Βιβλίο με τα… όλα του θα μπορούσε να είναι το διαβιβαστικό της Δίωξης Εκβιαστών για το παράνομο κύκλωμα που απλώνει τα πλοκάμια του σε κάθε πιθανή και απίθανη έκβαση της καθημερινότητας.

Στις συνολικές 2.500 σελίδες της δικογραφίας, το διαβιβαστικό της Δίωξης Εκβιαστών είναι πραγματικά… να το πιεις στο ποτήρι. Είναι όμως φύσει αδύνατο να καταγραφούν όλα τα υπό έρευνα περιστατικά μέσα σε ένα δημοσιογραφικό κείμενο. Το intronews.gr ξεχωρίζει μερικά από τα πλέον χαρακτηριστικά και τα συγκεντρώνει σε ένα θέμα… μαμούθ, που θα μπορούσε να είναι και… καλοκαιρινό ανάγνωσμα.

Η ταυτότητα της υπόθεσης

  • Δικογραφία: 2.500 σελίδες (δεν συνυπολογίζονται οι επικείμενες απολογίες και μαρτυρικές καταθέσεις κλπ.)
  • Αρμόδια τμήματα: Δίωξη Εκβιαστών, Εσωτερικών Υποθέσεων
  • Έτη ερευνών: 2+
  • Εμπλεκόμενοι, εν δυνάμει κατηγορούμενοι: 64+, εκ των οποίων 5 εν ενεργεία αστυνομικοί, 1 απότακτος, 1 δικηγόρος, 1 ιερέας
  • Αριθμός συγκοινωνούντων συμμοριών: 2
  • Πεδίο δράσης: Αθήνα, Κόρινθος, Τρίπολη, Λάρισα, Καρδίτσα, Ζάκυνθος, Σύρος, Ιωάννινα, κ.α.
  • Αριθμός προγενέστερων συλλήψεων: 315+
  • Αριθμός θυμάτων: 84+
  • Βεβαιωμένες παραβάσεις: 52 εξιχνιασμένες, 35 όπου αναζητούνται τα θύματα
  • Τζίρος όπως προκύπτει από τις καταγεγραμμένες παραβάσεις: 2.600.000 ευρώ (ισχυρή πιθανότητα για γεωμετρική αύξηση)
  • Κατηγορητήριο και άλλες μεμονωμένες βεβαιωμένες έκνομες ενέργειες: Απόπειρες ανθρωποκτονίας, απάτες (μεταξύ αυτών στήσιμο αγώνων και ιπποδρομιακών αγώνων), διακίνηση όπλων, διακίνηση ναρκωτικών, παράβαση καθήκοντος, σωματικές βλάβες, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες πράξεις, εκβιάσεις και προστασία, τοκογλυφίες, πλαστογραφίες.
  • Πρώτη καταγγελία: 2019, Ασφάλεια Ιωαννίνων
  • Αριθμός απομαγνητοφωνημένων συνομιλιών: 200+

Τι περιέχει το διαβιβαστικό της Δίωξης Εκβιαστών

Ιερέας με παρελθόν: Με το κύκλωμα συνεργάζεται αλλά δεν φαίνεται ξεκάθαρα να εμπλέκεται ένας 47χρονος παπάς από τη Λακωνία. Κατά το παρελθόν έχει εμπλακεί σε υποθέσεις απατών. Επεδίωκε τη ρευστοποίηση κοσμημάτων, πολύτιμων λίθων μέχρι και μαργαριταριών, με τη διαφορά όμως πως τα τιμαλφή που προσκόμιζε στους κοσμηματοπώλες, ήταν ομοιώματα στην καλύτερη, ψεύτικα στην χειρότερη. Η περίπτωση έγινε ευρέως γνωστή στο κοινό μετά το σκάνδαλο σε κοσμηματοπωλείο στη Νίκαια. Οι ιδιοκτήτες απευθύνθηκαν σε γεμολογικό ινστιτούτο για να εξακριβώσουν την απάτη. Ο ιερέας είχε επικαλεστεί τον Μητροπολίτη Μάνης, τονίζοντας πως οι πολύτιμοι λίθοι αποτελούσαν κτήμα της Μητρόπολης. Προχωρούσε στη ρευστοποίησή τους, δήθεν υπέρ κοινωφελών έργων. Φέρεται να έχει εμπλακεί και σε υπόθεση διακίνησης όπλων που αφορούσε το ίδιο κύκλωμα.

Η φατρία των αστυνομικών: Συνολικά εμπλέκονται 6 αστυνομικοί. Οι 4 αποτελούν μέλη της Άμεσης Δράσης. Ανήκουν σε ομάδες ΔΙ.ΑΣ. και ΟΠΚΕ. Ο ένας έχει καίριο πόστο στο αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. Ο ρόλος τους αφορούσε την παροχή πληροφοριών στο ευρύτερο κύκλωμα. Φέρονται να ξεψάχνιζαν το σύστημα POL (Police On Line) μέσω του οποίου ενημέρωναν για δικαστικές παραγγελίες που αφορούσαν τους συμμορίτες. Ένας από αυτούς φέρεται να καταχώνιασε στα συρτάρια ένα κλητήριο θέσπισμα ποινικού, «παγώνοντας» επ’ αόριστο τη δικαστική εξέλιξη της περίπτωσής του. Τρεις από τους παραπάνω είναι αδέλφια, γιοι ηγετικού στελέχους της οργάνωσης. Λέγεται πως ουσιαστικά ήταν ένας από τους υπαρχηγούς με το προσωνύμιο «Θείος». Και λέμε ήταν διότι έχασε τη ζωή του από επιπλοκές της νόσου COVID στις 28 Μαρτίου του 2021. Στη… φατρία υπάρχει και ένας απότακτος ο οποίος εκδιώχθηκε από το Σώμα με βεβαιωμένη εμπλοκή σε υποθέσεις εκβίασης.

Αξίζει να σημειωθεί πως από το διαβιβαστικό της Δίωξης Εκβιαστών προκύπτει πως σε αρκετές περιπτώσεις κάποιοι από τους αστυνομικούς συνόδευαν με φυσική παρουσία τα μέλη της οργάνωσης, παίρνοντας ουσιαστικά κανονικά μέρος στην προσπάθεια εξαπάτησης ή εκφοβισμού των θυμάτων. Ο αστυνομικός δε, ο οποίος είχε σταθερό πόστο στο αρχηγείο (για λόγους υγείας) φέρεται να είχε προσφερθεί να «επισκεφτεί» έναν από τους δανειολήπτες που δεν ήταν συνεπείς στις δανειακές «υποχρεώσεις» τους.

*Σημειώνεται πως κυκλοφορούν φήμες πως υποστηρικτικό ρόλο στο κύκλωμα είχαν 8 ακόμη αστυνομικοί που υπηρετούν στην ελληνική επαρχία. Ωστόσο οι πληροφορίες αυτές ελέγχονται.

Οι δύο αρχηγοί: Ουσιαστικά τα σκέλη του κυκλώματος ήταν δύο. Ο εξπέρ στις απάτες, ένας 50χρονος, ο οποίος όμως είχε συλληφθεί στο παρελθόν 15 φορές. Γίνονται αναφορές στα προσωνύμια «Αλεξάκος», «Σολούτσος», ενώ κοινό φαίνεται να είναι το προσωνύμιο «Μανιάτης» ή «μανιατάκι» με τον 38χρονο της διανδρίας που ήλεγχε το κύκλωμα. Να σημειώσουμε εδώ πως «μανιατάκια» αποτελούσε το προσωνύμιο των μπράβων που ήλεγχαν την προστασία καταστημάτων από τον Πειραιά, στο Μικρολίμανο, μέχρι και την παραλιακή και ως την Αμφιθέας ή το Καλαμάκι τη δεκαετία του ’90 και των 00’s. Προφανώς το προσωνύμιο έχει να κάνει με την καταγωγή ή τη συνοικία των Μανιάτικων στον Πειραιά. Ο δεύτερος φέρεται να είναι εκείνος που ήλεγχε τους «μύες», τα «μπράτσα» του κυκλώματος. Επίσης του από τα αρχεία της ΕΛ.ΑΣ. του αποδίδεται πως έκανε συνεχώς επίδειξη ισχύος: Σε πρώην συνεργάτη του έστειλε… οστεοφυλάκιο με κόκκαλα για να τον εκφοβίσει, απειλούσε καθηγητές για να… περάσουν φοιτητές, όπως επίσης και αξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού για να μην κάνει καψώνια στους φαντάρους. Τα μέλη της δικής του υποομάδας φέρονται να προσέγγιζαν αναβάτες ιπποδρόμου προκειμένου να στήσουν κούρσες, ενώ φέρεται να είχαν γνώση για στημένους ποδοσφαιρικούς αγώνες στοιχήματος.

*Μέσα σε όλα, αξιοπρόσεκτη είναι η εμπλοκή ενός 77χρονου δικηγόρου στο επάγγελμα, ο οποίος είχε το προσωνύμιο «Αυγουλάς».

Η ταρίφα στις κομπίνες: Δεν υπήρχε στάνταρ ποσό το οποίο αποσπούσαν από τα θύματά τους. Αυτό προέκυπτε από το «ζύγισμα» της εκάστοτε περίπτωσης, ωστόσο υπήρχε… αφετηρία. 10.000 ευρώ ήταν το μικρότερο ποσοστό που επεδίωκαν ν’ αποσπάσουν από τις απάτες και αυτό ανέβαινε γεωμετρικά. Από επιχειρηματία στη Σύρο απέσπασαν 411.000 ευρώ από πρόσωπο το οποίο φέρεται να είχε κερδίσει προγενέστερα σε τυχερό παιχνίδι του ΟΠΑΠ ένα τριπλάσιο ποσό. 90.000 ευρώ από επιχειρηματία στη Ζάκυνθο, 78.000 ευρώ από επιχειρηματία στην Τρίπολη. Υπάρχει αναφορά για 800.000 ευρώ που αφορά θύμα εφοπλιστή, ωστόσο οι Αρχές δεν κατάφεραν να ταυτοποιήσουν τα στοιχεία του θύματος.

Τι κομπίνες έκαναν: Χαρακτηριστικό παράδειγμα κομπίνας ήταν η προσέγγιση επιχειρηματία από τον οποίο ζήτησαν 800.000 ευρώ με την πρόφαση πως χρειάζονταν τα χρήματα για την περάτωση των έργων σε μητροπολιτικό ναό. Προσέγγισαν θύμα που τάζοντάς του δάνειο ύψους 1,2 εκατ. ευρώ προσκομίζοντας ψευδεπίγραφο έγγραφο, βεβαιωτικό για παροχή δανείου 1,2 εκατομμυρίων ευρώ από το «υπουργείο… εθνικής Οικονομίας», με το αζημίωτο φυσικά. Στον 38χρονο αρχηγό των χειροδύναμων του κυκλώματος αποδίδεται απάτη με χειρουργικές μάσκες κατά την περίοδο της πανδημίας. Φέρεται να παρήγγειλε 240.000 χειρουργικές μάσκες, αξίας 620.000 ευρώ, τις οποίες ποτέ δεν πλήρωσε. Μέσα σε όλα βεβαίως, υπήρχαν οι τοκογλυφικοί δανεισμοί σε παίκτες τυχερών παιχνιδιών, οι δήθεν διασυνδέσεις που χρειάζονταν «λάδωμα» για τη συμμετοχή σε ΕΣΠΑ, μεσολαβούσαν για την αγορά πολυτελών οχημάτων σε δήθεν καλύτερες τιμές κ.α. Σε μία περίπτωση ζητούσαν ένα σημαντικό χρηματικό ποσό για την αγορά μεριδίου σε καζίνο της βόρειας Ελλάδας. Ταυτόχρονα δάνειζαν μέσω ενέχυρων, τα οποία πιθανότατα δεν επιστρέφονταν ακόμη και μετά την αποπληρωμή του χρέους. Παράλληλα έταζαν πωλήσεις χρυσών λιρών, πλακών χρυσού, ρολογιών, κοσμημάτων σε τιμές κάτω του κόστους, ωστόσο δεν παρέδιδαν ποτέ τα αντικείμενα. Τέτοιες πράξεις αποδίδονται κυρίως στον 50χρονο αρχηγό, εξπέρ των απατών, της οργάνωσης.

Εμπόριο όπλων: Είχαν διασυνδέσεις για την εισαγωγή όπλων είτε πολεμικών τυφεκίων, είτε πιστολιών, είτε χειροβομβίδων. Στο διαβιβαστικό της Δίωξης Εκβιαστών υπάρχουν αναφορές για πωλήσεις όπλων με αφετηρία τις 2.000 ευρώ σε ιδιώτη στην Ύδρα, σε έναν με το προσωνύμιο «κουρέας» στη Νεάπολη, όπως και σε έναν… κρεοπώλη. Ελάχιστες είναι οι περιπτώσεις όπου έχει ξεκαθαριστεί ο λόγος για τον οποίο οι παραπάνω χρειάζονταν όπλο. Γίνονται επίσης αναφορές για διακίνηση χειροβομβίδων είτε επιθετικών, είτε αμυντικών.

Απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες: Στο διαβιβαστικό της Δίωξης Εκβιαστών υπάρχουν απομαγνητοφωνήσεις από τις οποίες προκύπτει μία συνομιλία, όπου μέλος του κυκλώματος καλεί έναν αστυνομικό:

«Τι ώρα πιάνεις; Να σου στείλω να βαρέσεις έναν φίλο του Τ.Κ. του Ιωάννη…»

«… Ε κάτσε, πρέπει να το ‘χω σε παλιό mail δικό σου νομίζω, για κάτσε να δω. Θα το δω έλα και θα σου στείλω αλλά πιο αργά Θ…».

Η διαδικασία φαίνεται να αφορά στην αναζήτηση δικόγραφων και δικαστικών παραγγελιών στο ειδικό σύστημα POL της ΕΛ.ΑΣ.. Το «βαρέσεις» παραπέμπει στο «πληκτρολογήσεις».

Ειδικές ορολογίες που χρησιμοποιούσαν στις συνομιλίες ήταν οι λέξεις «σίδερα», «σαρανταεφτάρα ψηλή ρωσίδα» (καλάσνικοφ) για τα όπλα, «μπρασελέδες», «ανταλλακτικά», «κουτιά», «τακούνια», «ρούχα» και «παπούτσια», για τα τμήματα των όπλων ή τις χειροβομβίδες.

Ενδιαφέρον έχει η συνομιλία μεταξύ μέλους με αστυνομικό:

«Έχουμε κανένα να μας κάνει… τσεκ ιν; Ένα εμένα και ένα του Τ…, γιατί δεν μου έχει έρθει καμία απόφαση, να πάω να δώσω αύριο παρών;»

Μία ακόμη μεταξύ δύο μελών του κυκλώματος:

«Και του δίνει καλό πράγμα. Τώρα του ‘δωσε τις προάλλες τριάντα. Ή τριάντα ή σαράντα»

Διαβάστε ακόμα:

Και ιερέας που πουλούσε «μαϊμού» διαμάντια στο κύκλωμα!

Ζητούσε 800.000 η σπείρα εκβιαστών, για «μαϊμού» έργα σε Μητρόπολη

Πέντε αστυνομικοί 80 θύματα και 2,5 εκατ. ευρώ για το κύκλωμα εκβιαστών

Οικογένεια… μάλαμα: Τρία αδέλφια αστυνομικοί στο κύκλωμα διαφθοράς

«Βόμβα» στην ΕΛ.ΑΣ.: Μαφιόζικο κύκλωμα με μέλη αστυνομικούς