Η κυβέρνηση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι διατεθειμένη να μεταφέρει τις εκλογές στην Τουρκία, για τις 18 Ιουνίου. Υπενθυμίζεται ότι οι εκλογές είχαν αρχικά προγραμματιστεί για τότε, αλλά ο Τούρκος Πρόεδρος, τον προηγούμενο μήνα, ανακοίνωσε πως θα γίνονταν στις 14 Μαΐου.

Ωστόσο, ο καταστροφικός σεισμός των 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε στις 6 Φεβρουαρίου, άλλαξε εκ νέου τα σχέδια για τις εκλογές, με ορίζοντα τον Ιούνιο, όπως δήλωσαν σήμερα (22/02) τρεις αξιωματούχοι στο Reuters.

Ο σεισμός άλλαξε τα δεδομένα για τις εκλογές στην Τουρκία

Λίγες ημέρες μετά τον σεισμό που σημειώθηκε στις 6 Φεβρουαρίου, ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 42.000 ανθρώπους στην Τουρκία, ένας αξιωματούχος δήλωσε ότι δημιουργούνται πλέον «σοβαρές δυσκολίες» για την έγκαιρη διεξαγωγή των εκλογών. Τώρα όσοι βρίσκονται κοντά στον Τούρκο Πρόεδρο λένε ότι η κυβέρνηση έχει στραφεί εναντίον της ιδέας της αναβολής.

«Είναι πολύ πιθανό να επιτευχθεί συμφωνία για τη διεξαγωγή των εκλογών στις 18 Ιουνίου» δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο εθνικιστής σύμμαχός του, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, θα συναντηθούν για να καταλήξουν σε μία τελική απόφαση.

Πήγες με γνώση του ζητήματος ανέφεραν ότι η ιδέα της αναβολής επισκιάζεται από την αντίληψη ότι η κυβέρνηση αποφεύγει τις εκλογές υπό την αρνητική αντίδραση της αντιπολίτευσης στην πρόταση και από νομικά ζητήματα που αφορούν στο Σύνταγμα.

Η Προεδρία της Τουρκικής Δημοκρατίας καθώς και το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚ) του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν απάντησαν αμέσως σε αίτημα σχολιασμού του Reuters σχετικά με τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών.

Πριν από το χτύπημα του Εγκέλαδου, η δημοτικότητα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε υπονομευθεί από την εκτίναξη του κόστους ζωής και την πτώση της τουρκικής λίρας. Έκτοτε, ο Τούρκος Πρόεδρος αντιμετώπισε ένα κύμα επικρίσεων για την αντίδραση της κυβέρνησής του στον φονικότερο σεισμό στη σύγχρονη ιστορία του έθνους.

Η Τουρκία άρχισε, την Τετάρτη (22/02), ένα προσωρινό πρόγραμμα στήριξης των μισθών και απαγόρευσε τις απολύσεις σε 10 πόλεις για να προστατεύσει τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις από τις οικονομικές επιπτώσεις του σεισμού.

Όλα δείχνουν εκλογές στην Τουρκία στις 18 Ιουνίου

Ο κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε ότι αν οι εκλογές γίνουν τον Μάιο, όπως σχεδίαζε προηγουμένως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα αφήσουν ελάχιστο χρόνο στις εκλογικές Αρχές ώστε να προετοιμαστούν και να κάνουν υλικοτεχνικές διευθετήσεις για την ψηφοφορία των πληγέντων στη ζώνη του σεισμού, όπου ζουν περίπου 13 εκατομμύρια άνθρωποι.

Ανώτερος αξιωματούχος του ΑΚΡ δήλωσε, επίσης, ότι η άποψη για εκλογές στις 18 Ιουνίου έχει αρχίσει να κερδίζει έδαφος. «Ο Ερντογάν και ο Μπαχτσελί θα συζητήσουν το θέμα και θα λάβουν την τελική απόφαση αλλά, προς το παρόν, φαίνεται ότι η 14η Μαΐου είναι πολύ νωρίς και οι δύο ηγέτες θα δώσουν το πράσινο φως για τις 18 Ιουνίου» είπε ο ίδιος χαρακτηριστικά.

Ένας άλλος ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος ανέφερε, επίσης, ότι η ιδέα της αναβολής των εκλογών έχει μπει οριστικά στο συρτάρι. «Αν επρόκειτο να υπάρξει αναβολή, θα χρειαζόταν καθυστέρηση ενός έτους για να έχει αξία. Αυτό δεν αρέσει καθόλου στους πολίτες. Εν μέρει για τον λόγο αυτό, η 18η Ιουνίου θεωρείται ως η πραγματική ημερομηνία (σ.σ. των εκλογών) αυτή τη στιγμή».

Φωτογραφία κειμένου: Shutterstock