτηνοτροφικές και αγροτικές εκμεταλλεύσεις

-Eνεργοποιείται η επιδότηση συγκατοίκησης

-ισχύει αναστολή ασφαλιστικών εισφορών και ανακριτικής εκτέλεσης σε ορίζοντα εξαμήνου

-ισχύει τριετής απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ

-Αθροιστικά η έκτακτη χρηματοδότηση φθάνει στα 45 εκατομμύρια ευρώ.