Ακόμη και ένα απλό πράσινο κοντομάνικο μπλουζάκι μπορεί να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα. Αυτό συμβαίνει στην περίπτωση του Volodymyr Zelensky, o οποίος από τις ημέρες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία μέχρι σήμερα «πέταξε» τα κουστούμια του και επιλέγει πιο απλά outfit, όπως το «θρυλικό» πλέον πράσινό του t-shirt. Πλέον, τώρα που η χώρα του βρίσκεται υπό καθεστώς πολιορκίας, ο Ουκρανός Πρόεδρος προτιμά να εμφανίζεται πιο «ανθρώπινος» όταν κάνει τηλεδιασκέψεις ή όταν απευθύνεται στον ουκρανικό λαό.

Οι απλές του ενδυμασίες, που περιλαμβάνουν καθημερινά ρούχα σε λαδί αποχρώσεις, θυμίζουν στον κόσμο πως πρόκειται για έναν ηγέτη που βρίσκεται και εκείνος μέσα στην δίνη του πολέμου και όχι για έναν αποστασιοποιημένο πρόεδρο που κρύβεται στην ασφάλεια του κρησφύγετού του.

Ο συμβολικός ρόλος των ενδυματολογικών επιλογών του Zelensky

«Τα ρούχα που επιλέγει για τις εμφανίσεις του ο Zelensky τον συνδέουν με τον στρατό χωρίς να αποπνέουν μιλιταριστικό αέρα. Οι ενδυματολογικές του επιλογές στέλνουν το μήνυμα ότι το επικεντρό του παραμένουν τα πρακτικά ζητήματα που αφορούν τον πόλεμο», αναφέρει στην The Independent η Rebecca Arnold, λέκτορας ιστορίας των ρούχων του Ινστιτούτου Τέχνης Courtauld του Λονδίνου. «Το χρώμα έχει επίσης σημασία καθώς είναι απλό και δείχνει την ετοιμότητά του. Επίσης, η ομοιότητα των ρούχων τα κάνει να μοιάζουν με στολή, κάτι που συμβολίζει την προσοχή και την επιμονή που δείχνει στα ζητήματα».

Η στάση αυτή του 44χρονου ηγέτη έχει γίνει σύμβολο όλου του ουκρανικού αγώνα. Το αντι-πολεμικό μήνυμα που μοιράζεται σε κάθε του ευκαιρία έχει εμπνεύσει εκατομμύρια ανθρώπους, εντός και εκτός συνόρων Ουκρανίας. Ωστόσο, υπάρχουν και επικριτές των επιλογών του, όπως ο Αμερικανός χρηματιστής Peter Schiff o οποίος αναρωτήθηκε στο Twitter: «Το ξέρω ότι οι καιροί είναι δύσκολοι αλλά δεν έχει ο Πρόεδρος Ζελένσκι κάποιο κουστούμι;» και συνέχισε προσθέτοντας: «Ακόμη και εάν δεν τρέφω μεγάλο σεβασμό για τους αμερικανούς γερουσιαστές, δεν θα ήθελα να σταθώ απέναντί τους φορώντας απλά ένα κοντομάνικο. Δείχνει ασέβεια».  Τις συγκεκριμένες δηλώσεις αντιμετώπισαν με αποδοκιμασία οι ακόλουθοι του 58χρονου.

Τα ρούχα που επιλέγουν οι ηγέτες δεν είναι απλά μια στιλιστική επιλογή

Οι ενδυματολογικές επιλογές του εκάστοτε ηγέτη παίζουν μεγάλο σημασιολογικό ρόλο στην πολιτική επικοινωνία. Παραδοσιακά, οι απανταχού Πρόεδροι επιλέγουν ρούχα και ενώ υπηρετούν τα καθηκοντά τους αλλά και στις προσωπικές τους στιγμές που αντικατοπτρίζουν τις στάσεις τους. «Τα ρούχα μας δείχνουν τα συναισθήματά μας, τα πάθη μας, τον σκοπό μας. Επίσης, είναι μία ανοιχτή δήλωση του ποιοι είμαστε και τι εκπροσωπούμε. Οι ηγέτες γνωρίζουν ότι τα ρούχα που επιλέγουν, τους εκπροσωπούς και για αυτό είναι πολύ μεθοδικοί με τις επιλογές τους.

Στέλνουν, έτσι, ένα μήνυμα και το μήνυμα αυτό μπορεί να είναι πιο ηχηρό ακόμη και από έναν λόγο» αναφέρει η Hildy Kuryk, πρώην διευθύντρια επικοινωνιών για το περιοδικό Vogue.

Φορώντας ξανά το εν λόγω μακό αυτήν την εβδομάδα, ο Zelensky επανέλαβε στους Ευρωπαίους εταίρους την αναγκαιότητα να προσφέρουν μεγαλύτερη πολιτική και στρατιωτική βοήθεια στην δεινοπαθούσα χώρα του. Μάλιστα, κατηγόρησε το ΝΑΤΟ ότι έχει «υπνωτιστεί» από την επιρροή της Ρωσίας και αδυνατεί να επέμβει ώστε να βοηθήσει την Ουκρανία.

Ζελένσκι

Πηγή: Getty Images

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr: 

Zelensky: Απετράπη εκ νέου σχέδιο δολοφονίας του από τους μισθοφόρους του Putin

Ρωσία: Πάνω από 10.000 νεκροί στρατιώτες – Έχουν κολλήσει έξω από το Κίεβο και γεμίζουν νάρκες το έδαφος

Biden: «Ο Putin ετοιμάζεται να επιτεθεί με χημικά» – Πληροφορίες και για κυβερνοεπίθεση της Ρωσίας στις ΗΠΑ