Στο νότιο-κεντρικό Ειρηνικό Ωκεανό έπεσε ο κινεζικός πύραυλος Long March 5B, ο οποίος είχε θέσει τον πλανήτη σε συναγερμό καθώς έπεφτε ανεξέλεγκτα προς τη Γη, όπως μεταδίδουν οι New York Times. Nωρίτερα, η Διοίκηση Διαστήματος του αμερικανικού στρατού (US Space Command) είχε ανακοινώσει ότι ο πύραυλος είχε επανεισέλθει στην ατμόσφαιρα πάνω από τον Ειρηνικό, χωρίς όμως να διευκρινίσει αν τα συντρίμμια του πυραύλου έχουν πέσει στη θάλασσα ή κάπου αλλού.
Ο νότιος Ειρηνικός Ωκεανός βρισκόταν πάντως στις περιοχές της τροχιάς πτώσης του πυραύλου, σύμφωνα με την πρόβλεψη της υπηρεσίας Διαστημικής Επιτήρησης και Παρακολούθησης της Ε.Ε. (EU-SST).
Για τέταρτη φορά μέσα σε δύο χρόνια, ένα μεγάλο διαστημικό κινεζικό «σκουπίδι» βάρους 23 τόνων και ύψους 10όροφου κτιρίου, έπεσε με μη ελεγχόμενο τρόπο στη Γη.
Ο πύραυλος είναι αυτός που έθεσε σε τροχιά το τρίτο και τελευταίο τμήμα του νέου κινεζικού διαστημικού σταθμού «Τιανγκόνγκ» στις 31 Οκτωβρίου. Όπως είχε συμβεί και με τις προηγούμενες εκτοξεύσεις του ίδιου πυραύλου βαρέος φορτίου, η διαστημική υπηρεσία της Κίνας δεν πραγματοποίησε ελεγχόμενη πτώση του τμήματος που απέμεινε από τον πύραυλο, αφότου αποδέσμευσε το φορτίο του.
Μολονότι ένα μεγάλο μέρος του πυραύλου θα καεί από την ατμόσφαιρα, ένα μέρος του τελικά -το 20% έως 40%- αναμένεται να πέσει σε αυτήν, πιθανώς στη θάλασσα που καλύπτει το 70% του πλανήτη μας.
Διαβάστε ακόμη: Επιμένει ο Παπαθανάσης: «Το Καλάθι του Νοικοκυριού ρίχνει τις τιμές» – Δεσμεύεται ότι οι έλεγχοι θα εντατικοποιηθούν
Εκτιμάται ότι περίπου το 88% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει στις περιοχές πιθανής πτώσης, αλλά οι ειδικοί πάντως επεσήμαναν ότι οι πιθανότητες να χτυπηθεί κάποιος από το τεράστιο “σκουπίδι”, είναι μόλις έξι στα 10 τρισεκατομμύρια.
Τον Ιούλιο φέτος ένα τμήμα πυραύλου Long March 5B βάρους 5,5 έως 10 τόνων είχε συντριβεί στον Ινδικό Ωκεανό, τον Απρίλιο του 2021 είχε συμβεί κάτι παρόμοιο στον ίδιο ωκεανό, ενώ το 2020 τμήματα του πυραύλου είχαν πέσει κάπου στη δυτική Αφρική.
Αν και δεν έχουν αναφερθεί καταστροφές ή θάνατοι μέχρι στιγμής από τέτοια περιστατικά, αυξάνονται σταδιακά οι φωνές όσων ζητούν να καθιερωθούν διεθνείς κανονισμοί ή και νόμοι για την αποτροπή τέτοιων συμβάντων, που προέρχονται και από άλλες χώρες με διαστημικό πρόγραμμα.
Κλειστός ο εναέριος χώρος της Ισπανίας
Νωρίτερα, ο εναέριος χώρος της Ισπανίας έκλεισε εν μέσω προειδοποιήσεων για τον κινεζικό πύραυλο. Συγκεκριμένα, αφορά τα αεροδρόμια της Βαρκελώνης, της Ταραγόνας, του Ρέους και της Ίμπιζα.
Ταυτόχρονα, το θέμα της επανεισόδου του κινεζικού πυραύλου παρακολουθεί στη χώρα μας η Πολιτική Προστασία, σε συνεργασία με τις ευρωπαϊκές Αρχές, χωρίς ως αυτήν την ώρα να χρειαστεί κάποια παρέμβαση.
Η επικαιροποιημένη τροχιά των συντριμμιών δείχνει ότι θα περάσουν πάνω από ορισμένα μέρη της Ευρώπης. Πρόκειται για υπολείμματα από τον πύραυλο Long March 5B που εκτόξευσε τη Δευτέρα η μονάδα Mengtian – το τελευταίο στοιχείο του διαστημικού σταθμού Tiangong της Κίνας.
Η Υπηρεσία Διαστημικής Επιτήρησης και Παρακολούθησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρακολουθεί ζωντανά τα συντρίμμια, τα οποία αναμένεται να επιστρέψουν στη Γη την Παρασκευή.
«Το αντικείμενο CZ-5B έχει μάζα που κυμαίνεται από 17 έως 23 τόνους και μέγεθος περίπου 30 μέτρων, γεγονός που το καθιστά ένα από τα μεγαλύτερα που επανεισέρχονται στη Γη και ως εκ τούτου χρήζει προσεκτικής παρακολούθησης», δήλωσε ο οργανισμός.