Πέντε χρόνια πριν, το 2019, γινόμασταν μάρτυρες του πιο τουριστικού καλοκαιριού στην Ελλάδα, με κοντά 30 εκατομμύρια τουρίστες να έρχονται στη χώρα από τον Απρίλιο μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου. Η πανδημία μας έδωσε την αίσθηση πως θα αργήσουμε να το ξαναζήσουμε αυτό, αλλά δεν χρειάστηκαν παρά 2 χρόνια για να μπούμε σε ράγες επιστροφής και ο τουρισμός να επανέλθει. Και το 2024 είναι η πρώτη χρονιά που θα ξεπεράσει, έστω και ελαφρά, το 2019, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, κάνοντας το 2025 τη χρονιά-ορόσημο.
Τα έργα που πρόκειται να γίνουν σε επίπεδο ξενοδοχειακών υποδομών, αλλά και στο πρότζεκτ του Ελληνικού, ανεβάζουν κάθε χρόνο τον πήχη για την Αθήνα και κατ’ επέκταση για την Ελλάδα.
Αυτό έχει οδηγήσει στη θερινή τουριστική σεζόν του 2024 που θα είναι ελαφρώς αυξημένη σε εισροές και έσοδα σε σχέση με το 2023, αλλά θα είναι και χρονιά πιστοποίησης του πατώματος που έχει ο τουρισμός στην Ελλάδα.
30 εκατομμύρια. Τόσο είναι το χαμηλότερο εκτιμώμενο για τις τουριστικές ροές στη χώρα στην τουριστική σεζόν, δηλαδή από μέσα Μαρτίου μέχρι μέσα Νοεμβρίου και από αυτό, μόνο προς τα πάνω μπορεί να κοιτάζει η Ελλάδα, σύμφωνα με όσα δήλωσε στο ΑΠΕ πριν λίγες μέρες η κ. Χριστίνα Τετράδη, αντιπρόεδρος του ΞΕΕ (Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος), η οποία έθεσε ως χαμηλότερο πήχη αυτόν τον αριθμό για τον τουρισμό στη χώρα.
Όπως εξηγεί, η Ελλάδα διαθέτει ένα πολύ ελκυστικό προϊόν, τόσο ώστε να μην επηρεάζεται ο τουρισμός και ο τουρίστας πολύ από το ότι έχουμε σε κοντινή γεωγραφική απόσταση πολέμους, επί της ουσίας, έναν στη Γάζα κι έναν στην Ερυθρά Θάλασσα, ενώ υπάρχει και η κατάσταση στην Ουκρανία.
Ο τουρισμός στην Ελλάδα έχει να αντιμετωπίσει γεωπολιτικά και δημογραφικά προβλήματα
Το στοίχημα είναι να υπάρξει στρατηγικός σχεδιασμός ώστε να μην μιλάμε για εποχικότητα, αλλά ο τουρισμός να απλωθεί και στους υπόλοιπους μήνες, όπως και να προωθηθούν περιοχές με ελάχιστο τουρισμό, ώστε να μειωθεί το βάρος στα δημοφιλή μέρη και να διαμοιραστούν τα έσοδα σε τοπικές οικονομίες.
Η ζήτηση που θα αυξάνεται διαρκώς, δεν καλύπτεται μόνο από την πληθώρα καταλυμάτων και υπηρεσιών εστίασης, ώστε ο μέσος τουρίστας να αφήσει λεφτά και εκτός του ξενοδοχείου. Υπάρχει φέτος τεράστια έλλειψη σε προσωπικό για να καλύψει τις θέσεις, κάτι που οδηγεί σε burn out το υπάρχον δυναμικό. Κι αυτό είναι ένα ζήτημα που χρειάζεται πλάνο, διότι μπορεί να αυξάνονται τα καταλύματα, αλλά είναι συγκεκριμένος ο αριθμός των ανθρώπων στη χώρα και δε γίνεται να αυξηθεί το προσωπικό στα ξενοδοχεία, αλλά να αφαιρεθεί από άλλους κλάδους.
Ως προς τη φετινή τουριστική κίνηση, Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, Πολωνία, Τσεχία, Ουγγαρία, Ρουμανία αποτελούν τις χώρες που θα μας φέρουν περισσότερους τουρίστες, με τις χώρες του Ανατολικού Μπλοκ να δείχνουν πιο ανοδική τάση. Μαζί με αυτές, Ινδία, Κίνα, Λατινική Αμερική ίσως αυξήσουν τους αριθμούς τους, κυρίως με την διευκόλυνση που υπάρχει πλέον στη έκδοση Visa για επισκέπτες από τρίτες χώρες.