Από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία, εκατοντάδες ρωσικά τανκς πιστεύεται ότι έχουν καταστραφεί, σύμφωνα πάντα με τον Βρετανό υπουργό Άμυνας Ben Wallace. Για την ακρίβεια, εκτίμησε πως η Μόσχα έχει χάσει 580 σε αριθμό.
Ωστόσο, οι ειδικοί υποστηρίζουν πως τα ρωσικά τανκς έχουν ένα ελάττωμα που τα φέρνουν σε μειονεκτική θέση, το οποίο αναφέρουν ως «φαινόμενο Jack-in-the-box». Κι αυτό η Μόσχα θα έπρεπε να είναι σε θέση να το προβλέψη.
Το εν λόγω πρόβλημα έχει σχέση με τον τρόπο αποθήκευσης των πυρομαχικών των τανκς, όπως γράφει το CNN. Εν αντιθέσει με τα σύγχρονα δυτικά άρματα μάχης, τα ρώσικα έχουν αποθηκευμένες πολλές οβίδες στους πυργίσκους. Κι αυτό είναι κάτι που τα καθιστά ευάλωτα, καθώς ένα χτύπημα μπορεί να φανεί αρκετό στο να προκληθεί έκρηξη σε όλο το απόθεμα πυρομαχικών.
Αυτό σημαίνει πως το ωστικό κύμα από την έκρηξη μπορεί να εκτοξεύσει τον πυργίσκο του τανκ τόσο ψηλά, όσο ένα διώροφο κτίριο. «Αυτό που βλέπουμε με τα ρωσικά τανκς είναι ένα σχεδιαστικό ελάττωμα», είπε ο Sam Bendett, σύμβουλος του Προγράμματος Ρωσικών Σπουδών στο κέντρο για Νέα Αμερικανική Ασφάλεια και πρόσθεσε: «Οποιοδήποτε επιτυχημένο χτύπημα… γρήγορα αναφλέγει τα πυρομαχικά, προκαλώντας μια τεράστια έκρηξη και ο πυργίσκος κυριολεκτικά εκτοξεύεται».
Το φαινόμενο Jack-in-the-box
Σύμφωνα με τους αναλυτές, τα πυρομαχικά προκαλούν προβλήματα σε όλα σχεδόν τα τεθωρακισμένα οχήματα που χρησιμοποιεί η Ρωσία στην εισβολή. Το CNN έδωσε το παράδειγμα του τεθωρακισμένου BMD-4, που συνήθως επανδρώνεται από έως τρία μέλη πληρώματος και μπορεί να μεταφέρει άλλους πέντε στρατιώτες. Είπε ότι το BMD-4 είναι ένα «κινητό φέρετρο» που «απλώς εξαϋλώνεται» όταν χτυπηθεί από πύραυλο.
Το πρόβλημα στον σχεδιασμό τον εντόπισαν οι Δυτικοί κατά τη διάρκεια των πολέμων του Κόλπου κατά του Ιράκ, το 1991 και το 2003, όταν ένας μεγάλος αριθμός αρμάτων μάχης Τ-72 του ιρακινού στρατού, κατασκευή από τη Ρωσία, είχε την ίδια μοίρα που αναφέραμε παραπάνω. Και παρόλα αυτά, η Μόσχα δεν άλλαξε τίποτα και έτσι τα άρματα μάχης της στην Ουκρανία παρουσιάζουν παρόμοιο πρόβλημα.
Υπάρχουν ορισμένα οφέλη από ένα τέτοιο σύστημα. Αναλυτής επισημαίνει ότι η Ρωσία επέλεξε αυτό το σύστημα για να εξοικονομήσει χώρο και να δώσει στα τανκς χαμηλότερο προφίλ, καθιστώντας δυσκολότερο το να χτυπηθούν σε μια μάχη.
Και αυτές οι απώλειες δεν αφορούν μόνο εξοπλισμό. Όταν ο Wallace, έδωσε την εκτίμησή του για 580 χαμένα τανκς στη Βουλή των Κοινοτήτων, είπε επίσης ότι περισσότεροι από 15.000 Ρώσοι στρατιωτικοί σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της εισβολής της. Είναι δύσκολο να γνωρίζουμε πόσα από αυτά είναι πλήρωμα δεξαμενών, αλλά αυτό που δεν αμφισβητείται είναι ότι τα πληρώματα δεν είναι εύκολο να αντικατασταθούν.
Η εκπαίδευση ενός πληρώματος δεξαμενής θα μπορούσε να διαρκέσει τουλάχιστον αρκετούς μήνες και ακόμη και 12 μήνες θα μπορούσαν να θεωρηθούν γρήγοροι, είπε ο Aleksi Roinila, πρώην μέλος του πληρώματος τανκς στις Φινλανδικές Αμυντικές Δυνάμεις.
Και για τη Ρωσία να αντικαταστήσει εκατοντάδες μέλη του πληρώματος σε αυτό το σημείο του πολέμου θα ήταν μεγάλη παραγγελία — ειδικά όταν τα τανκς που αναμένεται να χρησιμοποιήσουν είναι τόσο ελαττωματικά.
Με πληροφορίες από CNN
Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:
Μαρία Ζαχάροβα: Όταν λέμε για αντίποινα σε χώρες της Δύσης να μας παίρνετε στα σοβαρά
EgyptAir: Σε τσιγάρο οφείλεται η συντριβή της πτήσης MS804 που κόστισε τη ζωή σε 66 επιβαίνοντες