Το νησιωτικό κρατίδιο της Τόνγκα, που βρίσκεται στον Ειρηνικό Ωκεανό στα ανατολικά της κεντρικής ηπείρου της Ωκεανίας και βόρεια της Νέας Ζηλανδίας, βρίσκεται στο έλεος φυσικών καταστροφών από το ξημέρωμα του Σαββάτου. Το υποθαλάσσιο ηφαίστειο Ha’apai που ήταν ενεργό στις 20 Δεκεμβρίου και στις 11 Ιανουαρίου είχε κηρυχθεί αδρανές, εξερράγη τελικά και αναφορές κάνουν λόγο για κύματα που προκλήθηκαν και προκάλεσαν ζημιές σε σπίτια και μια εκκλησία, ενώ αρκετοί από τους 105.000 κατοίκους του νησιού έχουν εγκαταλείψει τις περιοχές τους.

Σε βίντεο που έχουν αναρτηθεί στα social media, μπορεί κανείς να δει μεγάλα κύματα να σκάνε σε παραθαλάσσιες περιοχές, ενώ η μετεωρολογική υπηρεσία της Τόνγκα έχει θέσει ήδη συναγερμό για τσουνάμι σε όλη την επικράτεια του νησιού. Η έκρηξη του Σαββάτου ήταν η τελευταία σε μια μεγάλη αλυσίδα από εκρήξεις μικρότερης κλίμακας που έχει κάνει το ηφαίστειο Hunga Tonga Hunga Ha’apai που βρίσκεται 30 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της νήσου Fonuafo’ou. 20 λεπτά μετά την εκδήλωση της, η πρωτεύουσα Nuku’alofa χτυπήθηκε από τσουνάμι 1.2 μέτρων.

Ένας κάτοικος του νησιού, ο δρ. Faka’iloatonga Taumoefolau έγραψε στο Twitter πως άκουσε αρκετά έντονους ήχους από την έκρηξη του ηφαιστείου. «Βρέχει στάχτη και μικρά πετραδάκια, ενώ το σκοτάδι σκεπάζει τον ουρανό», περιέγραψε.

 

Οι οδηγίες των αρχών προς τους κατοίκους είναι να κατευθυνθούν σε υψηλότερο έδαφος. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Matangi Tonga, οι επιστήμονες της χώρας έχουν παρατηρήσει μεγάλες εκρήξεις, κεραυνούς και αστραπές δίπλα στο ηφαίστειο μετά την αρχική έκρηξη που ξεκίνησε το βράδυ της Παρασκευής.

Εικόνες από τον δορυφόρο δείχνουν ένα τεράστιο σύννεφο στάχτης που εκτείνεται σε 5 χιλιόμετρα, ενώ ατμός και αέρια ανεβαίνουν στην ατμόσφαιρα σε ύψος 20 χιλιομέτρων. Η Taaniela Kula, επικεφαλής της Γεωλογικής Υπηρεσίας της Τόνγκα, ανέλυσε πως η έκρηξη είχε ακτίνα 260 χιλιομέτρων και η ένταση της ήταν 7 φορές μεγαλύτερη από την έκρηξη της 20ης Δεκεμβρίου.

Όλη η Ωκεανία σε επιφυλακή, ετοιμάζεται βοήθεια προς την Τόνγκα

Η ανησυχία έχει φτάσει και στη Νέα Ζηλανδία, που βρίσκεται 2.300 χιλιόμετρα νοτιότερα, με τους ειδικούς εκεί να προειδοποιούν για δυνατές καταιγίδες λόγω της έκρηξης. Το Εθνικό Πρακτορείο Έκτακτης Διαχείρισης τόνισε πως ορισμένες περιοχές της Νέας Ζηλανδίας θα πρέπει να περιμένουν δυνατά και ασυνήθιστα ρεύματα και ανεξέλεγκτες καταιγίδες στις ακτές, κατόπιν της ηφαιστειακής έκρηξης.

Κάτοικοι από τα νησιά Φίτζι και την Αμερικανική Σαμόα, που βρίσκονται βορειοδυτικά και βορειοανατολικά της Τόνγκα, ανέφεραν πως άκουσαν τις εκρήξεις του ηφαιστείου, ενώ στην Αυστραλία δεν υπάρχει μεν φόβος πως μπορεί να τους φτάσει το τσουνάμι, αλλά ετοιμάζουν ανθρωπιστική βοήθεια προς την Τόνγκα. «Έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά στην παρατήρηση των φαινομένων στον Νότιο Ειρηνικό για να δούμε τι θα γίνει με τα κύματα που παρήχθησαν τόσο μακριά και φυσικά περαιτέρω ηφαιστειακή δραστηριότητα».

Η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Νέας Ζηλανδίας, έκανε λόγο σε ανάρτησή της για μια επαναλαμβανόμενη πίεση από την έκρηξη του Ha’apai.

Υπενθυμίζεται πως τα νησιά του Ειρηνικού βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της κλιματικής κρίσης εδώ και μερικά χρόνια και αντιμετωπίζουν ήδη μεγάλης κλίμακας φαινόμενα ως απόρροια αυτής.

Πηγή: The Sydney Morning Herald, The Guardian