Όσο περνούν οι ώρες από το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη με τη σύγκρουση των δύο τρένων, τόσο περισσότερες πληροφορίες έρχονται στο φως της δημοσιότητας, χωρίς να έχει ακόμα ξεκινήσει η επίσημη έρευνα για τα αίτια της τραγωδίας.

Ο σταθμάρχης Λάρισας ο οποίος συνελήφθη και θα οδηγηθεί σήμερα στον Εισαγγελέα, παραδέχθηκε το λάθος του, αλλά εννοείται ότι πρέπει να ερευνηθούν οι ελλείψεις που υπάρχουν στο σιδηροδρομικό δίκτυο και έχουν καταγγελθεί από το προσωπικό των σιδηροδρόμων.

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, τα δύο τρένα κινούνταν πάνω στην ίδια ράγα για τουλάχιστον 12 λεπτά και σε απόσταση 18 με 20 χιλιομέτρων μέχρι τη μοιραία σύγκρουση…

Όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, «η ταχύτητα της επιβατικής αμαξοστοιχίας ήταν 166 χιλιόμετρα την ώρα. Πήγε στο ρεύμα καθόδου που ερχόταν η εμπορική με χαμηλότερη ταχύτητα (γίνεται λόγος για 110 χλμ/ώρα). Η εμπορική αμαξοστοιχία μόλις έβγαινε από το τούνελ και δεν υπήρχε οπτική επαφή από τα φώτα για να αποφευχθεί έστω και την ύστατη στιγμή η σύγκρουση».

«Για 12 λεπτά και για μια απόσταση 18 χιλιομέτρων οι δύο αμαξοστοιχίες κινούνταν στην ίδια γραμμή. Δεν υπήρχε καμία επαφή του σταθμάρχη με τους μηχανοδηγούς, όπως προκύπτει. Ο σταθμάρχης υποστήριξε πως πάτησε το κουμπί για να αλλάξει τη γραμμή, αλλά το σύστημα δεν υπάκουσε. Όπως και να είχε, έπρεπε να κάνει οπτικό έλεγχο, που δεν έκανε. Ο 59χρονος πρόσφατα έγινε σταθμάρχης και τοποθετήθηκε στην υπηρεσία του πριν 1,5-2μήνες, δεν είχε την εμπειρία που θα απαιτείτο για να λειτουργήσει καλύτερα. Οι ευθύνες είναι πολλές, ακόμη και το σύστημα δεν λειτουργεί από το 2000 παρότι έχει αγοραστεί. Υπήρχε πρόβλημα στη μετακίνηση αυτών των σύγχρονων αμαξοστοιχιών, το δίκτυο δεν μπορούσε να διασφαλίσει την ασφάλεια», σύμφωνα με τον αστυνομικό συντάκτη του ΣΚΑΪ.

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, επίσημα έχουν ανακοινωθεί 43 νεκροί, πηγές τους ανεβάζουν στους 44, ενώ ακόμα υπάρχουν ακόμα 19 αγνοούμενοι. Οι ταυτοποιήσεις θα γίνουν με DNA, το οποίο έχουν κληθεί να δώσουν οι συγγενείς επιβατών που βρίσκονταν στη μοιραία αμαξοστοιχία.

Την ίδια στιγμή, μάχη για να κρατηθούν στη ζωή δίνουν 6 νεαροί στο νοσοκομείο Λάρισας. Μεταξύ αυτών είναι κι ένα μωρό 6,5 μηνών το οποίο νοσηλεύεται στη Χειρουργική του Γενικού Νοσοκομείου της Λάρισας.

Από τους 6 που δίνουν μάχη να κρατηθούν στη ζωή, 2 νοσηλεύονται με βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, ενώ 4 παραμένουν διασωληνωμένοι στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της πόλης.

Άλλα έξι άτομα χρειάστηκε να χειρουργηθούν στο Πανεπιστημιακό την ώρα που συγγενείς κατέφθαναν συνεχώς χθες από κάθε γωνιά της Ελλάδας, ακόμα και από την Κύπρο, για να αναζητήσουν τα παιδιά τους. Για τους ανθρώπους αυτούς είναι απαραίτητη η ψυχολογική υποστήριξη από ειδικευμένο προσωπικό καθώς όσοι έχουν χάσει τα αγαπημένα τους πρόσωπα, δεν μπορούν καν να τα αναγνωρίσουν, με τα περισσότερα πτώματα να είναι καμένα και διαμελισμένα.