Εδώ και περίπου δύο μήνες στους διαδρόμους της Βουλής συζητούνταν η υποψηφιότητα Καραμανλή στις επόμενες εκλογές. Οι περισσότεροι ναι μεν υποστήριζαν ότι ο πρώην πρωθυπουργός δεν θα έμπαινε στην… αρένα, αλλά κάποιοι περίμεναν την τελική του απόφαση. Αυτή ήρθε πριν από λίγες ημέρες, με το τηλεφώνημα στον Κυριάκο Μητσοτάκη να «κλείνει» το συγκεκριμένο κεφάλαιο.

Ο πρώην πρωθυπουργός, λοιπόν, δεν θα είναι εκ νέου βουλευτής, όμως παραμένει πολιτικά ενεργός. Από ποιο μετερίζι; Αυτό είναι κάτι που θα φανεί στο μέλλον, με ορισμένους βέβαια να μην αποκλείουν ακόμα και τη Προεδρία της Δημοκρατίας, αν και εφόσον υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες. «Αποφάσισα ότι ήρθε η ώρα να ολοκληρωθεί η κοινοβουλευτική μου διαδρομή», γράφει ο κ. Καραμανλής και αν κάπου οφείλει κανείς να σταθεί είναι στη προσεκτική του διατύπωση. Μιλά για «κοινοβουλευτική» κι όχι «πολιτική» διαδρομή!

Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου αναμένεται να έχει ενεργό ρόλο. Κατά τις ίδιες πηγές, ο κ. Καραμανλής είτε θα απευθύνει ομιλία (πιθανότατα στη Βόρεια Ελλάδα) είτε μέσω δηλώσεων του θα στηρίξει τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στον οποίο πάντως δεν κάνει καμία αναφορά στη δήλωση- αποχώρησής του.

Σε κάθε περίπτωση, το μεγάλο ερώτημα είναι ποιο είναι το πολιτικό μέλλον του πρ. πρωθυπουργού και κυρίως γιατί αποφάσισε να μην είναι ξανά υποψήφιος. Λέγεται ότι οι σχέσεις των δύο ανδρών μετά την υπόθεση των υποκλοπών δεν βρισκόντουσαν στο καλύτερο δυναντό σημείο, όμως όπως εξηγούν έμπειροι παρατηρητές αυτό από μόνο του δεν θα μπορούσε να αποτελέσει τον λόγο «αποχώρησής» του.

Κάποιοι άλλοι υπογραμμίζουν  ότι ο πρώην πρωθυπουργός θεώρησε ότι μέσω της Βουλής δεν είχε κάτι παραπάνω να προσφέρει. Σίγουρα, πάντως, στο εγγύς μέλλον θα φανούν οι προθέσεις του, δεδομένου ότι διατηρεί σημαντική εσωκομματική δύναμη.

Το τηλεφώνημα

Και ενώ την απόφασή του την είχε λάβει εδώ και μερικές μέρες, ο Κ. Μητσοτάκης που προφανώς κάτι είχε υποψιαστεί τηλεφώνησε στον πρ. πρόεδορς της ΝΔ γύρω στις 11:00 χθες το πρωί. «Έχω πάρει την απόφασή μου, σκέφτομαι να κάνω άλλα πράγματα» είπε ο κ. Καραμανλής με τον κ. Μητσοτάκη να απαντά: «Το δέχομαι και το σέβομαι». «Φεύγω τώρα που η παράταξη είναι ισχυρή και είμαι σίγουρος ότι θα κερδίσουμε τις εκλογές» προσέθεσε ο κ. Καραμανλής στη διάρκεια της συνομιλίας, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Ακολούθησε σήμερα η δήλωση αποχώρησης: «Αποφάσισα ότι ήρθε η ώρα να ολοκληρωθεί η κοινοβουλευτική μου διαδρομή. Ως εκ τούτου δεν θα είμαι υποψήφιος στις προσεχείς εκλογές.  Προφανώς, στηρίζω πάντα την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, την παράταξη που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και υπηρετώ αδιαλείπτως επί μισό σχεδόν αιώνα.  Πιστός στην ιστορία της, την ιδεολογία, τις αρχές και τις αξίες της.  Με σεβασμό και αγάπη για τον κόσμο της και όλους τους Έλληνες πολίτες».

Και στη συνέχεια ο πρωθυπουργός εξέδωσε σχετική δήλωση: Θέλω να ευχαριστήσω τον Κώστα Καραμανλή για τη διαχρονική προσφορά του στην παράταξη και τον τόπο. Προσωπικά, μάλιστα, δεν ξεχνώ ότι υπό τη δική του κομματική ηγεσία εντάχθηκα στην πολιτική.

Γνωρίζω ότι έχει πάντα στην καρδιά του τη Νέα Δημοκρατία. Πολύ περισσότερο σήμερα, που η καμπή στη δική του πολυετή διαδρομή συμπίπτει με το άνοιγμα νέων και αισιόδοξων οριζόντων για την πατριδα και το κόμμα μας. Γι’ αυτό και είμαι σίγουρος ότι, απ’ όπου και αν βρίσκεται, θα συνεχίσει να αφιερώνει όλες του τις δυνάμεις για το καλό της Ελλάδας και της μεγάλης μας παράταξης. Και θα είναι παρών στη μεγάλη εκλογική μάχη που ξεκινά.