Στο «σφυρί» έχουν βγει τις τελευταίες 30 ημέρες 155 ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα μέσω ιστοσελίδων αγγελιών ακινήτων στη χώρα μας, ενώ συνολικά οι αγγελίες για τους μήνες Μάϊο, Ιούνιο και Σεπτέμβριο έφτασαν τις 473.
Τα στοιχεία φέρνει στη δημοσιότητα έκθεση του E- Real Estates στην οποία σημειώνεται ότι «αποτελεί «έκπληξη» για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η διαθεσιμότητα σε ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα που διατίθενται προς πώληση».
Μεγάλη διαθεσιμότητα, σύμφωνα με τις αναρτημένες αγγελίες, καταγράφεται κυρίως σε ξενοδοχεία μικρότερης κατηγορίας από 10 έως 30 δωμάτια, ξενοδοχειακές μονάδες ή και τουριστικά καταλύματα που όλα αυτά τα χρόνια λειτουργούσαν σε οικογενειακή βάση αποτελώντας βασικό πυλώνα της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και εν γένει τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας.
Συγκεκριμένα, έχουν αναρτηθεί 18 αγγελίες στην Αττική, 9 στην Ήπειρο, 16 στην Χαλκιδική, 18 στη Πελοπόννησο, 7 στη Θεσσαλία, 24 στη Κρήτη, 21 στις Κυκλάδες, 16 στα Ιόνια Νησιά κλπ.
«Θεωρούμε ότι η διαθεσιμότητα σε ξενοδοχεία και ιδιαίτερα μικρές οικογενειακές μονάδες που διατίθενται προς πώληση θα αυξηθούν ραγδαία στο άμεσο μέλλον και η «βαριά» βιομηχανία της χώρας θα αλλάξει χέρια, καθώς ήδη πληθαίνει το ενδιαφέρον ξένων funds και tour operators», δηλώνει ο πρόεδρος του Πανελλαδικού Κτηματομεσιτικού Δικτύου, Θεμιστοκλής Μπάκας.
Τα νέα funds ξένων ή και εγχώριων συμφερόντων στοχεύουν στην κτηματαγορά τόσο μέσω αγορών ακινήτων από ιδιώτες αλλά και απόκτησης ακινήτων και ξενοδοχειακών μονάδων μέσω «ροζ» δανείων. Δηλαδή, επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου – ξενοδοχειακές μονάδες που δεν μπορούν να ανταπεξέρθουν στις δανειακές τους υποχρεώσεις και βρίσκονται στο όριο πλέον να γίνουν «κόκκινες».
Τα funds διαπραγματεύονται είτε την εξαγορά του δανείου και των υποθηκών μέσω «haircut» των απαιτήσεων μεταφέροντας πλέον την οφειλή – απαιτήσεις στο δικό τους χαρτοφυλάκιο, όπου ο δανειολήπτης πλέον θα είναι υπόχρεος σ΄ αυτούς για την καταβολή των μηνιαίων δόσεων, είτε μέσω επαναχρηματοδότησης των εταιρειών με εγγύηση τις μετοχές και τα περιουσιακά τους στοιχεία, είτε μέσω συνδυασμού, εξαγορά δανείου μέσω «haircut» των απαιτήσεων και ταυτόχρονη επαναχρηματοδότηση.
«Την επιλογή της επαναχρηματοδότησης ή και την εξαγορά του δανείου σε fund επιλέγουν πλέον αρκετοί ξενοδόχοι μεγάλων μονάδων σε top τουριστικούς προορισμούς λόγω των οικονομικών προβλημάτων που άφησε η πανδημική κρίση, η επιστρεπτέα προκαταβολή, των δανείων, τις λοιπές χρόνιες ρυθμίσεις, το ενεργειακό κόστος που σε συνάρτηση με τον πληθωρισμό και την ανατίμηση των αγαθών στην εφοδιαστική αλυσίδα, συρρικνώνουν τα εισοδήματα και αυξάνουν τα έξοδα», καταλήγει η έκθεση.