Μετά τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Ουρουγουάη, ήλθε και η σειρά της Ρωσίας να προστεθεί στη λίστα των χωρών που οι επίσημες αρχές τους αναφέρουν επαφή με ιπτάμενα αντικείμενα άγνωστης ταυτότητας. O εναέριος χώρος πάνω από την Αγία Πετρούπολη, την δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας και εμβληματική παλαιά πρωτεύουσα, έκλεισε κατά διαταγή του ρωσικού Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας μετά από αναφορές στρατιωτικών αεροσκαφών ότι ήλθαν σε επαφή με άγνωστο αντικείμενο.

Έκλεισε το αεροδρόμιο, σειρήνες και στη Μόσχα

Η απόφαση αυτή προκάλεσε επί ώρες χάος στην Αγία Πετρούπολη. Το αεροδρόμιο Πούλκοβο, το μεγαλύτερο της πόλης, έκλεισε και οι πτήσεις που βρίσκονταν ήδη στον αέρα υποχρεώθηκαν σε αναγκαστική προσγείωση. Παράλληλα, όλοι οι κάτοικοι της πόλης ειδοποιήθηκαν αν παραστεί ανάγκη να σπεύσουν σε πυρηνικά καταφύγια για να προστατευθούν. Η ακτίνα που δεσμεύτηκε είχε μήκος περίπου 180 χιλιόμετρα γύρω από την πόλη. Σειρήνες ήχησαν σε όλες τις μεγάλες πόλεις της δυτικής Ρωσίας, ακόμα και στην πρωτεύουσα Μόσχα, ενώ την ίδια ώρα τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά δίκτυα μετέδιδαν έκτακτα μηνύματα.

Λίγα λόγια και μετά σιωπή…

Ο συναγερμός έληξε αρκετές ώρες αργότερα μετά από ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti. Η λιτή ανακοίνωση ανέφερε ότι οι αεροπορικές δυνάμεις της Ρωσίας καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για τον εντοπισμό και την αναγνώριση του αντικειμένου που «εισέβαλλε» στον ρωσικό εναέριο χώρο. Μάταια οι κάτοικοι περίμεναν μια άλλη ανακοίνωση. Αυτή δεν ήλθε ποτέ, ωστόσο η περιοχή επέστρεψε στην κανονικότητα.

Όπως είναι φυσικό, φούντωσαν οι φήμες για το τι συνέβη. Υπήρξαν αναφορές μέχρι και για ψεύτικο συναγερμό, ο οποίος προήλθε από χάκερς που κατάφεραν να εισέλθουν στα συστήματα της ρωσικής αεροπορίας και να τοποθετήσουν ψεύτικες ενδείξεις στα ραντάρ. Δεν υπήρξε, άλλωστε, ούτε μία αναφορά κατοίκου της πόλης ή άλλου αξιωματούχου ότι είδε κάποιο αντικείμενο ή ήλθε σε επαφή με αυτό. Όσο, πάντως, δεν διευκρινίζεται τι έγινε ακριβώς, τόσο ακραία σενάρια έρχονται στην επικαιρότητα.

Το σίγουρο είναι πως αν πρόκειται πράγματι για χακάρισμα, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις δεν θα το παραδεχτούν. Είναι ούτως ή άλλως πολύ ευάλωτες από τον ένα χρόνο άκαρπων επιχειρήσεων μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Το περιστατικό πιθανότατα θα προστεθεί στη λίστα των ανεξιχνίαστων που βιώσαμε τις τελευταίες 20 μέρες σε κράτη του δυτικού ημισφαιρίου.