Τέλος στο βέτο που ασκούσε η Τουρκία κατά της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, αφού η πρώτη έκανε άρση του και δίνει πλέον το «οκ». Αφορμή να αλλάξει η στάση της γειτονικής χώρας έκατσε ο Πόλεμος στην Ουκρανία, έτσι το ΝΑΤΟ στέλνει πλέον επίσημο αίτημα σε Στοκχόλμη και Ελσίνκι.
Η τελική απόφαση πάρθηκε μετά από πολύωρες συνομιλίες του Recep Tayip Erdogan με τον πρόεδρο της Φινλανδίας, Sauli Niinistö και την πρωθυπουργό της Σουηδίας, Magdalena Andersson ενώ παρών ήταν και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg. Η συνεδρίαση έλαβε χώρα στη Μαδρίτη.
«Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι έχουμε συμφωνία που ανοίγει τον δρόμο για να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ η Φινλανδία και η Σουηδία», δήλωσε ο Stoltenberg ενώπιον των δημοσιογράφων το βράδυ της Τρίτης. Ακόμη, επισήμανε ότι υπεγράφη και σχετικό μνημόνιο το οποίο καλύπτει τις ανησυχίες που εξέφραζε η Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων των εξαγωγών όπλων και του αγώνα κατά της «τρομοκρατίας».
«Οι χώρες του ΝΑΤΟ ήταν ανέκαθεν σε θέση να βρίσκουν «κοινό έδαφος» και να επιλύουν τις διαφορές τους» τόνισε.
We now have an agreement that paves the way for #Finland & #Sweden to join #NATO. I thank Presidents @RTErdogan & @Niinisto & @SwedishPM for the constructive spirit that made this historic decision possible. pic.twitter.com/dCEeoNjkOl
— Jens Stoltenberg (@jensstoltenberg) June 28, 2022
Η πλευρά της Τουρκίας αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της ότι οι τρεις χώρες συμφώνησαν μεταξύ τους να εντείνουν τη συνεργασία τους στην αμυντική βιομηχανία και να άρουν τυχόν περιορισμούς. Θα συγκροτήσουν, επίσης, έναν μηχανισμό διαμοιρασμού πληροφοριών για να «καταπολεμήσουν την τρομοκρατία».
Όσον αφορά την Τουρκία, απέσπασε στο τριμερές μνημόνιο, μεταξύ άλλων, τις παρακάτω σημαντικές αξιώσεις:
Θα υπάρχει πλήρης συνεργασία με την Τουρκία κατά της οργάνωσης των Κούρδων ανταρτών ΡΚΚ. Ακόμη, υπεγράφη δέσμευση για μη υποστήριξη της κουρδικής παράταξης PYD/YPG στη Βόρεια Συρία. Τέλος, πολύ σημαντικό είναι το γεγονός ότι θα υπάρξει τροποποίηση της εθνικής νομοθεσίας της Σουηδίας και της Φινλανδίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και τη συνεργασία με την Τουρκία στο τομές της αμυντικής βιομηχανίας.
Διεθνείς ηγέτες χαιρέτησαν την κίνηση αυτή με τον Boris Johnson να αναφέρει ότι «πρόκειται για φανταστικά νέα. Η συμμαχία μας θα γίνει πιο δυνατή και ασφαλέστερη».
Fantastic news as we kick off the NATO Summit.
Sweden and Finland’s membership will make our brilliant alliance stronger and safer. https://t.co/l7zN5Ez1EV
— Boris Johnson (@BorisJohnson) June 28, 2022
Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:
Ξάνθη: Οδηγός ΚΤΕΛ ήθελε να κατεβάσει από το λεωφορείο ένα ζευγάρι επειδή η κοπέλα φορούσε τοπάκι
Αποκάλυψη: Ανάγκαζαν πρόσφυγες στον Έβρο να συμμετέχουν σε επιχειρήσεις παράνομων pushbacks