Αν κάτι αρέσει στους περισσότερους διάσημους, αυτό δεν είναι άλλο από τον πειραματισμό. Όταν μιλάμε, δε, για ναρκωτικά, τότε εκεί τα πράγματα χοντραίνουν. Το τελευταίο διάστημα μάλιστα, έχει προστεθεί στην «αγορά» ένα νέο ναρκωτικό, ισχυρό ψυχεδελικό για την ακρίβεια, το οποίο ήδη μετράει αρκετούς θαυμαστές, ανάμεσά τους ο Mike Tyson, η Christina Haak και ο γιος του Joe Biden, Hunter, ο οποίος ισχυρίστηκε πως τον βοήθησε να κρατηθεί νηφάλιος για ένα χρόνο.

Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για τη χημική ουσία 5-ΜeO-DMT, η οποία βρίσκεται στο δηλητήριο των φρύνων του Κολοράντο. Δεν είναι, όπως καταλαβαίνετε, ο συνηθισμένος βάτραχος που όλοι ξέρουμε και βρίσκεται στα έλη, ενώ το δηλητήριο του συγκεκριμένου είδους «ταξιδεύει» το μυαλό και οδηγεί τη συνείδηση σε άλλο επίπεδο.

Να σημειωθεί πως είναι νόμιμο σε Καναδά και Μεξικό -στις ΗΠΑ ελέγχεται ως ουσία από το 2011- και θεωρείται από πολλούς ασφαλές και με θεραπευτικές ιδιότητες σε άτομα που αντιμετωπίζουν ψυχικές ασθένειες, ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν είναι ένα ναρκωτικό που θεραπεύει όλα τα ψυχολογικά προβλήματα.

Ο David E. Carpenter, δημοσιογράφος που καλύπτει τις τάσεις και τις ανακαλύψεις για τις ψυχοδραστικές ουσίες για το Forbes, έχει πάρει συνεντεύξεις από τους χρήστες του δηλητηρίου του φρύνου για το επερχόμενο βιβλίο του 5 & I: A Journey Into The Mysterious World Of 5-MeO-DMT, The Most Powerful Psychoactive Το Drug On The Planet , θα κυκλοφορήσει φέτος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το δηλητήριο αυτό έχει τεράστια δύναμη να αλλάξει την κοσμοθεωρία μας. «Ο κόσμος με τον οποίο μίλησα ήταν διστακτικός απέναντι στη πνεματικότητα και τη θρησκεία πριν κάνουν χρήση. Κι όμως, το περιέγραψαν «σαν ένα παράθυρο προς το ιερό, το συνδετικό κρίκο με την ενιαία συνείδηση. Αυτό, ορισμένες φορές, βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα τη θέση μας στο σύμπαν».

Δεν είναι ένα ναρκωτικό που ταιριάζει σε όλους, ούτε θεραπεύει όλα τα ψυχολογικά προβλήματα. «Μπορεί να προσφέρει τρομακτική εμπειρία, να χάσεις τον εαυτό σου, κάτι που πολλοί βιώνουν», εξήγησε ο Carpenter. Ο συγγραφέας Michael Pollan, για παράδειγμα, αισθάνθηκε «δεμένος σε πύραυλο».

Το κάπνισμα του δηλητηρίου του φρύνου χρονολογείται από το 1984, με τη δημοσίευση ενός φυλλαδίου, Bufo Alvarius: The Psychedelic Toad Of The Sonoran Desert , αν και συντέθηκε για πρώτη φορά από τους επιστήμονες το 1936, σύμφωνα με τον Matthew W. Johnson, Ph.D., καθηγητής στο τμήμα ψυχιατρικής και συμπεριφορικών επιστημών στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς και ειδικός στα ψυχεδελικά. «Το τρέχον κύμα δημοτικότητας βασίζεται στην αυξημένη ευαισθητοποίηση αυτού του συγκροτήματος τις τελευταίες δεκαετίες» και πρόσθεσε: «Το διαδίκτυο προφανώς έπαιξε τεράστιο ρόλο».

Ο Carpenter συμφωνεί ότι το δηλητήριο του φρύνου γνώρισε τεράστιο ενδιαφέρον το τελευταίο διάστημα, εν μέρει επειδή έχει μικρή διάρκεια και γρήγορη έναρξη για άτομα που αναζητούν «μια συνεδρία 15 λεπτών όπου θα βιώσετε τον εαυτό σας να διαλύεται στην ενιαία συνείδηση και όχι πέντε -έως οκτώ ώρες βόλτα με τρενάκι σε κάτι σαν μανιτάρια που περιέχουν ψιλοκυβίνη».

Τέλος, έρευνα από το Johns Hopkins , το Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ στις Κάτω Χώρες και άλλα ιδρύματα έδειξε ότι το 5-MeO-DMT, όπως και άλλα ψυχεδελικά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία διαφόρων ψυχικών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης, του άγχους, της διαταραχής χρήσης ουσιών και του τέλους φόβος της ζωής.

Φωτογραφία: Getty