Την πρώτη τους κοινή εμφάνιση πραγματοποίησαν Ουίλιαμ και Χάρι, ως μια μικρή ανακωχή στην κόντρα τους, ενόψει της κηδείας της βασίλισσας Ελισάβετ. Την εντολή βέβαια έδωσε ο Κάρολος Γ΄ του Ηνωμένου Βασιλείου, αφού είναι σημαντικό αυτές τις στιγμές, η βασιλική οικογένεια να είναι ενωμένη.

Φυσικά, υπάρχει έντονο παρασκήνιο πίσω από αυτή την εμφάνιση, το οποίο και δημοσίευσε η Daily Mail, επικαλούμενο πηγές από το περιβάλλον της βασιλικής οικογένειας. Ειδικότερα, αποκάλυψαν πως ο πρίγκιπας Ουίλιαμ έδωσε τόπο στην οργή την τελευταία στιγμή, ζητώντας από τον Χάρι να τον συνοδέψει σε δημόσια εμφάνιση έξω από το κάστρο του Ουίνδσορ, μετά από τηλεφώνημα που δέχθηκε από τον Βασιλιά Κάρολο.

Έτσι, ο πρίγκιπας και η πριγκίπισσα της Ουαλίας περπάτησαν μαζί με τον Χάρι και τη Μέγκαν έξω από τις πύλες του κάστρου, κοιτώντας τα αμέτρητα λουλούδια και μηνύματα που έχουν αφήσει οι πολίτες προς τιμήν της Ελισάβετ. Η βόλτα αυτή κράτησε περίπου 40 λεπτά, και περιλάμβανε σύντομες συνομιλίες των ζευγαριών με κόσμο που είχε συγκεντρωθεί έξω από το κάστρο του Ουίνδσορ για να αποτίσει φόρο τιμής στην Ελισάβετ.

Η αμηχανία του Χάρι και της Μέγκαν ήταν εμφανή, αφού οι δυο τους πριν δύο χρόνια έκαναν εγκατέλειψαν τα βασιλικά τους καθήκοντα και έκαναν ξεκάθαρο πως οι σχέσεις τους με το Παλάτι είναι κακές. Ήταν αρκετές οι στιγμές που ο Χάρι αγκάλιαζε και κρατούσε στοργικά τη Μέγκαν, μιας και οι δυο τους βρίσκονταν έξω από τα νερά τους.

Όπως επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα, πολλοί πιστεύουν ότι η χθεσινή κοινή εμφάνιση των δύο ζευγαριών θα αποτελέσει σημείο καμπής στη σχέση τους και το εχθρικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί ανάμεσά τους, μετά από σειρά συνεντεύξεων του Χάρι και της Μέγκαν. Πιστεύεται ότι, πριν το θάνατο της Βασίλισσας, το ζεύγος των Σάσεξ δεν σχεδίαζε να συναντήσει τον Ουίλιαμ και την Κέιτ, παρά το γεγονός ότι κατά την επίσκεψή τους στη Βρετανία διέμεναν στην Αγροικία Φρόγκμορ, πολύ κοντά στην κατοικία του πρίγκιπα και της πριγκίπισσα της Ουαλίας. Είναι προφανές ότι ο θάνατος της Ελισάβετ στάθηκε ο καταλύτης για μια προσωρινή έστω συμφιλίωση, σε συμμόρφωση με την επιθυμία του Καρόλου.

Στο μεταξύ, όπως αναφέρουν και οι Times, χρειάστηκαν αρκετές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές για να συμφωνηθούν οι λεπτομέρειες της κοινής εμφάνισης, γεγονός που δικαιολογεί την καθυστέρηση 45 λεπτών στην άφιξή τους έξω από το κάστρο του Ουίνδσορ.

«Ο πρίγκιπας της Ουαλίας προσκάλεσε τον δούκα και τη δούκισσα του Σάσεξ να τον συνοδεύσουν. Ο ίδιος θεώρησε ότι ήταν σημαντικό να δείξουν ενωμένοι για τη Βασίλισσα σε αυτήν την εξαιρετικά δύσκολη περίοδο για την οικογένεια», ανέφερε μια πηγή από το παλάτι.

Ο φίλος των Σάσεξ και δημοσιογράφος Ομίντ Σκόουμπι ισχυρίστηκε αργότερα στο Twitter ότι η πρόσκληση έγινε «την τελευταία στιγμή», αναγνωρίζοντας πάντως ότι πρόκειται για μια σημαντική στιγμή στη σχέση ανάμεσα στα δύο αδέλφια.