Σχεδόν 100 εργαζόμενοι και 200 φρουροί έχουν εγκλωβιστεί στο Τσερνόμπιλ για περισσότερες από 12 ημέρες, αφού οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν το εργοστάσιο την πρώτη ημέρα της εισβολής στην Ουκρανία. Οι συνθήκες που καλούνται να αντιμετωπίσουν είναι δυσμενείς, καθώς υπάρχει έλλειψη φαρμάκων και τροφίμων.
Το άγχος, επίσης, θα μπορούσε να επηρεάσει την ικανότητά τους να εκτελούν τα καθήκοντά τους στον πυρηνικό χώρο, όπως αναφέρει το BBC. Ρώσοι στρατιώτες έχουν περικυκλώσει το πυρηνικό εργοστάσιο, με την Ουκρανία να υποστηρίζει ότι η Ρωσία έχει τον πλήρη έλεγχο της περιοχής. Από την πλευρά της, η Ρωσία λέει ότι έχει εξασφαλίσει την τοποθεσία από κοινού με την ουκρανική εθνική φρουρά.
Ένας συγγενής ενός από τους εργάτες που έχουν εγκλωβιστεί στο εργοστάσιο είπε στο BBC ότι οι Ρώσοι τους άφησαν να αλλάξουν βάρδιες, αλλά δεν μπορούν να εγγυηθούν την ασφάλειά τους στον γυρισμό προς το σπίτι, ούτε αυτή των εργαζομένων που ταξιδεύουν για να τους αλλάξουν στην βάρδια. Το τρένο μεταξύ Slavutych και Τσερνόμπιλ περνάει για λίγο μέσω της Λευκορωσίας, που αποτελεί σύμμαχο της Ρωσίας.
Δεν μπορούν να το εγκαταλείψουν, και αναγκάζονται πλέον να ζήσουν μέσα στο εργοστάσιο. Μετά την έκρηξη το 1986, οι άλλοι αντιδραστήρες του Τσερνόμπιλ, συνέχισαν να λειτουργούν για μερικά χρόνια. Μάλιστα, η πόλη Slavutych χτίστηκε για να στεγάσει εργάτες. Περίπου 2.400 άτομα εξακολουθούν να εργάζονται στον χώρο, καθώς χρειάζεται συνεχή διαχείριση.
Οι εργαζόμενοι επειδή δεν ξέρουν πόσο καιρό θα παραμείνουν εκεί, αρκούνται σε ένα γεύμα την ημέρα, που φτιάχνουν μάγειρες που είναι επίσης εγκλωβισμένοι. Αυτό που τρώνε είναι κυρίως ψωμί και χυλός. Αν και οι Ρώσοι τους προσέφεραν φαγητό, οι Ουκρανοί εργάτες το απέρριψαν, λέγοντας ότι ήταν ένα κόλπο προπαγάνδας.
Αναγκάζονται να κοιμούνται σε κρεβάτια κατασκήνωσης και στο πάτωμα, καθώς ο χώρος δεν είναι διαμορφωμένος για να φιλοξενεί κάποιον. Οι εργαζόμενοι χωρίστηκαν σε δύο βάρδιες, με μια ομάδα να εργάζεται ενώ μια άλλη ξεκουράζεται, ώστε να μην δουλεύουν όλη την μέρα. Μετά από καιρό εγκλωβισμένοι φαίνεται να εξαντλούνται και να μην αποδίδουν το ίδιο με πριν υπό το καθεστώς πίεσης.
«Υπό αυτές τις συνθήκες, η συγκέντρωση των εργαζομένων γίνεται όλο και χειρότερη και αυτό αποτελεί απειλή για την ασφάλεια», δήλωσε ο δήμαρχος Yuri Fomichev. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή για να βεβαιωθούν ότι όλα τα συστήματα λειτουργούν σωστά. Το συναισθηματικό κόστος είναι τεράστιο, τόσο για τους εγκλωβισμένους, όσο και για τις οικογένειές τους.
Ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), Rafael Grossi, έχει επανειλημμένα τονίσει την ανάγκη να μπορεί το προσωπικό να ξεκουράζεται για να εκτελεί τις εργασίες του με επιτυχία. Μετά από έκκληση που έγινε, ο Grossi βρίσκεται σε επαφή με την ουκρανική και τη ρωσική πλευρά, για την ασφάλεια στο Τσερνόμπιλ και σε άλλους ενεργούς πυρηνικούς σταθμούς της Ουκρανίας.
Είναι δυνατή μια πυρηνική καταστροφή στο Τσερνόμπιλ;
Πάντως, ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία είναι περιορισμένος, καθώς δεν είναι ενεργός ο πυρηνικός σταθμός. «Ο τελευταίος αντιδραστήρας έκλεισε το 2000, επομένως το αναλωμένο πυρηνικό καύσιμο δεν παράγει πλέον τόση θερμότητα», είπε ο James Smith, εξηγώντας ότι είναι εξαιρετικά απίθανο να συμβεί απελευθρώση ραδιενέργειας.
Τα επίπεδα ραδιενέργειας ανέβηκαν στην περιοχή όταν κατασχέθηκε ο σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, λόγω του στρατιωτικού εξοπλισμού που αντιδρά με τη μολυσμένη σκόνη γύρω από την τοποθεσία. Ωστόσο, ο καθηγητής Smith είπε ότι δεν ανέβηκαν σε ανησυχητικά επίπεδα.