Το Facebook δίνει την απάντηση στον Joe Biden, μετά από την δήλωση που έκανε για τα social media, και ένα νέο beef γεννιέται. O πρόεδρος των ΗΠΑ κατηγόρησε την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης για την αποτυχία της εκστρατείας του εμβολιασμού κατά του COVID-19. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι τα social σκοτώνουν τον κόσμο, αφήνοντας την παραπληροφόρηση να κάνει «πάρτι».

Σε μια δημοσίευση με τίτλο «Moving Past the Finger Pointing», o Guy Rosen, εκπρόσωπος του Facebook, προσπάθησε να εκφράσει την γνώμη του, που ήταν αντίθετη από αυτή του προέδρου. Υποστήριξε ότι ο Λευκός Οίκος χρησιμοποιεί το Facebook ως αποδιοπομπαίο τράγο, καλύπτοντας τις δικές του ελλείψεις στην διαχείριση της πανδημίας.

«Το Facebook δεν είναι ο λόγος για τον οποίο χάθηκε ο στόχος του εμβολιασμού που είχε θέσει μέχρι τις 4 Ιουλίου», έγραψε ο Ρόζεν, αναφερόμενος στον στόχο, που ήθελε το 70% των ενηλίκων στις ΗΠΑ να έχουν λάβει τουλάχιστον την μια δόση μέχρι εκείνη την ημερομηνία. «Σε μια εποχή που τα κρούσματα COVID-19 αυξάνονται στην Αμερική, η κυβέρνηση Biden επέλεξε να κατηγορήσει μια χούφτα αμερικανικών εταιρειών κοινωνικών μέσων.»

Ο Ρόζεν συγκέντρωσε μια σειρά από επιχειρήματα, υποστηρίζοντας ότι η εταιρεία του δεν είναι υπεύθυνη για την εξάπλωση παραπληροφόρησης σχετικά με τα εμβόλια COVID-19. Σημείωσε ότι «κάνουμε το καθήκον μας σε άλλους τομείς» για να προωθήσουμε τον εμβολιασμό και ισχυρίστηκε ότι «η αποδοχή εμβολίων μεταξύ των χρηστών του Facebook στις ΗΠΑ έχει αυξηθεί».

Ο γίγαντας των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης φάνηκε να υποβαθμίζει την επιρροή του περιεχομένου κατά του εμβολιασμού και της παραπληροφόρησης στην πλατφόρμα του, καθώς και τον ευρύτερο ρόλο του στη μάχη για τη δημόσια υγεία της χώρας. Ο Rosen ανέφερε τους υψηλούς αριθμούς εμβολιασμού στο Ηνωμένο Βασίλειο και στον Καναδά, για παράδειγμα, υπονοώντας ότι «υπάρχουν περισσότερα προβλήματα από το Facebook για το αποτέλεσμα που έχουν οι ΗΠΑ».

Το Facebook τους τελευταίους μήνες έχει κάνει αλλαγές για να περιορίσει την παραπληροφόρηση και το περιεχόμενο που αποθαρρύνει ενεργά τους ανθρώπους να εμβολιαστούν, σημείωσαν οι New York Times. Ωστόσο, οι ανακριβείς πληροφορίες, σχετικά με την αξιοπιστία του, παρέμειναν. Η προσπάθεια της διοίκησης του Biden να κάνει κάτι γι ‘αυτό έχει περιπλεχθεί από την επανειλημμένη άρνηση του Facebook να παρέχει ακόμη και βασικά δεδομένα σχετικά με το πόση παραπληροφόρηση υπάρχει και αν οι προσπάθειες της εταιρείας να σταματήσει την εξάπλωσή της λειτουργούν.