Η Μόσχα είναι σαφής. Είτε θα αρχίσει να ενσωματώνει σιγά-σιγά τις περιοχές που αυτό κηρύχθηκαν αυτόνομες στα -μη αναγνωρισμένα από την Δύση- δημοψηφίσματα, είτε θα ζει όλος ο υπόλοιπος κόσμος υπό την απειλή των πυρηνικών του Πούτιν.

Ωστόσο, το ΝΑΤΟ δεν πέφτει στην παγίδα να θεωρήσει τις απειλές του Ρώσου Προέδρου ως «μπλόφες». Είναι ξεκάθαρο ότι δεν διστάζει να κάνει όσα λέει πραγματικότητα και να εξαπολύσει τους πυραύλους του.

Από την άλλη, η Ρωσία είναι εμφανώς αποδυναμωμένη τώρα που η εισβολή στην Ουκρανία μετράει 7 μήνες. Η πρόσφατη έκκληση που έγινε για επιστράτευση φάνηκε στον δυτικό κόσμο ως μία κίνηση απελπισίας, η οποία μόνο τον κάνει να εκτίθεται στους εχθρούς του.

Την ίδια στιγμή, ο ρωσικός λαός είναι εξουθενωμένος, αποκομμένος από τα πάντα και έτοιμος να θυσιαστεί εκ νέου ώστε να επανδρώσει τις πρώτες γραμμές των πεδίων των μαχών.

Πίσω έχουν μείνει μόνο οι φτωχοί, καθώς οι πλούσιοι και όσοι είχαν δεσμούς με την Δύση, έχουν διαφύγει ήδη.

Ταυτόχρονα, ο Πούτιν θα τους στείλει σχεδόν «γυμνούς» στην μάχη, καθώς ο εξοπλισμός της Ρωσίας είναι ήδη «σκουριασμένος», σε αντίθεση με τα προηγμένα τεχνολογικά όπλα με τα οποία έχει προμηθεύσει η Δύση την Ουκρανία.

Το μεγαλύτερο του πρόβλημα, όμως, δεν θα απλά το να χάσει τον πόλεμο. Είναι ότι θα αφήσει μία Ρωσία ηττημένη, αποδυναμωμένη, εξαθλιωμένη. Την ίδια στιγμή που θα δώσει το ηθικό πλεονέκτημα στους Ουκρανούς, πως αντιστέκονται για την πατρίδα τους και πεθαίνουν με το κεφάλι ψηλά.

Τι έπεται για την Ρωσία; Διάδοχος του Πούτιν αυτήν την στιγμή δεν υπάρχει. Όχι μόνο επίσημα αλλά δεν θα μπορούσε κανείς ούτε να μαντέψει ποιος θα πάρει την θέση του Ρώσου μονάρχη που «βασιλεύει» εδώ και 22 χρόνια. Το σενάριο ότι μπορούμε να δούμε τις κόρες του να κρατούν το σκήπτρο φαντάζει αδύνατον, ενώ δεν υπάρχει ούτε κάποιος πολιτικός συνεργάτης του που να εμπιστεύεται αρκετά ώστε να του δώσει το «βασίλειό» του.

Έτσι, το μόνο που μένει είναι ένας ηττημένος και ντροπιασμένος Πούτιν, χωρίς δύναμη.

Το σενάριο αυτό -που είναι και το επικρατέστερο- κάνει όλο και πιο επικίνδυνο το μέλλον της Ευρώπης, καθώς ένας Πούτιν που δεν θα έχει τίποτα να χάσει, μπορεί να πατήσει πολύ πιο εύκολα το κουμπί για να εξαπολύσει τα πυρηνικά στην υπόλοιπο κόσμο.