Το πρόβλημα με την Τράπεζα Θεμάτων που δημιουργήθηκε στις εξετάσεις της Γ’ Λυκείου στην Ελλάδα και έχει να κάνει με κυβερνοεπιθέσεις φαίνεται ότι προέρχονται από το εξωτερικό. Οι Αρχές υποπτεύονται ότι από πίσω κρύβεται ρωσική ομάδα χάκερς με το όνομα «Killnet», που έχει πραγματοποιήσει στο παρελθόν επιθέσεις ddos σε πολλές χώρες της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής.
Σύμφωνα με τον ΑΝΤ1, οι δύο επιθέσεις στην Τράπεζα Θεμάτων είχαν τα χαρακτηριστικά της ρωσικής ομάδας «Killnet» που έχει επιτεθεί με επιθέσεις τύπου DDOS σε πάρα πολλές χώρες της Ευρώπης, Νορβηγία, Εσθονία, Ιταλία και φυσικά Κανά και Ηνωμένες Πολιτείες μετά τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία.
Τα μέλη της ομάδας δεν στοχεύουν στην αρπαγή δεδομένων αλλά στην διακοπή εξυπηρέτησης με την εμφάνιση υπερβάλλουσας ζήτησης έτσι ώστε να καθυστερούν η να ρίχνουν εντελώς ευαίσθητα συστήματα εξυπηρέτησης όπως τραπεζικά δίκτυα, δίκτυα νοσοκομείων και ερευνητικών κέντρων και δίκτυα αεροπορικών εταιρειών, πρόσφατα μάλιστα επιτέθηκε στα συστήματα του λογαριασμού της Eurovision.
Η ομάδα «Killnet» ξεκίνησε από ένα ψηφιακό εργαλείο DDοS και έγινε κανονική ομάδα την περίοδο που η Ρωσία ετοιμαζόταν να εισβάλει στην Ουκρανία. Δημιουργήθηκαν δύο υποομάδες, τις ειδικές ψηφιακές δυνάμεις της ρωσικής ομοσπονδίας και την λεγεώνα.
Δυσκολία εντοπισμού των δραστών
Χρειάζονται χρόνο – πιθανόν μήνες, εκτιμά αξιωματικός που συμμετέχει στις έρευνες για την υπόθεση – οι αναλύσεις για οδηγηθούν οι αρχές στον άνθρωπο που ενεργοποίησε την επίθεση. Υπάρχουν πολλές διαδρομές, μιας και πρόκειται για συστήματα υπολογιστών από 114 διαφορετικές χώρες, τα οποία ενεργοποιήθηκαν για να στέλνουν ασταμάτητα επί μια ώρα αμέτρητα ερωτήματα προς τον σέρβερ της Τράπεζας Θεμάτων.
Οι αστυνομικοί της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, αλλά και άλλες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου για να βρουν έστω και το παραμικρό στοιχείο που θα ανοίξει την κερκόπορτα του υπολογιστή του δράστη. Το Σκοτεινό Διαδίκτυο είναι ένα από τα μονοπάτια που ερευνούν.
Το χρονικό των «κυβερνοεπιθέσεων»
Σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους, η επίθεση κόστισε 150-200 χιλιάδες ευρώ. Όμως σε αναρτήσεις της ομάδας αυτής στο «Dark Web» φαίνεται πως το κόστος μίας τέτοια επίθεσης είναι πολύ λιγότερο.
Με βάση τις με πληροφορίες από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με 165 εκατ. «χτυπήματα» από 140 χώρες επιτέθηκαν οι χάκερ στην Τράπεζα Θεμάτων. Η επίθεση είχε διάρκεια σχεδόν μία ώρα, μπλοκάροντας τις ενδοσχολικές εξετάσεις στα Λύκεια.
Οι δύο επιθέσεις τη Δευτέρα και την Τρίτη έχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά με επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν τον τελευταίο καιρό από την «Killnet» και ήδη οι αστυνομικοί βρίσκονται σε επικοινωνία με τις αρχές που αντιμετώπισαν τα ίδια προβλήματα, σε μια προσπάθεια να αποκτήσουν όσο το δυνατό περισσότερες γνώσεις από τις έως τώρα έρευνες των αλλοδαπών συναδέλφων τους.
Είναι ξεκάθαρο, επισημαίνουν οι αστυνομικοί που χειρίζονται την υπόθεση, πως οι δράστες βρήκαν το «αδύναμο σημείο» της ελληνικής ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Και εκεί χτύπησαν, με τα γνωστά αποτελέσματα. Η κερκόπορτα αυτή πλέον έχει θωρακιστεί, μέχρι να βρεθεί το επόμενο, όπως καταλήγουν, κενό ασφαλείας.