Ο Οργανισμός Ατομικής Επιθεώρησης του ΟΗΕ ξεκίνησε έρευνα στο Τσερνόμπιλ, μετά από ισχυρισμούς ότι Ρώσοι στρατιώτες που κατείχαν τον πυρηνικό σταθμό, έφυγαν λόγω της υψηλής ραδιενέργειας. Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), ωστόσο, δήλωσε ότι δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει τους ισχυρισμούς της ουκρανικής κρατικής εταιρείας ενέργειας Energoatom για αυτό ξεκίνησε ανεξάρτητη μελέτη.
Ο ΔΟΑΕ ετοιμάζεται να στείλει την πρώτη «αποστολή βοήθειας και υποστήριξης» στο Τσερνόμπιλ στη βόρεια Ουκρανία μέσα στις επόμενες ημέρες. Κι αυτό γιατί η Energoatom υποστηρίζει ότι οι Ρώσοι έσκαψαν χαρακώματα στο δάσος εντός της ζώνης αποκλεισμού και ότι τα στρατεύματα πανικοβλήθηκαν με το πρώτο σημάδι ασθένειας, για αυτό έφυγαν το συντομότερο δυνατό. Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας, Iryna Vereshchuk, επίσης, ανέφερε ότι τα στρατεύματα στα χαρακώματα ήταν εκτεθειμένα σε ραδιενέργεια, κάτι που δεν έχει επιβεβαιωθεί.
Σύμφωνα με αναφορές, οι στρατιώτες στέλνονται σε ειδική ιατρική μονάδα στη Λευκορωσία και τα τανκς τους στη «νεκρή ζώνη» γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο, εκτόξευσαν ραδιενεργή σκόνη. Τα στρατεύματα επίσης έφυγαν από την πόλη Slavutych, όπου ζουν οι εργαζόμενοι στο Τσερνόμπιλ, μερικοί εκ των οποίων είχαν εγκλωβιστεί στο εργοστάσιο, δήλωσε η Energoatom.
Μετά την κατάληψη του εργοστασίου, το ουκρανικό προσωπικό του συνέχισε να επιβλέπει την ασφαλή αποθήκευση αναλωμένου πυρηνικού καυσίμου και να επιβλέπει τα υπολείμματα του αντιδραστήρα που εξερράγη το 1986. Το προσωπικό βρισκόταν εγκλωβισμένο και οι βάρδιες δεν εναλλάσσονταν, με αποτέλεσμα οι επιστήμονες να εξαντλούνται και να αμφισβητείται η εγκυρότητα της δουλειάς τους.
Η Energoatom ανέφερε σε μια δημοσίευση ότι η ρωσική πλευρά συμφώνησε επίσημα να δώσει στην Ουκρανία την ευθύνη για την προστασία του Τσερνόμπιλ. Ανήρτησε ένα έγγραφο υπογεγραμμένο από άτομα, όπως το ανώτερο στέλεχος του Τσερνόμπιλ και τον Ρώσο στρατιωτικό αξιωματούχο που είχε αναλάβει τη φύλαξη του Τσερνόμπιλ. Το Reuters δεν μπόρεσε αμέσως να επαληθεύσει την αυθεντικότητα του εγγράφου.
Η Ουκρανία έχει επανειλημμένα εκφράσει ανησυχίες για την ασφάλεια για το Τσερνόμπιλ και ζήτησε την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων.
Διαβάστε επίσης στο intronews.gr:
Vladimir Putin: Τέλος η συνεργασία με τη Δύση – «Μπλόκο» στο φυσικό αέριο αν δεν πληρωθεί σε ρούβλια