Την υπερασπιστική της γραμμής ετοιμάζει η Εύα Καϊλή, ώστε να απαλλαχθεί από τις κατηγορίες για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, διαφθοράς και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση. Το πρώτο βήμα για την αθώωσή της έγινε, με τον σύντροφό της Φραντσέσκο Τζόρτζι να αναλαμβάνει όλη την ευθύνη πάνω του, ώστε να την απαλλάξει.

Η ίδια υποστηρίζει ότι τα χρήματα με τα οποία την βρήκαν μέσα στο διαμέρισμά της στις Βρυξέλλες δεν είναι δικά της, γεγονός που υποστηρίζει και ο Τζόρτζι.

«Χρειαζόμασταν τις ΜΚΟ για να κινούνται τα χρήματα. Η Εύα δεν γνώριζε την προέλευσή τους» δήλωσε ο Φραντσέσκο Τζιόρτζι.

Ωστόσο, την θέση της επιβαρύνει μία λάθος κίνηση που έκανε: το γεγονός ότι έβαλε τον πατέρα της, Αλέξανδρο, να μεταφέρει τεράστιο χρηματικό ποσό σε βαλίτσα, με την οποία βρέθηκε από τις βελγικές αρχές.

Θα είναι εξαιρετικά δύσκολο στην πρώην αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να δικαιολογήσει την πράξη της αυτήν. Προς το παρόν, η εξήγηση που δίνει μέσω του δικηγόρου της, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, είναι ότι τα έδωσε στον πατέρα της να τα απομακρύνει ακριβώς επειδή «δεν ήταν δικά της».

Εάν η Καϊλή κριθεί ένοχη για τις κατηγορίες που τις προσάψουν οι βελγικές αρχές αντιμετωπίζει έως και 5 χρόνια φυλακή. Αν συνεργαστεί μπορεί να της επιβληθούν 3-4 χρόνια και ίσως με αναστολή.

Υπενθυμίζεται ότι η πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει να πληρώνεται ακόμη και μέσα στην φυλακή, καθώς δεν παραιτήθηκε από το αξίωμά της αλλά καθαιρέθηκε. Το ποσό που θα λαμβάνει μηνιαία ανέρχεται στα 8.000-8.500 ευρώ, χώρια τα επιδόματα.

Η 10ωρη κατάθεση του Τζόρτζι – «Έδωσε» τον αρχηγό

Τον πρώην ευρωβουλευτή Παντσέρι «έδωσε» ως τον επικεφαλής της ομάδας ο λαλίστατος Τζόρτζι. Ο σύντροφος της Εύας Καϊλή υπήρξε βοηθός του Παντσέρι έως το 2019 και κορυφαίος στέλεχος στη ΜΚΟ που είχε ιδρύσει ο πρώην ευρωβουλευτής, μέσω της οποίας περνούσαν τα χρήματα από το Κατάρ, όπως υποστήριξε.

«Ήμουν μέλος ομάδας που λειτουργούσε ως μοχλός πίεσης στις ευρωπαϊκές υποθέσεις και αποφάσεις υπέρ του Κατάρ και του Μαρόκου. Ρόλος μου ήταν να διαχειρίζομαι τα χρήματά της. Επικεφαλής της ομάδας ήταν ο πρώην ευρωβουλευτής Πιερ Αντόνιο Παντσέρι» είπε ο Τζόρτζι στους δικαστές.

Ο Ιταλός μιλούσε για δέκα ώρες στην κατάθεση που έδωσε, υποχρεώνοντας τον επικεφαλής εισαγγελέα της έρευνας να αναβάλει τις ανακρίσεις των υπολοίπων προσώπων για την επόμενη ημέρα.

Ανέφερε ονόματα και επίθετα, έδωσε εξηγήσεις, είπε σε ποιον και από ποιον διακινήθηκαν τα χρήματα από την ΜΚΟ Fight Impunity (σ.σ. την είχε ιδρύσει ο επίσης κατηγορούμενος για το Qatargate, Ιταλός πρώην ευρωβουλευτής Αντόνιο Παντζέρι), αναφέρθηκε σε μεγάλες δωρεές που έγιναν χάρη στο κύρος που της έδιναν τα μέλη του συμβουλίου επί τιμή στο οποίο συμμετείχαν κάτοχοι βραβείων Νόμπελ, πρώην επίτροποι και πρώην πρωθυπουργοί» αναφέρει η εφημερίδα Corriere.

Το δικαστικό συμβούλιο αποφάσισε να παρατείνει την προφυλάκιση του Φραντσέσκο Τζόρτζι, ο οποίος επέστρεψε στις φυλακές, όπου θα παραμείνει τουλάχιστον για έναν μήνα ακόμα.