Σε τραγωδία εξελίσσεται το ναυάγιο που σημειώθηκε νωρίς τα ξημερώματα στη θαλάσσια περιοχή 47 ν.μ. νοτιοδυτικά της Πύλου, καθώς 78 μετανάστες έχουν χάσει τη ζωή τους και ο απολογισμός των θυμάτων αναμένεται να αυξηθεί κατά πολύ.

Οι επιχειρήσεις εντοπισμού και διάσωσης στη θαλάσσια περιοχή του ναυαγίου, θα συνεχιστούν όλη τη νύχτα με τη συνδρομή ενός C-130 που θα πετά πραγματοποιώντας ρίψη φωτοβολίδων, γύρω από το σημείο που βυθίστηκε το αλιευτικό σκάφος «Αντριάνα». 

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι τώρα, στο αλιευτικό σκάφος που βυθίστηκε επέβαιναν τουλάχιστον 600 μετανάστες (ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κάνουν λόγο ακόμα και για 700) και ενδεικτικό είναι ότι έχουν ήδη διασωθεί 104 και αγνοούνται εκατοντάδες, με 26 άτομα να έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο Καλαμάτας.

Πύλο

Οι πιθανότητες να βρεθούν ζωντανοί οι αγνοούμενοι, είναι πολύ μικρές, αφού σύμφωνα με τις μαρτυρίες των επιζώντων, ο πληθυσμός στο αμπάρι ήταν υπερβολικά μεγάλος, κυρίως γυναίκες και παιδιά.

Οι σοροί που έχουν εντοπιστεί είναι σε σκάφος του Πολεμικού Ναυτικού και αναμένεται να μεταφερθούν για ιατροδικαστική εξέταση στην Κόρινθο.

Ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου με δεκάδες νεκρούς

Σύμφωνα με όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας, το πλοίο, το οποίο φέρεται να βρισκόταν στην 5η ημέρα του ταξιδιού από Λιβύη προς Ιταλία, έπλεε με μπουνάτσα όταν υπήρξε ένας ξαφνικός κλυδωνισμός μετά τον οποίο άρχισε να βυθίζεται.

Οι επιβαίνοντες στο πλοίο ήταν Πακιστανοί, Αφγανοί, Σύροι και Παλαιστίνιοι.

Στο σημείο των ερευνών επιχειρούν δύο περιπολικά σκάφη, ένα ναυαγοσωστικό του Λιμενικού Σώματος, μία φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού, επτά παραπλέοντα πλοία, ένα ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού και ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος.

Πύλο

Στο λιμάνι της Καλαμάτας, όπου διακομίζονται όλοι οι διασωθέντες, βρίσκονται δεκάδες ασθενοφόρα και υπάρχει μεγάλη κινητοποίηση, ενώ σε ετοιμότητα βρίσκεται και το νοσοκομείο της πόλης για να υποδεχθεί όσους διασώζονται.

Πύλο

Από τα ξημερώματα, στο Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού βρίσκονται ο υπηρεσιακός υπουργός Ναυτιλίας και τέως αρχηγός ΛΣ Θεόδωρος Κλιάρης, ο αρχηγός του Λιμενικού Γιώργος Αλεξανδράκης και στελέχη του Σώματος, συντονίζοντας την επιχείρηση διάσωσης.

Πύλο

Σημειώνεται ότι στην Καλαμάτα μεταβαίνει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Η κυρία Σακελλαροπούλου, αναμένεται να συναντηθεί με τον δήμαρχο της πόλης, Θανάση Βασιλόπουλο, καθώς και με τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Παναγιώτη Νίκα.

Τριήμερο εθνικό πένθος

Τριήμερο εθνικό πένθος κήρυξε η υπηρεσιακή κυβέρνηση μετά την ανείπωτη τραγωδία με τους 79 μέχρι στιγμής νεκρούς μετανάστες από το ναυάγιο σε διεθνή ύδατα ανοιχτά της Πύλου.

Η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού:

«Ο Πρωθυπουργός κήρυξε τριήμερο Εθνικό Πένθος από σήμερα Τετάρτη 14 Ιουνίου 2023 21:00 ως το Σάββατο 17 Ιουνίου 2023 21:00 για τα θύματα του σημερινού τραγικού ναυαγίου στα διεθνή ύδατα δυτικά της Ελλάδας, με τη σκέψη και σε όλα τα θύματα των αδίστακτων διακινητών που εκμεταλλεύονται την ανθρώπινη δυστυχία».

Συγκλονιστικά πλάνα από την επιχείρηση διάσωσης

Πλάνα από Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας, που συμμετείχε στην επιχείρηση διάσωσης των μεταναστών του ναυαγίου που έγινε σε διεθνή ύδατα, ανοιχτά της Πύλου, έδωσε στη δημοσιότητα το ΓΕΕΘΑ.

«Συνεχίζουμε να επιχειρούμε ανοιχτά της Πύλου και θα το κάνουμε και τη νύχτα, με τη συνδρομή του C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας» επιβεβαίωσε στην ΕΡΤ ο Νικόλαος Αλεξίου, Πλωτάρχης και εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού Σώματος.

Τρία άτομα ανακρίνονται στο Λιμεναρχείο Καλαμάτας

Τρία άτομα από το πολύνεκρο ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου μεταφέρθηκαν στο Λιμεναρχείο Καλαμάτας για ανάκριση, σύμφωνα με την ΕΡΤ. Παράλληλα, στην Καλαμάτα μεταβαίνει και ειδική ομάδα αναγνώρισης θυμάτων και καταστροφών, όπως και ιατροδικαστές από την Αθήνα για τη διαδικασία της νεκροτομή των θυμάτων. Οι Αρχές αναζητούν τώρα τα αίτια του ναυαγίου.

Ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου

Κλιμάκιο της Νέας Δημοκρατίας μεταβαίνει στην περιοχή

Μετά το τραγικό ναυάγιο στα διεθνή ύδατα ανοιχτά της Πύλου, κλιμάκιο της Νέας Δημοκρατίας αποτελούμενο από τον συντονιστή του Διαγραμματειακού ΝΔ Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, την Γραμματέα Ποιότητας Ζωής και Εθελοντισμού Πίστη Κρυσταλλίδου, και τους υποψήφιους βουλευτές του νομού Μεσσηνίας, Μίλτο Χρυσομάλλη, Γιάννη Λαμπρόπουλο, Περικλή Μαντά, Μαριαλένα Γυφτέα, Πιπίνα Κουμάντου και Πέγκυ Νίκα μεταβαίνει στην περιοχή.

Ιωάννης Σαρμάς: Διαρκής ενημέρωση για τις συνθήκες

Ο Πρωθυπουργός Ιωάννης Σαρμάς, σε επικοινωνία με τις αρμόδιες αρχές, ενημερώνεται διαρκώς για τις συνθήκες και τα αίτια της τραγικής ανατροπής και βύθισης σκάφους σε διεθνή ύδατα της κεντρικής Μεσογείου δυτικά της Ελλάδας, που στοίχισε τη ζωή σε πολυάριθμους επιβαίνοντες.

Ο Πρωθυπουργός εποπτεύει το συντονισμό των συναρμόδιων υπουργείων στις επιχειρήσεις διάσωσης, υποδοχής και περίθαλψης των ναυαγών καθώς και περισυλλογής και ταυτοποίησης των θυμάτων.

«Θα βρουν την απάντηση που τους αξίζει οι άθλιοι διακινητές», δήλωσε ο Μητσοτάκης

Σε τοποθέτησή του από την περιοχή του ναυαγίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε και πάλι λόγο για την ανάγκη μιας ενωμένης ευρωπαϊκής πολιτικής και προσπάθειας στο ζήτημα των λαθροδιακινητών.

«Είμαστε όλοι συγκλονισμένοι από το σημερινό τραγικό ναυάγιο στα διεθνή ύδατα της Μεσογείου, νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου. Εκφράζω τη θλίψη μου για την απώλεια τόσων αθώων ζωών. Και, ήδη, οι δυνάμεις της Νέας Δημοκρατίας είναι στη διάθεση της Υπηρεσιακής Κυβέρνησης.

Είναι στιγμές αλληλεγγύης και ανθρωπιάς. Τώρα προέχει η σωτηρία όσο το δυνατόν περισσότερων ζωών. Το νέο περιστατικό, ωστόσο, αναδεικνύει με τρόπο δραματικό ότι το Μεταναστευτικό παραμένει πρόβλημα το οποίο απαιτεί συνεκτική ευρωπαϊκή πολιτική.

Ώστε τα άθλια δίκτυα των εγκληματιών που διακινούν απελπισμένους ανθρώπους να βρουν, επιτέλους, την αποφασιστική απάντηση που τους αξίζει».