Ο θάλαμος πτήσης του αεροπλανοφόρου USS Harry S. Truman καλύφθηκε με ατμούς αερίου κινητήρα τζετ, καθώς τα F-18 Super Hornets εκτοξεύονταν στον ουρανό το ένα μετά το άλλο. Το να παρακολουθείς τις απογειώσεις και τις προσγειώσεις από κοντά «είναι ένα από τα πιο επικίνδυνα πράγματα που θα κάνεις ποτέ», ισχυρίστηκε ένας αξιωματικός, με 28 χρόνια εμπειρίας στο Πολεμικό Ναυτικό.
Και ενώ οι ρυθμοί αυτοί ήταν συνηθισμένοι για το πλήρωμα του USS Truman, το σκηνικό, τόσο γεωγραφικά όσο και πολιτικά, δεν ήταν: Από τον Ειρηνικό Ωκεανό και τις θάλασσες της Μέσης Ανατολής, η ομάδα κρούσης του USS Truman βρίσκεται τώρα στο βόρειο τμήμα του Ιονίου Πελάγους, ενώ τα μαχητικά αεροσκάφη και τα αεροπλάνα του που περιπολούν στα ανατολικά σύνορα του ΝΑΤΟ έχουν το βλέμμα στραμμένο στην Ουκρανία που βρίσκεται τώρα υπό εισβολή από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.
Από την ρώσικη εισβολή και μετά, τα αεροσκάφη έχουν πετάξει περισσότερες από 75 αποστολές περιπολίες, στην ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ μέχρι τα σύνορα με την Ουκρανία. Η αποστολή Enhanced Air Policing αποτελεί μέρος των Μέτρων Διασφάλισης του ΝΑΤΟ, που εισήχθησαν το 2014, μετά την παράνομη προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας από τη Ρωσία, και στοχεύει στην υπεράσπιση του εναέριου χώρου του ΝΑΤΟ, αποτρέποντας εισβολές από Ρώσους.
Το πυρηνοκίνητο Truman 20 ορόφων είναι η ναυαρχίδα μιας ομάδας κρούσης, μιας κινητής δύναμης έως και 10 αντιτορπιλικών και υποβρυχίων, 8 μοίρες αεροσκαφών και ένα καταδρομικό πυραύλων που μπορεί να κινηθεί οπουδήποτε στις θάλασσες του κόσμου, εκτοξεύοντας πυραύλους ή αεροπορικές επιδρομές ή παρέχοντας απλώς ορατή απόδειξη της αμερικανικής αποφασιστικότητας.
Ως κινητή αεροπορική βάση των ΗΠΑ, το Truman θα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, σε περίπτωση που το NATO αποφασίσει να επιβάλει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων ή βρεθούν σε συνθήκες άμεσης σύγκρουσης. «Ο ρόλος του Truman, με άλλους συμμάχους, είναι να αποτρέπει τους Ρώσους από περαιτέρω επιθετικότητα και να βρίσκεται σε συνεχή ετοιμότητα για εντολές που μπορεί να δοθούν από τον πρόεδρό μας ή από άλλους ηγέτες σε όλο τον κόσμο για την προστασία της Ουκρανίας και του λαού της Ουκρανίας», δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας των ΗΠΑ Carlos Del Toro, στο Politico.
Από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας, πριν 20 χρόνια, οι αερομεταφορείς του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ έχουν περάσει το μεγαλύτερο μέρος των αναπτύξεών τους στη Μέση Ανατολή. Πιο πρόσφατα, καθώς οι εντάσεις με την Κίνα έχουν αυξηθεί, υπήρξε μια «στροφή» προς τον Ειρηνικό, για να αντιμετωπίσουν την αντιληπτή απειλή για την ασφάλεια που παρουσιάζουν οι κινεζικές φιλοδοξίες στην περιοχή. Αλλά με την εισβολή στην Ουκρανία, το κέντρο βάρους έχει, προς το παρόν τουλάχιστον, μετατοπιστεί στην Ανατολική Ευρώπη και η ομάδα κρούσης βρίσκεται πλέον στη Μεσόγειο. Λόγω της ρωσικής πίεσης, υπάρχουν περισσότερα πολεμικά πλοία των ΗΠΑ στη Μεσόγειο από ποτέ, είπε ο Del Toro. «Υπάρχουν πολλά ρωσικά πλοία και υποβρύχια στη Μεσόγειο σήμερα και γι’ αυτό είναι σημαντικό για το ΝΑΤΟ να έχει ίση παρουσία, για να τα αποτρέψει», είπε, προσθέτοντας: «Το μόνο πράγμα που καταλαβαίνει ο Putin είναι η δύναμη».
Για τον υπολοχαγό Adam Wawro, έναν από τους πιλότους των F-18, η αποστολή είναι τεχνικά παρόμοια με τις εκατοντάδες στις οποίες ήταν κατά τη διάρκεια της πενταετούς εκπαίδευσής του. Αλλά έχει μια συμβολική αξία, στέλνοντας ένα μήνυμα τόσο στους Ρώσους όσο και στους συμμάχους ότι το ΝΑΤΟ είναι πραγματικό. «Είμαστε εκεί για να δείξουμε την αποφασιστικότητα του ΝΑΤΟ, να δείξουμε ότι είμαστε εκεί για αυτούς με πράξεις. Ότι θα είμαστε εκεί».
Την περασμένη εβδομάδα ο αερομεταφορέας ενώθηκε με τον γαλλικό αερομεταφορέα FS Charles de Gaulle και τον ιταλικό αερομεταφορέα Cavour. «Λειτουργούσαν ως συνδυασμένη μονάδα. Αυτό είναι μεγάλη υπόθεση», είπε ο Ekland. Μετά από εκπαίδευση με τους Ρουμάνους τον Μάρτιο, οι πιλότοι που συμμετέχουν στην αποστολή Enhanced Air Policing μπορούν να ανεφοδιαστούν με καύσιμα στον αέρα από τους εταίρους του ΝΑΤΟ, γεγονός που διπλασιάζει τον χρόνο παραμονής τους στην αποστολή και ενισχύει την ικανότητα για το ενδεχόμενο να πολεμήσουν μαζί απρόσκοπτα.
Αυτό που δεν λέγεται είναι ότι όσο κι αν πρόκειται για επίδειξη δύναμης προς όφελος της Ρωσίας και ίσως της Κίνας, σηματοδοτώντας ότι οι ΗΠΑ είναι πρόθυμες να υποστηρίξουν τις κυρώσεις με στρατιωτικές θέσεις και να καθησυχάσουν τους Ευρωπαίους συμμάχους για την αμερικανική αποφασιστικότητα, είναι επίσης μια σωτήρια υπενθύμιση στους Ευρωπαίους να αυξήσουν τις δαπάνες τους στην αυλή τους. Από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, οι ΗΠΑ πίεσαν την Ευρώπη να κάνει περισσότερα για να αστυνομεύσει τη δική της γειτονιά. Και για να είμαστε δίκαιοι, η ευρωπαϊκή αποφασιστικότητα έχει σκληρύνει. Έχοντας επίγνωση της αποτυχημένης αποχώρησης των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν πέρυσι, οι Ευρωπαίοι ηγέτες συνειδητοποιούν ότι δεν μπορούν πλέον να στηριχθούν τόσο πολύ στην Ουάσιγκτον για να υπερασπιστούν τη δημοκρατία.
Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr