Μπροστά στη δύναμη της φύσης και των φαινομένων, είμαστε πραγματικά ένα τίποτα. Πολύ μικροί. Η έκρηξη ηφαιστείου στην Τόνγκα, έρχεται να προστεθεί στη λίστα. Οι δορυφορικές φωτογραφίες που ανέλυσε ο ΟΗΕ και οι αεροφωτογραφίες από αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας της Νέας Ζηλανδίας αποκαλύπτουν το μέγεθος της καταστροφής της, με νησιά καλυμμένα με τέφρα και ορισμένα άλλα με εκτεταμένες ζημιές. Δύο νεκροί έχουν επιβεβαιωθεί, ωστόσο ο πραγματικός απολογισμός των θυμάτων παραμένει άγνωστος.

Σημειώνεται πως η έκρηξη του υποθαλάσσιου ηφαιστείου Hunga Tonga-Hunga Ha‘apai, 65 χλμ. βορείως της πρωτεύουσας της Τόνγκα πιστεύεται ότι είναι το μεγαλύτερο ηφαιστειακό γεγονός της τελευταίας 30ετίας.

Τόνγκα

Εκτεταμένες ζημιές και ανησυχία για δύο νησιά

Εικόνες από την Νομούκα, ένα μικρό νησί στο νότιο τμήμα του συμπλέγματος Haʻapai, δείχνουν γη και δέντρα καλυμμένα με τέφρα και άλλες καταστροφές που προκάλεσε η τεράστια έκρηξη του υποθαλάσσιου ηφαιστείου και εν συνεχεία το τσουνάμι που έπληξαν τη χώρα.

Παρόμοιες σκηνές και στα Κολομοτούα καθώς και στα χωριά Φαφάα και Κολοφό’ου, όπου κάποια κτίρια παραμένουν ακόμη όρθια, αλλά φαίνονται να έχουν καταρρεύσει κι ολόκληρο το τοπίο να είναι καλυμμένο με γκρίζα τέφρα. Στο Διεθνές Αεροδρόμιο Fua’amotu, ο διάδρομος δείχνει πλημμυρισμένος και εν μέρει καλυμμένος από τέφρα ή χώματα. Άλλες δορυφορικές φωτογραφίες δείχνουν ότι κύματα εισχώρησαν σε βάθος αρκετών τετραγώνων από την ακτογραμμή.

Tonga

Το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ εκφράζει ανησυχία για δύο νησιά, τα Μάνγκο Φονόι, καθώς οι υπερπτήσεις αεροσκαφών επιβεβαίωσαν «σημαντικές καταστροφές ιδιοκτησιών» από την έκρηξη του Σαββάτου, αν και δεν έχει υπάρξει ακόμη επαφή με κατοίκους.

Σύμφωνα με την υπηρεσία αναφέρθηκαν εκτεταμένες καταστροφές στις δυτικές ακτές του κύριου νησιού της Τόνγκα, του Τονγκατάπου, με αρκετά θέρετρα και κατοικίες να έχουν ισοπεδωθεί ή να έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές.

Τόνγκα

Η Νέα Ζηλανδία έστειλε δύο πολεμικά πλοία, τα οποία μεταφέρουν νερό και άλλες προμήθειες καθώς και πρόσθετη ανθρωπιστική βοήθεια κόστους μισού δις. δολαρίων ανεβάζοντας την αρχική χρηματοδότηση στο ένα εκατ. δολάρια.

Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν δήλωσε προχθές Δευτέρα, ότι δεν έχει ακόμη αποκατασταθεί η επικοινωνία με πολλές παράκτιες περιοχές της Τόνγκα, πέραν της πρωτεύουσας. Το αεροσκάφος Orion της Βασιλικής Πολεμικής αεροπορίας της Ν. Ζηλανδίας απογειώθηκε από το Όκλαντ το πρωί της Δευτέρας, με σκοπό να πετάξει πάνω από την ομάδα των νησιών Ha’apai, και εν συνεχεία πάνω από το κύριο νησί Tongatapu για να εκτιμήσει τη ζημιά και να δει αν είναι καθαροί οι διάδρομοι στα αεροδρόμια για να μπορέσουν να προσγειωθούν τα επόμενα αεροπλάνα.