Σε πρώτο πλάνο βρίσκεται το μεγάλο φαγοπότι των ΜΚΟ που σύμφωνα με το πολυσέλιδο πόρισμα της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος (ΑΚΝΕΕΔ) κατασπαταλά πολύτιμους πόρους για την καταπολέμηση του μεταναστευτικού ζητήματος.

Καθώς φαίνεται, υπό την επίβλεψη του επίτιμου αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Χαράλαμπου Βουρλιώτη, οι οικονομικοί εισαγγελείς διαπιστώνουν σωρεία παρατυπιών σε τουλάχιστον 40 από τις 100 ΜΚΟ για τις οποίες υπάρχουν ενδείξεις για τον… λοξό τρόπο αξιοποίησης των παραπάνω πόρων.

Όπως προκύπτει από το πόρισμα 40 ΜΚΟ έχουν δημιουργήσει το μεγάλο φαγοπότι, καθώς υπάρχουν ενδείξεις τέλεσης αδικημάτων, όπως ξέπλυμα μαύρου χρήματος, απιστία, υπεξαίρεση κ.ά.

Η ΑΚΝΕΕΔ έφερε στην επιφάνεια μέχρι πρότινος αφανείς μεθόδους και υπόγειες διαδρομές διακίνησης μαύρου χρήματος από τις ΜΚΟ και συνέταξε έκθεση σχετικά με την «Καταχρηστική Εκμετάλλευση Μη Κερδοσκοπικών Οργανισμών». Στην έκθεση περιλαμβάνονται συμπεράσματα και ο τρόπος δράσης, όπως και η μεθοδολογία που ακολουθούν ορισμένες ΜΚΟ προκειμένου να νομιμοποιήσουν δραστηριότητές τους και να οικειοποιηθούν μεγάλα χρηματικά ποσά από ευρωπαϊκές και ελληνικές χορηγίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ: Η ιστοσελίδα dikastikoreportaz.gr έφερε στην επιφάνεια όλο το πόρισμα και το modus operandi όπως αυτό αποτυπώνεται από την ΑΚΝΕΕΔ

Τα ποσά αυτά κινούνται είτε μέσω υπεράκτιων εταιρειών, των λεγόμενων offshore, είτε μέσω συγγενικών προσώπων πρώτου βαθμού των επικεφαλής των ΜΚΟ, οι οποίοι τοποθετούνται ως «αχυράνθρωποι» με υψηλότατες αποδοχές, σβήνοντας έτσι τα ίχνη του μαύρου χρήματος.

Η έκθεση που συντάχθηκε με την επίβλεψη και την έγκριση του κ. Βουρλιώτη διαβιβάστηκε υπηρεσιακά στις αρμόδιες κρατικές Αρχές για να γίνει κατανοητός ο τρόπος της παράνομης δράσης των ΜΚΟ έτσι ώστε να μπορούν να κινούνται άμεσα και να λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα και να σταματήσει επιτέλους το μεγάλο φαγοπότι.

Παράλληλα, η έκθεση διαβιβάστηκε στις πολιτικές ηγεσίες των αρμόδιων και συναρμόδιων υπουργείων προκειμένου να λάβουν τα αναγκαία νομοθετικά μέτρα, αλλά και για να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις ώστε να εξαλειφθούν τα «παραθυράκια» που δίνουν τη δυνατότητα στις ΜΚΟ να νομιμοποιούν ενέργειές τους.

Πως γίνεται το μεγάλο φαγοπότι, σύμφωνα με το πόρισμα

Σαφώς και χρειάστηκε ιδιαίτερη προσπάθεια και εξειδικευμένες γνώσεις προκειμένου ν’ αποκαλυφθούν οι ενδείξεις που μιλούν για το μεγάλο φαγοπότι των ΜΚΟ.

Στην έκθεση με τον τίτλο «Καταχρηστική εκμετάλλευση Μη Κερδοσκοπικών Οργανισμών», καταγράφεται η μεθοδολογία που ακολουθείται από τις ΜΚΟ για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, με την αξιοποίηση ακόμη και off shore εταιρειών. Χαρακτηριστικά το πόρισμα αναφέρει το εξής: «… τις αδυναμίες του συστήματος και την απουσία ενιαίου κανονιστικού πλαισίου και επαρκούς εποπτείας ως προς τις ΜΚΟ, εκμεταλλευόμενοι ταυτόχρονα το χρηματοπιστωτικό σύστημα τόσο εγχώρια όσο και εξωχώρια».

Επιγραμματικά να πούμε πως στο επίκεντρο έχουν τεθεί οι δράσεις εκείνων που με την ιδιότητα του διαχειριστή ή οι στενοί συγγενείς τους έφτιαχναν off shore συμβουλευτικές εταιρείες, δίνοντας παχυλές αμοιβές στις off shore διά μέσου των ΜΚΟ. Μεταφέροντας χοντρικά, τους πόρους από τη μία… τσέπη στην άλλη.

Για να δικαιολογηθούν χρηματικά ποσά τα οποία εισρέουν στις ΜΚΟ από κρατικές χορηγίες κ.λπ. καταβάλλονται εικονικά υψηλές αποδοχές (μισθοδοσία) σε τραπεζικούς λογαριασμούς υπαλλήλων της απολύτου εμπιστοσύνης τους, οι οποίοι πολλές φορές είναι συγγενείς πρώτου βαθμού του διαχειριστή της οργάνωσης ή άλλης η οποία είναι υπό τον έλεγχο του ίδιου επικεφαλής προσώπου.

Παράλληλα έστελναν εμβάσματα από τις ΜΚΟ σε άλλες ανενεργές ΜΚΟ, όπου και σε αυτές είχαν πρόσβαση.

Εντοπίστηκαν περιπτώσεις όπου γίνεται πληρωμή φόρων μεταβίβασης ακινήτων μέσω τραπεζικού λογαριασμού ή μέσω χρεωστικής/πιστωτικής κάρτας από ΜΚΟ, τρίτων όμως προσώπων, είτε αυτά είναι νομικά είτε φυσικά πρόσωπα που πολλές φορές συνδέονται με συγγενική σχέση (κατά κανόνα πρώτου βαθμού).

Στην έκθεση Βουρλιώτη αυτό περιγράφεται ως ένας από τους τρόπους για να χάνονται φαινομενικά τα ίχνη των κρατικών εισροών σε μια ΜΚΟ, ενώ την ίδια στιγμή τα ακίνητα αυτά περνούν στην ιδιοκτησία των δραστών και όχι της ΜΚΟ.

∆εν λείπουν και οι περιπτώσεις απόκτησης ακίνητης περιουσίας από τους διαχειριστές των οργανώσεων με χρήματα από τα ταμεία των ΜΚΟ, ακινήτων όμως που δεν συνάδουν με το προφίλ των ΜΚΟ. Παράλληλα συναντώνται περιπτώσεις δωρεάν παραχώρησης ακινήτων των ΜΚΟ για τη διαμονή και στέγαση επαγγελματικών δραστηριοτήτων των διαχειριστών ή συγγενικών τους προσώπων.

Το μεγάλο φαγοπότι και η περίπτωση Δημητρά

Όπως έγινε γνωστό πριν από μερικές ημέρες, ιδιαίτερο ενδιαφέρον υπάρχει και για την περίπτωση του νομικού Παναγιώτη Δημητρά, ο οποίος εμφανίζεται ως επικεφαλής διάφορων ΜΚΟ, με αντικείμενο την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και την προστασίας των μεταναστών, αιτούντων ασύλου κλπ.

Ο Παναγιώτης Δημητράς ο οποίος έχει χαρακτηριστεί ως «εθνικός μηνυτής», έχει τεθεί και αυτός στο μικροσκόπιο της ΑΚΝΕΕΔ όπως και της Οικονομικής Εισαγγελίας.

Άλλωστε ο επίτιμος αντιεισαγγελέας, Χαράλαμπος Βουρλιώτης ήταν αυτός που με εντολή του διέταξε τη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων του Δημητρά, αλλά και όλων των ΜΚΟ που ελέγχει. Συγκεκριμένα δεσμεύτηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί, οι τραπεζικές θυρίδες και κάθε άλλο ακίνητο και κινητό περιουσιακό στοιχείο που διαθέτει είτε στο όνομά του είτε συγγενικά του πρόσωπα πρώτου βαθμού είτε οι ΜΚΟ όπου είναι επικεφαλής.

Για την υπόθεση αυτή είναι ενήμερος και ο προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Αντώνης Ελευθεριάνος, ο οποίος αναμένεται να προχωρήσει κατόπιν έρευνας στην άσκηση ποινικών διώξεων σε βάρος του Δημητρά και κάθε άλλου εμπλεκόμενου προσώπου.

Σύμφωνα με το πόρισμα της Αρχής, ο Παναγιώτης Δημητράς, μέσω ΜΚΟ στις οποίες ήταν επικεφαλής, έπαιρνε κρατικές χρηματοδοτήσεις για την υποστήριξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ωστόσο, τα κονδύλια αυτά τα διέθετε κατά το δοκούν, δηλαδή για άλλους σκοπούς από εκείνους για τους οποίους τα εισέπραττε, είτε από ευρωπαϊκούς φορείς, είτε από το Ελληνικό Δημόσιο, είτε από άλλους φορείς, χωρίς ωστόσο μέχρι τώρα να είναι γνωστές οι διαδρομές που ακολουθούσαν τα χρήματα, κάτι που αναμένεται να διευκρινίσουν οι οικονομικοί εισαγγελείς.

Κατά το πόρισμα Βουρλιώτη, ο Παναγιώτης Δημητράς φέρεται να έχει διαπράξει αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα, όπως απιστία, παράνομη διακίνηση αλλοδαπών κ.λπ., τα οποία, εφόσον αποδειχθούν και καταγραφούν σε βούλευμα, επιφέρουν βαριές ποινές.

Τι λένε οι δικογραφίες για Δημητρά, Όλσεν

Συγκεκριμένες πάντως είναι οι υποθέσεις που έφεραν στο προσκήνιο τον Παναγιώτη Δημητρά, όπως και τον έτερο εμπλεκόμενο και επικεφαλής ΜΚΟ, Τόμι Όλσεν.

Ήταν η Εισαγγελία της Κω που τους παρέπεμψε (ο δεύτερος είναι ιδρυτής και διευθυντής της ευρωπαϊκής οργάνωσης «Aegean Boat Report») για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης (άρθρο 187 Ποινικού Κώδικα), για κατ’ εξακολούθηση παράβαση του άρθρου 148 Π.Κ. περί κατασκοπείας και για κατ’ εξακολούθηση διευκόλυνση μεταφοράς και προώθησης λαθρομεταναστών στην Ελλάδα (παράνομη διακίνηση μεταναστών).

Παναγιώτης Δημητράς, το μεγάλο φαγοπότι
Ο Παναγιώτης Δημητράς

Τα αδικήματα αυτά σχετίζονταν με παράνομη είσοδο μεταναστών στην Κω και το Φαρμακονήσι τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2021. Σκοπός της οργάνωσης ήταν η παράνομη είσοδος και διαμονή στην Ελλάδα πολιτών τρίτων χωρών με ταξιδιωτικά έγγραφα αμφιβόλου γνησιότητας ή ακόμη και χωρίς κανένα κρατικό έγγραφο που να προβαίνει σε ταυτοπροσωπία και όλα αυτά μετά από συνεννόηση με Τούρκους διακινητές, στους οποίους καταβάλλονται μεγάλα χρηματικά ποσά ανά «κεφάλι» για το πέρασμα από τα παράλια της γείτονος χώρας σε ελληνικό έδαφος.

Σύμφωνα με τη δικογραφία που έχει σχηματιστεί, οι παράνομοι μετανάστες ανέφεραν σχετικά με τη μεταφορά τους από την Τουρκία στην Ελλάδα ότι ο οργανωτής, που βρισκόταν μέσα στη βάρκα μαζί τους, κατόπιν εντολής του Τούρκου διακινητή στη γείτονα χώρα επικοινώνησε -πριν τον απόπλου από τα τουρκικά παράλια- τηλεφωνικά με μια ΜΚΟ, στην οποία γνωστοποίησε την ακριβή ώρα του απόπλου, την πορεία του ταξιδιού, καθώς και τα στοιχεία των μεταναστών.

Κατά τις τοπικές αρχές της Κω, δηλαδή το Λιμεναρχείο και τον αστυνομικό σταθμό, αποστολέας των μηνυμάτων φέρεται να είναι ημεδαπός με στοιχεία Παναγιώτης Δημητράς «Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι».

Όπως επισημαίνεται στη δικογραφία που έχει σχηματιστεί, ένας από τους μετανάστες ανέφερε ότι «μετά την προηγούμενη ανεπιτυχή προσπάθεια που είχε γίνει να περάσουν σε ελληνικό έδαφος -στις 10 Ιουνίου του 2021-, όταν επέστρεψαν στην Τουρκία ο διακινητής παρότρυνε την ομάδα των προσφύγων-μεταναστών να συλλέξουν στοιχεία ώστε με τη βοήθεια δικηγόρου ονόματι «∆ημητράς» να προβούν σε καταγγελία κατά των ελληνικών αρχών για παράνομη επαναπροώθηση, με κάλυψη του χρηματικού ποσού από τις προαναφερθείσες ΜΚΟ».

Κατά την εν λόγω δικογραφία πάντα, η εγκληματική οργάνωση είχε σκοπό «να παραλαμβάνει στοιχεία πολιτών τρίτων χωρών, οι οποίοι επιχειρούν παράνομη είσοδο στην Ελλάδα, προκειμένου να διευκολύνει την παράνομη είσοδο και διαμονή αυτών, αποστέλλοντας στις Αρχές τα πλήρη στοιχεία τους και το ακριβές σημείο εντοπισμού τους στη χώρα προκειμένου να υπαχθούν στις διαδικασίες ασύλου».