Οι Times του Λονδίνου, τάσσονται για πρώτη φορά υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα. «Ας επικυρώσει το Κοινοβούλιο την επιστροφή τους», δηλώνει ανοιχτά με ένα εκτενές άρθρο που έχει για τίτλο «Η άποψη των Times για τα Γλυπτά του Παρθενώνα (ελγίνεια μάρμαρα): Ενώνοντας την Ελληνική Κληρονομιά».

Παρότι η βρετανική εφημερίδα, αναφέρει τα Γλυπτά ως ελγίνεια μάρμαρα (από τον Βρετανό λόρδο Έλγιν), τονίζει μεταξύ άλλων ότι ενώ επί 50 χρόνια στήριζε την κυβέρνηση και το βρετανικό μουσείο για την μη επιστροφή τους στην Ελλάδα, τώρα αλλάζει άποψη.

«Οι Times υποστήριζαν το Μουσείο και την βρετανική κυβέρνηση στην αντίστασή τους για την επιστροφή των Γλυπτών. Οι καιροί και οι συνθήκες άλλαξαν. Τα Γλυπτά ανήκουν στην Αθήνα. Πρέπει να επιστραφούν».

Times

Έτσι, επίσημα πια, η ναυαρχίδα του βρετανικού Τύπου, τάσσεται υπέρ της Ελλάδας στην επιστροφή των Γλυπτών, επιλέγοντας μάλιστα το συγκεκριμένο άρθρο-δήλωση ως κεντρικό του τωρινού της τεύχους.

Ύστερα από την επιστροφή του θραύσματος Faganστο Μουσείο Ακρόπολης, πριν λίγες ημέρες, οι εξελίξεις από ότι φαίνεται, είναι ραγδαίες.

Μουσείο Ακρόπολης: Επεστράφη το «θραύσμα Fagan» της ζωφόρου του Παρθενώνα

Στο άρθρο, γίνεται αναφορά και για αυτή τη συμφωνία, μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας, σύμφωνα με την οποία η δεύτερη έδωσε σε αντάλλαγμα για 8 χρόνια ένα αρχαίο άγαλμα της Αθηνάς και έναν αμφορέα.

«Η συμφωνία είναι παρόμοια με αυτή που είχε προταθεί στο Βρετανικό Μουσείο πριν από χρόνια. Σε αντάλλαγμα για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, η Ελλάδα θα έστελνε στο Λονδίνο κυλιόμενες εκθέσεις με περίφημες κλασικές αρχαιότητες»

Αν και η συγκεκριμένη πρόταση, είχε φτάσει τότε κοντά στο κλείσιμο της συμφωνίας, δεν προχώρησε ποτέ λόγω της διαφωνίας που υπάρχει σχετικά με το καθεστώς ιδιοκτησίας των Γλυπτών του Παρθενώνα. Πάνω σε αυτό, η εφημερίδα σημειώνει ότι αυτός ο γραφικός παραλογισμός μπορεί να επιλυθεί γρήγορα.

«Αφήστε τα Γλυπτά να πουληθούν πίσω σε τιμή κόστους. Μια κοινοβουλευτική πράξη επέτρεψε την πώληση από τον Λόρδο Ελγιν στο Μουσείο.  Επομένως, ας επικυρώσει το Κοινοβούλιο για την επιστροφή τους».